Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problém s otehotnením

    , Autor: Simad

    Dobrý deň, rada by som sa vás spýtala, ako by sa dalo podporiť otehotnenie, ak mi bolo diagnostikované PCOS. Snažíme sa vyše roka, ale zatiaľ bezvýsledne. Beriem aj utrogestan už 4.mesiac, ale zatiaľ žiadne zlepšenie. Existuje niečo, čím sa dá podporiť otehotnenie a či je vôbec možné otehotnieť s touto diagnózou? Moja výška 168, váha 65 kg, vek 28 r.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, aj s PCO syndrómom sa dá otehotnenieť, takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, už absolvované vyšetrenia, ani bližšie informácie, či okolnosti. Pri plánovaní tehotenstva, ako aj v prvých mesiacoch tehotenstva, je vhodné užívať kyselinu listovú. Dôležité je mať aj pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2 - 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie. Vhodné je porozmýšlať aj o návšteve centra asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • Progestanelle

    , Autor: Zuzkis22

    Dobrý večer prosím vás chcela by som sa spýtať, už 3 mesiac užívam progestanelle na úpravu cyklu, pritom by sme chceli strašne bábätko o ktoré sa aj snazime( v marci som prekonala spontánny potrat) lenže problém je taký že minuly týždeň vo štvrtok mi skončil menzes, včera som si robila ovu test kde bola celkom vidieltna čiarka ale dneska som dostala znovu menzes :/ , už som zúfalá a neviem ako pri takomto skorom dostavaní menzesu či to je vôbec normálne a či sa mi vôbec podsri otehotnieť :/ ďakujem veľmi pekne .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky realizovaných vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, ani vek a pod., pri takto často prebiehajúcej menštruácii môže byť naozaj problém s otehotnením. Na ovulačné testy mám svoj názor, podľa mňa sa treba snažiť počas celého cyklu (okrem obdobia menštruácie), nie len počas "plodných dní". Vyskúšal by som u Vás krátkodobé nasadenie hormonálnej antikoncepcie na úpravu menštruačného cyklu a následne po jej vysadení by som sa opäť vrátil ku snaženiu otehotnieť. Ako som už spomínal, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite to konzultujte s Vašim obvodným gynekológom.

  • Menštruácia po kyretáži

    , Autor: Sona A.

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa Vás opýtať, či ste sa už stretli s podobným prípadom ako tým mojim. Mám 29 rokov, v treťom mesiaci tehotenstva som prišla o dieťatko (prvé), podstúpila som kyretáž vo februári tohto roku a potom na začiatku marca opäť, pretože mi po prvom kyrete ostali zbytky. Menštruácia mi príde viac-menej vtedy ako má, ale po pár kvapkách krvi sa mi stále zastaví. Môže sa tak dlho maternica spamätávať po dvoch kyretážach, že stále nedostávam menštruáciu? Moja pani gynekologička hovorí, že to chce čas, ale ja už začínam byť znepokojená. Ďakujem krásne za Vašu odpoveď. S pozdravom Soňa

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je ťažké sa iba na základe charakteru menštruácie bližšie vyjadriť. Ak by ste mali problém s otehotnením, bude vhodné realizovať diagnostickú hysteroskopiu.

  • Ureoplazma mykoplazma

    , Autor: Katka37

    Dobry den
    Prosim Vas pan doktor,moze ureoplazma aleb mykoplazma sposobit neplodnost?
    Ja beriem doxyhexal na ureu ale doktor moj povedal,ze partner nemusi..Ja som doxy vybrala a mala pohl.styk s mojim part.a teraz zase pocitujem caste mocenie,palenie vo vagine...trosku divny pocit tam dole..mohla som sa zase nakazit od partnera?
    A dalsia otazka....je ureopl pohlavna choroba??a moze sa dostat do tel aj inou cestou??mohla som ju dostat napr aj z wc alebo pouzitim inej utierky?bazeny alebo sauna? Ako sa jej zbavit

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri liečbe ureaplazmiem, či mykoplaziem je nutné preliečenie aj partnera pre riziko opätovnej infekcie. Ak nebol preliečený aj partner, mohlo dôjsť k opätovnému nakazeniu. Áno, za istých okolností môžu spôsobovať problém s otehotnením, či neplodnosť. U každého sa prejavujú inak, väčšinou bezpríznakovo. Áno, obidve baktérie patria medzi sexuálne prenosné ochorenia, keďže sa väčšinou prenášajú pohlavným stykom. Okrem prenosu pohlavným stykom sa prenášajú aj cez infikovanú tekutinu, prstami alebo sexuálnymi hračkami. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, po potvrdení infekcie je však veľmi dôležité, aby bol preliečený aj Váš partner.

  • Otazka

    , Autor: fragola

    Dobry den pan doktor ja som vam uz davnejsie pisala ohladom slabej menstruacie po kyretazi..Mam 33 rokov ,dve deti (prve som mala v 24,druhe v 28 rokoch,ziaden problem s otehotnenim nebol u mna oba razy som otehotnela na prvy sup..Moj problem je ten ze po kyretazi mam slabu menstruaciu obcas iba vo forme spinenia..v aprili mi vynechala uplne alebo teda dostala som len take 1-2 razove spinenie po utreti.Gynekolog mi pichol na 38 dc vyvolavacku. Ms prisla po 2 tyzdnoch aj s krvou,nie silna ale predsa len silnejsia ako predtym.Teraz jun,jul to vyzeralo ze sa mi aj upravuje,prisla nacas aj s miernym krvacanim.August opat skor spinenie do hneda .A teraz som nedostala vobec alebo iba take opat jednorazove slabulilinke spinenie po utreti.Ja uz tomu.nerozumiem kde moze byt problem.Na sone ,aj 3/4D sone som mala vsetko v poriadku,ziadne cysty nic.Vyska sliznice 6mm na 8 den cyklu.Ovulacne testy mi ukazuju ovulaciu.Doktor vravel ze som v poriadku.Tak preco potom dva mesiace mam ako taku menstruaciu a potom mi vynecha?? Snazime sa pol roka o dieta,zatial bezuspesne.Musim podotknut ze toto je moj novy partner..S nim som otehotnela minuly rok cca po 4 mesiacoch.Teraz sa nedari a zacinam si mysliet ci nemozem mat nahodou ashermana..Spomenula som to mojmu gynekologovi,nato mi povedal ze nemam citat radsej na internete nic zle.Vraj som v poriadku..Bolesti mimo cyklus nemam ziadne ani po styku,nemala som nikdy ani zapal ani ziadne zenske problemy.Ja uz neviem co si mam mysliet..Ako to mam riesit dalej?Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko sa je vyjadriť objektívne bez poznania všetkých informácií. Ak ťažkosti s menštruáciou budú pretrvávať a neotehotniete aj napriek intenzívnemu snaženiu do niekoľkých mesiacov, za predpokladu, že hormonálny profil máte v poriadku, USG nález je negatívny, ako aj ostatné vyšetrenia sú v poriadku, môže sa urobiť hysteroskopia vrámci jednodňovej chirurgie, kedy sa kamerkou pozrie cez kanál krčka do dutiny maternice a vylúči sa prípadná patológia dutiny maternice, ktorá by mohla spôsobovať menštruačné nepravidelnosti a problémy a ktorá nemusí byť zachytená ultrazvukovo.

  • Nepravidelny cyklus a trombofilia

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či môže nepravidelný cyklus (cca raz za 3 - 4 mesiace) súvisieť s trombofíliou leiden V. heterozygot. Mám 22 rokov a cyklus som doposiaľ nikdy pravidelný nemala. Hormonálne testy ukázali, že luteinizačný hormón je troška zvýšený na 19 mIU/ml na tretí deň menštruácie. Ostatné hodnoty boli v norme. Lekár mi tiež povedal, že mám viac folikulov okolo 19. Myslíte, že budem mať v budúcnosti problém s otehotnením?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vo vašom prípade sa jedná o syndróm polycystických vaječníkov (PCO). Problém s otehotnením byť môže, pretože veľmi pravdepodobne sú vaše cykly anovulačné - to znamená, že nedochádza k ovulácii. V prípade, že sa budete snažiť o dieťatko navštívte centrum asistovanej rperodukcie. Porucha menštruačného cyklu s trombofíliou nesúvisí ale trobofília môže spôsobovať potrat vo včasnej fáze tehotenstva - preto to centrum asistovanej reprodukcie.