Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meškanie menštruácie pri antikoncepcií

    , Autor: Lussiele

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Nedávno mi moja gynekologička zmenila antikoncepciu, zo Zlyndy na Zoely. Hneď ako som skončila blister z prvej antikoncepcie, som mala prejsť na novu antikoncepciu bez prestavky. Teraz novu antikoncepciu užívam už 10 dní a približne týždeň mi mešká menštruácia. O dva týždne mám odísť na dovolenku a bojím sa, že to príde tam, čo nechcem. Je možné prestať užívať antikoncepciu na pár dní aby som dostala menštruáciu ktorá mi mešká? A po menštruácí ju znova začať užívať? Po prípade, viete mi poradiť ako vyvolať meškajúcu menštruáciu? Tehotná určite nie som. Vopred ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, začali ste užívať preparát kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, teda dvojzložkovej. Zlynda je čisto gestagénová antikoncepcia. Zoely sa užiíva v schéme 24 tabliet + 4 placebo tabletky, počas ktorých by malo dôjsť ku krvácaniu z vysadenia. Neodporúčam dočasné vysadenie antikoncepcie. Mohli ste postupovať tak, že po doužívaní Zlyndy ste si mohli urobiť v užívaní pauzu a až od nasledujúceho mesiaca začať s užívaním nového preparátu. Treba tiež povedať, že počas užívania Zlyndy môže byť krvácanie nepravidelné a objaviť sa prakticky kedykoľvek. Počas pravidelného užívania Zoely by sa malo dostaviť počas užívania spomínaných placebo tabliet. Už keď ste začali s užívaním novej hormonálnej antikoncepcie, najvhodnejšie bude v užívaní pokračovať. Vysadením hormonálnej antikoncepcie si rozhádžete cyklus.