Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problémy

    , Autor: Irenka1177

    Dobrý deň prajem mám problémy mám DANU skoro rok a pol a cca 2mesiace mám menštruáciu vkuse celé mesiace prejde na jeden deň a zase a tak dookola k tomu mám bolesti v bruchu ktoré sa nedajú veľmi vidrzat bola som u lekára zobral mi krv dal mi tabletky prišli výsledky nieje problém nikde všetko OK dnes som bola zase u doktora dal mi 2injekcie od bolesti a zobral mi zase krv ale tie injekcie mi vôbec ani nezmiernili tu bolesť podľa mňa to nieje normálne žeby som mala menštruáciu celý mesiac poraďte mi prosím dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte spomínané ťažkosti už od zavedenia telieska a budú pretrvávať, bude vhodné porozmýšlať o zmene typu vnútromaternicového telieska. Niekedy sa stene, že žene nesadne typ vnútromaternicového telieska.

Podobné otázky

  • Menstruacia

    , Autor: Stelaa

    Dobrý večer
    Chcela by som počuť názor iného lekára na môj problém. Som 20mes po druhom pôrode. Dojčím ešte stále dcéru , menštruáciu som dostala 15mes po pôrode ale problémy som mala aj pred druhým tehotenstvom. Ide o to že mám menštruáciu 2-3 dni potom jemne spinenie dajme tomu 3 dni , deň pauza a potom spinim opäť. Alebo sa mi sem tam spustí viac krvi. Takto to trvá až do cca 12 dna cyklu. Menštruáciu mám skoro pravidelnú niekedy dostanem na 32-33 deň. Už som z toho zúfalá. Môj lekár tvrdí že je to v poriadku a proste telo sa pomalšie čistí. Na preventívne prehliadky chodím pravidelne. Všetko vyzerá ok. Akurát krv mi nikdy nebrali, iba v tehotenstve. HA neberiem, mám 28 rokov. V com môže byt problém ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Naozaj sa nemusí jednať o problém, ak nie je krvácanie extrémne silné.
    Keďže však kojíte, veľmi sa momentálne stav nedá riešiť. Skúsiť sa teoreticky môže nasadiť jednozložková gestagénová antikoncepcia, ktorú môžu užívať aj kojace ženy, neočakávam však zásadnú úpravu. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, ani spred tehotenstva, nálezy, okolnosti a všetky informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Meskajuca menstruacia

    , Autor: Alicka43

    Dobry den mam otázku. Po použití tabletky po-Escapelle som na 3 den dostala menštruáciu. Menstruacia skoncila asi po 3-4. Od vtedy ubehli 2 mesiace a menstruacia sa stale nedostavila. Mozem mat nejake zdravotne problemy alebo je to spôsobené tou tabletkou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie, či celkovo znepravidelnenia menštruačného cyklu môže byť viacero. Nevylučujem vplyv tabletky núdzovej antikoncepcie. Za predpokladu správneho a včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvné zrazeniny

    , Autor: Moa762

    Dobrý deň,
    v poslednej dobe riešim problémy s infekciami (chlamýdie a ureaplazma) a výkyvmi menštruačného cyklu (brala som aj antibiotika na preliečenie). Ale chcem sa spýtať či môže to spôsobiť aj neobvykle veľké krvné zrazeniny. Ide o to, že poslednú menštruáciu som mala oneskorenú a keď už dorazila, bola s extrémnymi bolesťami v podbrušku a vyšla zo mňa krvná zrazenina odhadom asi o veľkosti 8cm a ďalšie dni som mala už iba špinenie. Momentálne mám menštruáciu tretí deň so silným krvácaním a tiež o niečo väčšími krvnými zrazeninami než som mávala predtým. Čo sa infekcií týka, čakám na výsledky novej kultivácie. Doktorka ma upokojovala že by som mala mať cyklus v poriadku ale nezdá sa mi to. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Príčin zmien menštruačného cyklu môže byť viacero. Záleží tiež od viacerých okolností, veku, nálezov, informácií. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • krátky cyklus

    , Autor: Tati123

    Dobrý deň, brávala som hormonálnu antikoncepciu približne 2 roky a v auguste 2022 som ju vysadila. Po vysadení som mávala menštruačný cyklus dlhý len 20-21 dní, potom sa mi to na chvílu upravilo na 28 dní a teraz posledné 3 razy mám zase cyklus len 20-21 dní. Chcela by som sa opýtať, či je to normálne alebo sa mám objednať na vyšetrenie kvôli tomu ku gynekológovi, poprípade k inému lekárovi? Moja hmotnosť ani životný štýl, sa velmi nezmenila od vysadenia antikoncepcie, je v norme ani neviem o tom, že by som mala problémy so štíznou žlazou, aj ked zvažujem aj také vyšetrenie, aby som vedela čím je ten krátky cyklus spôsobený? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin kratšieho menstruačného cyklu môže byť viacero. Nemusí sa však jednať o patológiu. Sú ženy, ktoré majú normálne kratší cyklus, rovnako tak niektoré ženy majú aj dlhší cyklus. Ak chcete menštruačný cyklus 28 dňový, inak, ako hormonálnou antikoncepciou sa to neupraví. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ablacia endometria

    , Autor: Macilaci

    Dobrý deň. P. Doktor. Pre častý , silny a nepravidelný menzes mi tento rok už 3X robili kyret. Brala som Rieqo-nepomohlo. Pred mesiacom mi zaviedli mirenu. Od vtedy som spinila a po troch týždňoch dostala menzes ktorý trval cca6 dní a bol celkom silný. Asi 2-3 dni potom som zase spinila. Ale teraz už 4 deň zase slabo krvácam a mám kŕče a bolesti. Kontrola mireny na ultrazvuku bola v poriadku. Je na mieste. Primár mi navrhol, že keď budú problémy pokračovať aj 2-3mesiacoch je tu možnosť ablacie endometria. Prosím aky je to zákrok? Viete trochu bližšie niečo o tom napísať?
    Mam 3 miomy a potvrdenú endometrioza močového mechúra.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termoablácia endometria je pomerne krátky zákrok v celkovej anestéze, ktorého princípom je spálenie sliznice dutiny maternice. Príčinou Vašich ťažkosti môžu byť aj myómy, aj v závislosti od ich lokalizácie. Nevidel som rozsah ani charakter nálezu, preto sa objektívne k jednoznačnému účinku a možnosti realizovať termoabláciu endometria neviem vyjadriť. Ak ste už absolvovali niekoľko zakrokov, ako aj vnútromaternicové teliesko nespĺňa očakávaný efekt, prípadne je účinok len dočasný, je pravdepodobnosť, že aj po tomto zákroku nemusí byť efekt trvalý. Niekedy, vzhľadom k okolnostiam, preferujeme aj my, ale aj pacientky, radikálnejšie, ale zároveň definitívne riešenie - laparoskopické odstránenie maternice. Termoablávia je však elegantným riešením, ktoré Vám môže pomôcť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky informácie, okolnosti, nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.