Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Som ok

    , Autor: Vaness

    Meskalo mi 20dni-dodnes ,rano okolo tok 7 hod-išla som na wc -ked som si utrela mala som na papieri ružový slabý výtok .... - a zas som šla zas som to iste mala ,potom dala som sa spat vstala som a išla som zas na wc - išla zomna tuha červena krv a do teraz ide zomna dosť veľa ... možno - som dostala menštruáciu_ teraz ma boli velmi az silno pod bruško aj chrbát stoho mam riadne krče ... môžem byt tehotna ...? Alebo ...? Ja nevjem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri meškaní menštruácie 14 dní a viac a možnosti tehotenstva si treba urobiť tehotenský test. V prípade, že máte ťažkosti, v zmysle krvácania alebo bolestí, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý jednoznačne stanoví príčinu Vašich ťažkostí a určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Menzes po kyrete

    , Autor: AndyD24

    Dobrý deň prajem, 30.1.2020 mi robili kyret nakoľko sa zistilo MA, po ňom som krvácala cca 2-3 dni a asi týždeň špinila. 13.2. som bola na kontrole doktor povedal, že som ok vyčistená a menzes sa dostaví do 4 týždňov. Takto pred týždňom tj v stredu 26.2. som veľmi silno začala krvácať ba až krvné zrazeniny išli zo mňa, bolesti som nemala žiadne v piatok ma prepustili s tým, že som vlastne už dostala menzes. Včera som už nemala ani krv ani som nešpinila tak som si vložku nedala a teraz poobede sa opäť objavila krv a aj ma pobolievalo pod bruchom ako ma predtým pobolievalo pri menzese. Od pondelka beriem opäť aj antikoncepciu, s tehotenstvom chcem aspoň pol roka počkať. Je to všetko ok? Dosť ma to znepokojilo... Cca hodinu dozadu som si dala paralen, pobolievanie ustúpilo

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané ťažkosti môžu byť spôsobené nasadením hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • oneskorena ovulacia?

    , Autor: miuska11

    Dobry den,
    HAK som vysadila v sept. 2012, prisla mi normalna MS, dalsi mesiac nic, tak som isla na vyvolavacku, MS prisla do 7 dni- slabulilinka a iba 2 dni, potom zase nic, tak som zacala pit odvary z Tradicnej cinskej mediciny a MS prisla na 8 den. Bola ukazkova, bez bolesti, tesila som sa, ze uz som OK - to bolo 17.decembra. Teraz v januari zase nic, tak som bola ta tehu testoch krvi v pondelok - negat. V piatok (vcera) som bola v 40.dni cyklu. Bola som na sone, aby sme vedeli viac. Sliznicu som mala dost vysoku, vraj je to pre pripadne tehu dobre. V kazdom vajecniku som mala (pre mna prekvapujuco) dost velkde zlte teliesko. Lekar len skonstatoval, ze ziadna anomalia nie je a ze tehu nie som. Povedal, ze mi moze dat vyvolavacku a ked chcem, mozem pit ten odvar na privolanie MS, kedze mi zabral. A na buduci mesiac, ked budem v 10 DC, mam prist na folikulometriu, ci mam ovulaciu.

    Moja otazka znie. Kedze tam su dve zlte telieska, znamena to, ze ovulacia prebehla, ale podstatne neskor, ako mala? Alebo mozem mat zlte teliesko, aj ked ovulacia neprebehla. A ak teda prebehla neskor, nevadi, ze pijem odvar na privolanieMS? nemozem si tym zmensit lutealnu fazu? - odvar je na doplnenie a rozprudenie krvi v tele. Co moze sposobit takto neskoru ovulaciu, ak tie zlte telieska sposobila ovulacia, ako tomu zabranit? Som aj tak plodna? Dakujem pekne za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    váš lekár postupuje veľmi správne, vo vašom prípade bude ideálne odsledovanie menštruačného cyklu od 10 dňa, či sa objaví rastúci folikul alebo nie. Čo sa týka vašej otázky, žlté telieska sú veľmi zjednodušene povedané zvyšky po ovulácii, je to fyzilogický stav, a nastávajú po každom ovulačnom cykle. Váš predĺženy cyklus zanmená predĺženú prvú fázu menštruačného cyklu, druhá fáza je relatívne stála. Rozhodujúce teda bude odsledovanie obdobia do ovulácie.