Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cysta na vaječniku

    , Autor:

    Pan doktor , mam 51 rokov a som v obdobi perimenPopauzy.Menzes už vynechava. V horm. profile zisteny nizky progesteron. , estrogeny v norme. Na pravom vaječniku mi lekar zistil po menštracii neprasknuty folikul 3 cm. Teraz mi nmenzes meškal 1 tyždeň , bola som na kontrole, cysta stale pretrvavala a vzhľadom na to, že som mala vysoku sliznicu maternice 19 mm mi dal Duphaston na vyvolanie menštruacie. Pri jeho uživani som na 7 deň od začiatku uživania začala špiniť.Može tato cysta sposobiť aj takyto narast sliznice maternice a silne krvacanie počas menštruacie? Lekar mi povedal, že menzes bude veľmi silny .Každy deň mam obavu, čo to bude v čase menštruacie, keď mam takuto vysoku sliznicu. Ten Duphaston pomože aj tomu, aby cysta zmizla a menzes bola zniesiteľna? Minuly rok som kvoli silnemu krvacaniu podstupila aj kyretaž, tak mam veĺke obavy, Vysledky z histologie som mala v poriadku, Pan doktor ďakujem Vam za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 19 mm sliznica je vysoká, po najbližšej menštruácii to treba skontrolovať. Ak bude vysoká sliznica pretrvávať, vhodné bude urobiť kyretáž. 3 cm folikul treba odsledovať, môže sa jednať o neprasknuté žlté teliesko. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Častá menštruácia

    , Autor: Lliilliiaannaa

    Pekný deň prajem chcem sa opýtať mam 22rokov a mam problém s tým ze mam menštruáciu 2 až 3x do mesiaca riešila som to s gynekológičkou ale vraj je u mňa všetko v poriadku som objednaná k inému doktorovi ale zatiaľ neviem co mam robiť.. Keď nemám svoje dni a chcem s priateľom intímne žiť mam pri tom bolesti

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krátkeho cyklu, či bolestí pri pohlavnom styku môže byť viacero, napríklad cysta na vaječníku, endometrióza, vnútrobrušný zápal spôsobený napríklad chlamýdiami, mykoplazmami, ureaplazmami alebo trichomonasom vaginalis, … Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné realizovať viacero vyšetrení a odberov. Ak Vám Váš obvodný gynekológ nevie viac pomôcť, mal by Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Problém s menštruáciou

    , Autor: Kejčl

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. V apríli 2021 som mala operáciu ( cysta na vaječníku) po operácii mi moja gynekologička predpísala tabletky Endovelle na pol roka pri ktorých som nemala vôbec menštruáciu čo mi aj ona povedala že ju nebudem mať a lieky boli na vnútornú liečbu. V októbri 2021 som ich dojedla a v novembri som dostala po pol roku prvú menštruáciu, v decembri mi menštruácia prišla o 6 dní skôr. Teraz v januári mi mešká. V deň kedy som ju mala dostať som mala aj kŕče v bruchu no nič. Potom ma pichalo 3 dni v podbrušku ale už bez kŕčov. Chcem sa opýtať či je to normálne po pol ročnom užívaní tých liekov. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale na základe opisu predpokladám, že sa u Vás jednalo o endometriózu a následnú liečbu. Liečba endometriózy sa však zvykne dať aj na rok.
    Menštruačný cyklus môžete mať nepravidelný. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, odsledujte si to. Ak nie je vylúčené tehotenstvo, pri meškaní menštruácie si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Cysta a menštruácia

    , Autor: Llenus

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať posledný pohlavný styk bol v auguste,ked sme mali pohlavný styk tak bol skoro vždy s ochranou len párkrát (1-2krat) sa stalo ze partner si dal kondom niekde v strede pohlavného styku občas ma boli podbrušku, testy všetky negatívne menštruácia v septembri normálna, teraz v októbri ma deň pred menštruáciou bolelo podbrusku a mala som spinenie také ružové, menštruácia na druhé deň prišla aj s bolesťou len bola kratšia ako iné mesiace keďže mávam 5-7 dní teraz som mala 3-4 na ten štvrtý deň to bolo len špinenie ta staršia krv ( ci ako tomu vravi) tak som si myslela ze kvôli tomu lebo som bola prechladnuta ale nezdalo sa mi to tak som si spravila testy a testy zase negatívne tak som sa objednala gynekologičke tam som jej povedala aj o tej 3-4 dňovej menstruacii a povedala mi ze to by bola dlhšia keby to kvôli prechladnutiu a našla nejakú vodu pri vaječníku a povedala ze pravdepodobne mi praskla cysta na vaječníku že to bude sledovať. Ja by som sa chcela spýtať, že keby som tehotná tak by mi vyšiel aspoň jeden test pozitivny a gynekologicka by to videla na sone na koľko má pozerala aj zospodu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak by aj došlo v auguste k otehotneniu, na USG by to bolo vidieť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Dlhy menzes

    , Autor: Katka456

    Dobrý deň, dostala som menzes o týždeň skôr, je bez bolestí, ale už trva 10 dní. Nie je silný, stačí 1 vložka na deň. Predtym mi bola zistená cysta na vaječníku, toto je druhý cyklus od zistenia. Neviem ci tam ešte je. Môže byt dĺžka ovplyvnená cystou? Môžem si dať nieco co pomôže ukončiť menzes? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte na vaječníku prítomnú funkčnú cystu, menštruačný cyklus môže byť nepravidelný. Teoreticky mohlo dôjsť aj k prasknutiu cysty, čo spôsobilo zmenu hormonálnych hladín a došlo tak ku krvácaniu z maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Sama si však liečbu nenasadzujte. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti kĺbov

    , Autor: Barborela

    Dobrý večer, vzdy keď mám menzes ( s aj bez antikoncepcie, mám 29 rokov, bezdetná) bolia ma kĺby na nohách - bedrá a kolená. Hlavne keď ležím, obyčajne dokážem celú noc ležať na jednom boku, no pri menzese sa v noci zobudím na bolesť a musím sa otočiť na druhý bok. V čom môže byť problém? Dá sa s tým niečo robiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas menštruácie sa mení zloženie či už množstva tekutín v tele, dochadza aj k hormonálnym zmenám. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Môže sa jednať o typické príznaky PMS (predmenštruačného syndrómu), príčinou môže byť teoreticky aj cysta na vaječníku, z ortopedickej stránky môže byť problém v bedrovou kĺbe, z neurologickej v platničkách vplyvom zmien počas menštruácie. Takto sa Vám ale objektívne neviem bližšie vyjadriť.