Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Silné krvácanie

    , Autor: Barborela

    Dobry den, ked mam menzes, prvy den mam bolesti a krvacam v podstate normálne, druhy den bolesti ustúpia, avsak zacnem silno krvacat, ale trvá to cca pol dna kedy musim kazdu hodinu menit vlozku, v podstate najlepsie je zostat radsej doma. Potom sa krvácanie zmierni, a treti den uz je slabé, 4-5 den uz len spinenie. Je to normálne? Ascorutin je vraj dobry pri silnom krvacanii, alebo caj zo žihľavy, je to pravda? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ascorutin vyskúšať môžete, rovnako tak aj žihľavový čaj, niekedy sa zvykne podať ešte Dicynone, ale ani jedno nezaručuje upravenie alebo zmiernenie krvácania. Menštruačné krvácanie je individuálne, niekedy je vhodné počas menštruácie užívať železopreparáty, ak je krvácanie silnejšej intenzity, organizmus sa vie skompenzovať skôr.


Podobné otázky

  • Menštruácia po kyretáži

    , Autor: Sabči

    Dobrý deň, dňa 25.1.2024 som bola na UPT v 11. týždni, po týždni 1.2.2024 kvôli silnému krvácaniu s dosť tmavými a veľkými zrazeninami mi robili kyretáž, histologia je vraj v poriadku aj na kontrole, ktorú som mala 8.2. bolo všetko v poriadku. Dňa 24.2. večer som začala trochu krvácať, pripomínalo mi to ružový výtok, 25.2. som už začala dosť krvácať, dnes 27.2. mám stále silné krvacanie sem tam sa objavia aj malé zrazeniny krvi ako pri klasickej menštruácii, niekedy mam aj bolesti v podbrušku, môže ísť o menštruáciu alebo ide o nejaký iný problém? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menštruácia sa po výkone zvykne dostaviť do 4 - 6 týždňov, takže je možné, že sa Vám dostavila menštruácia. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Norethisteron

    , Autor: Martina02

    Dobrý deň pán doktor, mám 32 rokov, som bezdetná, menštruačný cyklus som mávala vždy pravidelný,v trvaní 4-5 dní, silné krvácanie s bolesťami prvé dva dni. Cez leto som brala Norethisteron na oddialenie menštruácie cca 2 týždne. Čakala som že po vysadení sa menštruácia spustí normálne, ale nestalo sa. Prišli len 2 dni špinenia. Takže som čakala že sa to upraví počas ďalšieho cyklu. No opäť prišli len 2 dni špinenia. Tehotná nie som. Mohla som si Norethisteronom nejak ublížiť? Môže mať Norethisteron zlý vplyv na hormonálnu rovnováhu a plodnosť?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron môže mať viacero nežiadúcich alebo vedľajších účinkov, medzi ktoré patrí aj znepravidelnenie, či celkovo zmena intenzity, či dĺžky menštruačného krvácania. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Na plodnosť Norethisteron vplyv nemá. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň, už som tu písala ohľadom užití dvoch tabletiek po počas jedného týždňa. Konkrétne 31.12 a 5.1. 2.1 som mala dostať menštruáciu. Dnes 10.1 mám silné krvácanie a bolesti v podbrušku aj bolesti v krížoch. Chcela som sa opýtať či je to menštruácia alebo krvácanie po tabletkách. Viem že núdzová antikoncepcia má vplyv na intenzitu menštruácie aj celého cyklu, no neviem či je je tá antikoncepcia spojená aj s "menštruáčnými" bolesťami alebo nie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané krvácanie sprevádzané bolesťami v podbrušku môže byť spôsobené užitím nadmerného množstva hormónov núdzovej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Častá menštruácia po pôrode

    , Autor: Gizel

    Zdravim v apríli som porodila a hneď po šestonedelí som dostala menštruáciu a mám ju každých 14 dní teraz už asi 3x trvá 10 dní pritom stále plne kojim je to normálne???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas obdobia kojenia môže byť menštruácia nepravidelná a krvácanie rôznej intenzity. Silné krvácanie každé dva týždne však nie je úplne v poriadku. Odsledujte si to. Odporúčam pri pretrvávaní navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolestivá menštruácia

    , Autor: Ňu nu

    Dobrý deň, pan doktor. Veľmi pekne Vás chcem poprosiť o radu.. Som matkou dvoch maličkých deti, narodili sa mi rok po roku a v čase menštruácie, ktorú mám silnú a bolestivu, mám problém sa o nich poriadne postarať. Pôrody mi veľmi pomohli od bolesti, aj krvácanie sa pekne upravilo, ale po vyše roku od druhého pôrodu akoby som zas naspäť, silné krvácanie s veľkými kusmi. Musím užívať prvé tri dni veľké množstvo liekov, aby som dokázala pri deťoch fungovať, som unavená, aj od liekov, aj pred menzesom, podráždená, zlá.. Moja otázka: je možné žiť bez menštruácie? Som trombofilik s lajdenskou mutáciou, mohla by som užívať HAK? Ja už nevládzem takto ďalej fungovať.. Mam skoro 40r a veľmi by som si priala menopauzu, keď takto trpím.. Ďakujem Vám za Váš čas, za Vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žiť bez menštruácie sa samozrejme dá. Hormonálna antikoncepcia by mohla vyriešiť Váš problém. Trombofilný stav - deficit faktora V Leiden však môže byť problém. Neviem, či ste iba nosičom, heterozygotom, alebo máte homozygotnú formu mutácie faktora V Leiden, prípadne, či sa u Vás vyskytujú aj ďalšie mutácie alebo kombinácie mutácii. Pri homozygotnej forme mutácie faktora V Leiden je hormonálna antikoncepcia absolútne kontraindikovaná! Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.