Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • oddialenie menzesu

    , Autor: natalka

    Dobrý deň, užívam HAK Tri regol - 3fázovú a kvôli dovolenke by som si chcela oddialiť menzes. Dá sa to aj pomocou tohto druhu hak? Ak áno, ako presne mám postupovať? Alebo by bolo lepšie brať 3 dni pred očakávaným príchodom menzesu tabletky Norethisteron? Len potom neviem, ako by som mala dalej postupovať. Mala by som po 7 dnovej prestávke normálne začať brať Hak, a potom len vysadiť ten norethistreron? A kedy by som potom vlastne dostala menzes? Cez dalšiu 7-dnovu pauzu alebo po vysadení norethisteronu? Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Ak máte HAK nie je vôbec nutné začať s Norethisteronóm, klasicky pokračujte s HAk bez prestávky, tabletky na pauzu , vynechajte
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Oddialenie menzesu

    , Autor: Barborela

    Dobry vecer, chcela by som oddialit menzes pomocou antikoncepcie. Da sa to tak ze vymecham 7 tabliet a pokracujem v uzivani dalsieho blistra? Mam ho vyuzivat cely? Lebo posunutmi ju staci o týždeň, ako potom pokracovat v užívaní antikoncepcie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte kombinovanú hormonálnu antikoncepciu 21 + 7 dní pauza, krvácanie z vysadenia môžete oddialiť už Vami spomínaným spôsobom, a to vynechaním 7 dňovej pauzy a priamym pokračovaním užívania druhého blistra po dobratí 21 tabliet. Špinenie sa ale môže počas užívania druhého blistra dostaviť. Ak potrebujete menzes oddialiť len o týždeň, môžete užiť len 7 tabliet z druhého blistra a tak mať 7 dňovú pauzu, ale odporúčam skôr dobrať celý druhý blister a až tak následne mať 7 dňovú pauzu.

  • Oddialenie menzesu

    , Autor: barbora-15

    Dobrý deň, v sobotu 20.4. som začala užívať Norethisteron na oddialenie menzesu, ktorý mám dostať štvrtok 25.4.. V nedeľu 21.4. som mala slabé špinenie. Mám pokračovať v užívaní Norethisteronu alebo už mi nezaberie. Neviem či to mám rátať ako začiatok menzesu to dnešné špinenie. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte pravidelný menštruačný cyklus a dá sa považovať očakávanie menštruácie za spoľahlivé, pokračujte v užívaní podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Niekedy sa po začatí užívania Norethisteronu špinenie môže objaviť. Odsledujte si to, ak sa stav neupraví, po sviatkoch navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • oddialenie menzesu

    , Autor: natalka

    Dobrý deň, ja som Vám pokladala predchádzajú otázku ohľadom oddialenie menzesu. Len sa chcem ešte spýtať, či mám brať celý blister od začiatku alebo len tie tabletky v tretej farbe, lebo ja mám tú hak 3-fazovu. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    prečítajte si prosím podrobne príbalový leták,
    závisí na ako dlho chcete menses oddialiť
    s pozdravom

  • spinenie a dovolenka

    , Autor: jarka-s

    Dobry den pani doktorka, pisem Vam druhy krat, neviem, ci Vam prisla moja otazka.
    Zijeme v Britanii a planujeme dovolenku pri mori. Doktor mi navrhol na oddialenie menzesu jednofazovu HAK, kedze este dojcim 2x denne.
    Ale tieto tablety (Cerazette) som vysadila pred 4 rokmi a odvtedy mam dlhy menzes. Zacina 5 dni cierne spinenie, 3dni krvacanie a znovu 4 dni spinenie. Toto spinenie mi liecila aj pani doktorka na Slovensku pred 3 rokmi Norethisteronom, ale nepomohlo. Dlho som nemohla otehotniet, po 2 balenich uzivania homeopatik sa to podarilo.
    Prve 2-3 cykly po porode boli v poriadku a potom sa to znovu vratilo. Podla anglickych lekarov je moj menzes uplne v poriadku. Cyklus mam kazdych 30 dni. Ziadne ine problemy. Cevical screening- normal.
    Moja otazka je: Ma vobec zmysel zacat brat HAK na 2 mesiace? Aka je sanca, ze nebudem spinit este viac? Co by ste mi odporucali Vy?
    Dakujem za odpoved a prajem pekny weekend.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak potrebujete menses skorigopvať, je aj užívanie na dva mesiace možnosťou.
    S tým špinením a jeho intentzitou to je ťažko prehodnotiteľné, ak ste boila i v danej súvislosti leičená hormonmi teda-Norethisteron, je zjavne nejaká príčina prečo sa tento stav vyskytuje.
    Na špinenie ako také môže vplvývať i dojčenie,
    zatiaľ by som asi vo vašom prípade zvolila HAk, aby ste mala pokojnú dovolenku a špinenie a nepravidlenú menses by som zrejme začala hodnotiť až po ukončení dojčenia, keď bude organizmus upokojený, takto je stav ťažšie vyhodnotiteľný.
    S pozdravom

  • vynechanie ovulacie po brani norethisteronu ?

    , Autor: katika1992

    Dobrý deň !
    Mám nasledujuci problem. Ide o to, že v termíne od 24.7.2013 do 5.8.2013 som brala Norethisteron na oddialenie menzesu kvoli dovolenke..po vysadeni mi menzes prisiel 8.8.2013.menstruacia prebehla normalne aj jej dlzka bola ako ked mavam bezne (7 dni). cyklus mam 30 dnovy. S ovulaciou som pocitala okolo 22.8.2013. Cely ten tyzden od 19 do 25.8 som s priatelom bola na dovolenke.Sex sme mali 4 krat a to 19,20.8 a potom 23 a 25.8. Sex bol chraneny (kondom), ale ja som si pre istotu spravila test, vysledky mam vsak z 19, 20.8.2013 (negat vysledok) dalsi test si idem robit v pondelok. Problem je taky ze ja som cez ten tyzden necitila ze by som mala ovulaciu. bezne ju citim mavam silnejsie bolesti laveho vajecnika aj viacej sekretu..no teraz akoby nič. Mohol tuto nasledujucu ovulaciu ovplyvnit noethisteron ktory som brala ? dalsi menzes mam mat 6.9.2013 no necitim ani PMS-ko.mam z toho strach. Co si o tom myslíte ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste mali chránený pohlavný styk s kondómom tehotenstvo je málo pravdepodobné ak nedošlo k jeho poškodeniu. Čo sa týka ovulácie po Norethisterone, môže aj nemusí byt. A taktiež sprievodné znaky, ktoré ste nepociťovali nevylučujú to, že ovulácia neprebehla. Ak máte obavy urobte si tehotenský test.