Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • MIRENA

    , Autor: simca1234

    Dobrý deň mala by som otázku mám MIRENU uz rok a zo začiatku som nemala problém s menštruáciou ale posledné 4mesiace mám problémi sice mi pride načas ale mám ju aj 2-3 týždne vkuse a mám aj ďalšie zdav.problémy mám si ju dať radšej vytiahnuť alebo ešte počkať??

Podobné otázky

  • Mirena

    , Autor: Macilaci

    Dobrý deň. P. Doktor.
    Koncom novembra mi bola zavedená Mirena hlavne pre nepravidelne a silné krvacanie. Prvé 3 týždne som spinila. Potom som začala mať bolesti ako pri MS. Menštruáciu som nakoniec mala slabú oproti tomu čo som mirénu nemala ale s bolestami. Cca 4-5 dní. Medzitým po sviatkoch som bola na kontrole Mirena bola na mieste, bolesti sú vraj normálne.
    Potom 2 týždne OK ani špinenie v podstate.
    Teraz min. Týždeň piatok začali bolesti a zase špinenie. Ale bolesti sú silné, hlavne na pravej strane a v podbrušku. Od utorka už je aj krvácanie silnejšie. Od včera bolesti miernejšie.
    Chcem sa spýtať či sú tie bolesti normálne v prvých mesiacoch po zavedení alebo mám ísť zase na ultrazvuk nakoľko v letáku píšu, že pri bolestiach navštíviť lekára.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, aj dlhodobejšie, ako aj bolesti v podbrušku sa môžu po zavedení vnútromaternicového telieska vyskytovať. Je to individuálne u každej ženy. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý zhodnotí stav a určí ďalší postup.

  • Vynechanie menštruácie

    , Autor: Iva13

    Dobrý deň pán doktor, koľko mi môže vynechať menštruácia po zavedení telieska (Mirena) ? 03/2022 som mala teliesko zavedené. Urobila som si aj test pre istotu, že či niesol náhodou tehotná - vyšiel negatívny. Momentálne mi menštruácia mešká 56 dní. Mal mi začať už tretí cyklus ale nezačal. Nemôže to mať nejaký vplyv na zdravie ?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri zavedenom vnútromaternicovom teliesku Mirena nemusí žena menštruovať vôbec. Mali ste byť o tom poučená obvodným gynekológom. Nemusíte sa obávať, tehotenstvo je za predpokladu správne zavedeného vnútromaternicového telieska nepravdepodobné, Odsledujte si to. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Duphaston počas očkovania

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň pán doktor, mám 36 rokov. Kvôli silnému menštruačnému krvácaniu by som mala užívať hormonálnu liečbu. Menštruácia trvá 3 dni, 1. deň slabé krvácanie (spotrebujem 2 vložky), 2. deň silné krvácanie vrátane väčších zrazenín (20 vložiek), 3. deň buď len špinenie alebo slabšie krvácanie (1-2 vložky). Tieto silné krvácania začali po kyrete (11/2020), dovtedy som ten problém nemala, nemusela som užívať železo, aj hemoglobín bol v norme. Len mi gynekológ nameral zvýšenú sliznicu, tak som ho podstúpila. Histológia v poriadku. Lekár mi dal na výber duphaston alebo mirena. Moje dimery sú 0,73, hemoglobín 116, užívam železo. Chcem sa zároveň nechať zaočkovať proti covidu. Môzem užívať duphaston a zároveň sa nechať očkovať? Nie je tam nejaká kontraindikáca? S telieskom ešte chcem počkať. Na pohotovosti mi včera 2. deň cyklu pichli Dicynone a to mi krvácanie pekne spomalilo a dnes 3. deň cyklz už takmer nekrvácam. Sliznica už večer 2. deň cyklu bola takmer úplne odkrvácaná. Pani doktorka mi povedala, že sa dá užívať dicynone aj pár dní pred menzesom, aby to krvácanie bolo miernejšie. Čo by ste mi pán doktor poradili, duphaston alebo dicynone aj v súvislosti s očkovaním? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie Duphastonu nie je kontraindikáciou k očkovaniu. Áno, Dicynone sa dá užívať pár dní pred očakávanou menštruáciou, eventuálne v prvé dni menštruácie. Vnútromaternicové teliesko je vhodným riešením, pouvažujte o tom.

  • Hormonálna nerovnováha

    , Autor: Adyn

    Dobrý deň. Mám 45 rokov a cca 2 roky mám problémy s menštruáciou. Môj gynekológ tvrdí od začiatku, že je za extrémne silným krvácaním s veľkými krvnými zrazeninami (nie vždy) hormonálna nerovnováha. Brala som už rôzne hormonálne liečby, v lete bola kvôli silnému krvácaniu na kyretaz, zistili mi anemiu. Napriek tomu silné krvácanie sa nezmenilo. Naposledy som brala hormonálnu liečbu, injekcie Agolutin. Po poslednej injekcii som isla doslova vykrvácať, bolesti, kŕče aveľké zrazeniny. Posledná menštruácia trvala 16 dní a na 25 deň prišla zase. Nemala som žiadny myom, ani polypy, cysty. Teraz mi predpísal Norethisteron a Dicynone 2x1 tabletku a železo. Ak liečba nezaberie tak mam ísť na hystereskopiu a už zrejme mi budú musieť vybrať maternicu. Môj gynekológ mi nič bližšie nevysvetlí, nepovie.. V podstate mi nebral ani krv, neurobil hormonálny profil ako je to s menopauzou. Píšem ako laik, lebo bližšie informácie neviem. Je to vážne? Naozaj je nutné vybrať maternicu? Nemusím azda opisovať, aké je to nepríjemné v práci aj doma. Takže sa pomaly zmierujem, že zrejme iná možnosť nie je... Nakoľko to riešim dlho a každý mesiac som s toho zúfalá. Niekedy sú dni kedy ea jeden deň s potrebujem aj balík vloziek a niekedy aj viac... Pri poslednej návšteve som sa pýtala (na rady priateliek) ci by nebola vhodná HAK Mirena. Povedal, že nie nakoľko ta cytologia (histologia) nebola ako by chcel. Úplne som ostala prekvapená a neviem co tým myslel. Ďakujem pekne za odpoveď. Som s toho už nešťastná.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže tiež nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, cytológie, je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Hormonálny profil je vhodné realizovať, robí sa to pomerne štandardne, môže sa totiž jednať o dysfunkčné krvácanie. Ak je však krvácanie natoľko intenzívne a nereaguje na liečbu, určite je na mieste vykonať hemostatickú kyretáž a realizovať hysteroskopiu a pozrieť sa do dutiny maternice. Dôležitý je aj výsledok biopsie z odobratých vzoriek. Pri pretrvávaní silných krvácaní aj po zákroku nie je vylúčené, že jedinou možnosťou bude maternicu vybrať. Takto sa však ozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Mirena

    , Autor: Monky :)

    Dobrý večer ja by som sa chcela informovať čo može znamenať slabo ružovkastý výtok z pošvy pri používaný Mireny?Mirenu mam zavedenu už 3 roky nemala som žiadne krvácanie ani špinenie.až teraz sa objavil slaby ružovkastý výtok.bolesti nič nemam.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otázne je, či je krvácanie z pošvy, z maternice alebo močovej rúry. Odporúčam si stav odsledovať a navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia stanoví ďalší postup.