Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Neprestávajúce krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mám 33rokov a menzes mám už od 10rokov, upravený a pravidelný je už od mojich 20rokov. Môj problém sa týka dlhodobého krvácania. V auguste som užívala Norethisteron asi 4dni. 3dni po jeho vysadení som som dostala menzes ktorý trval tak ako skoro vždy predtým,teda 6dní. Ďalší menzes som dostala ako vždy po 28dnoch ale trval už 12dní,potom následovala 5dňová pauza a menzes sa mi opäť vrátil, trval 19dní. Potom som navštívila svojho gynekologa ktory mi zistil nejakého bacila ktorého som vraj mohla dostať aj pri návšteve kúpaliska a predpísal mi teda Entizol. Kedže som ale medzitým opäť dostala menzes (po 21 dňoch) povedal mi lekár že mám začať z užívaním liekov až po ukončení menzesu.8 deň som mala len špinenie tak som si hned nasadila lieky ale o dva dni sa krvácanie znovu vrátilo. Krvácanie je priemerné (2-3 vložky denne) tmavšia krv,bežnej konzistencie. Predtým som nikdy neužívala antikoncepciu, a naštastie som nikdy nemala gynekologické-zdravotné problémy takže som nemusela užívať žiadne lieky. Je to bežné že nastane takýto problém po užití tohto lieku? Lekár mi povedal že tento problém vobec nemá nič spoločné z užitím Norethisteronu.Som už z toho všetkého unavená a začínam mať strach,nikdy som nemala vážnejší zdravotný problém ako je angína. Prosím poraďte mi. Vďaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    súhlasím sa vašim lekárom, toto nepravidelné krvácanie nemusí vôbec súvisieť s Norethisteronom. Nepravidelnosť cyklu môže súvisieť so zdanlivo nesúvisiacimi podnetmi ako je stres, zmena telesnej hmotnosti, rôzne ochorenia. Ak ani jedno z uvedeného neprichádza vo vašom prípade do úvahy, je potrebné dôkladné ultrazvukové vyšetrenie, aby sa vylúčila organická príčina krvácania - teda myómy maternice, cysty na vaječníkoch, patológia endometria (sliznice maternice) a pod. Ak sa všetko vylúči je na zváženie nasadenie antikocepcie aspoň na čas, kým sa toto dysfunkčne - nepravidelné krvácanie upraví.Niekedy si hormóny s telom ženy doslova robia čo chcú a príčina ostane neobjasnená.