Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dlhodobe vynechanie menstruacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Mam problem s tym, ze uz niekolko mesiacov nemenstruujem. V auguste 2011 som bola v 10 tyzdni na potrate. Vsetko prebehlo bez komplikacii. Citila som sa zdrava, menstruacia sa dostavila po nejakom mesiaci, ci dvoch. Potom islo vsetko normalne. Neviem si zial spomenut, ci moja posledna menstruacia bola v januari 2012 alebo v marci. Kazdopadne odvtedy nic. Kedze som bola odcestovana a potom nezacali sme to riesit hned, ale az po nejakom case. Je to asi cele komplexnejsie, lebo som bola na testoch a zistilo sa, ze mam o 20 per cent menej hemoglobinu, zacala som preto uzivat zelezo. Po nejakom case testy ukazali, ze tieto lieky su slabe a tak som dostala ine, silnejsie. Tie zabrali, ale stale mam malo zasobneho zeleza, takze ich znovu beriem. Lekar mi uz dvakrat pichol vyvolavacku a nic. Teraz mi urobil dalsie testy. Prva faza menstruacie je, ale potom sa stopne, myslim, ze hovoril nieco so sliznicou, ze je vysoko...co by ste odporucili ako dalsi krok, stitnu zlavu a prolaktin som mala v poriadku. Beham maratony, zacinam s triatlonom, ale toto by som chcela vyriesit v prvom rade, lebo aj ked je to momentalne prakticke, normalne to urcite nie je. dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vo vašom prípade ide naozaj o komplexný problém, ak je jedným z príznakov aj takto závažná chudokrvnosť. Takáto symptomatológia ako popisujete je veľmi častá u športovkýň,ktoré majú nižšiu hmotnosť ako je na ich výšku a vek odporúčané, prípadne ak za krátky čas schudnú viac kilogramov. V takomto prípade je naozaj jediným možným riešením pribrať na váhe aby sa hormonálna os "naštartovala". Ak sa táto príčina dá u vás vylúčiť, sú potrebné podrobné hormonálne testy, ultrazvukové vyšetrenie a interné vyšetrenie.