Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,461 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Bola mi nedavno najdena 3cm cysta na vajecniku stale ma pobolieva uz par rokov.Predtym ma pani doktorka uistovala ze ta bolest je bezna pri ovulacii a menstruacii a az po 3 rokov sa zistilo ze sa tam nachadza cysta ktora ma obcas boli aj na dotyk. Mali aj podozrenie na endometriozu ale z vysledku krvi mi povedali ze je to v poriadku a nic viac. Vsetko sa len tak nechalo a cysta ma stale boli a od nej aj slabiny. Mozte mi prosim poradit co mam robit? Je potrebna liecba 3 cm cysty? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 3 cm cystický útvar nie je ešte cysta v pravom slova zmysle. Bolesti Vám určite nespôsobuje. Môže sa jednať iba o funkčnú cystu (folikul, či žlté teliesko), ktorá je normálnou súčasťou vaječníka. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nevidel som ani nález, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

Podobné otázky

  • Hpv 16

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v karte mam zápis o prítomnosti HPV 16 vírusu, asi v roku 2020. V tom období som mala cystu s vysokými hodnotami onkomarkerov. Cysta nakoniec praskla. Je možné že sa to HPV 16 týkalo tej cysty? Ide len o to, že som o tom HPV vôbec nevedela iba o cyste. Vediem pohlavný život a som teda prenašacom tohto vírusu. Nemala by ma o tom lekárka informovať? Nemôžem teda viesť pohlavný život kym bude vírus prítomný? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, pozitivita na HPV nemá nič spoločné s cystou na vaječníku. Ak ste HPV 16 pozitívna, daný vírus má s najväčšou pravdepodobnosťou aj Váš partner. Muži však skoro nikdy nemajú žiadne ťažkosti sa prejavy, no u žien sa to najčastejšie prejavuje bunkovými zmenami krčka maternice. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky preventívny prehliadok, teda onkocytologických sterov krčka maternice, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám tatko neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam však očkovanie proti HPV. Konzultujte to s Vašim obvodným gynekológom, ktorého sa v prípade ťažkostí alebo nejasností nebojte pýtať a informovať sa.

  • Vyplavenie cysty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, včera večer sme maly s manželom styk pri ktorom sa začala dosť silno krvácať, šla som do sprchy kde zomňa vypadol asi 1-2cm kus niečoho, čo vyzeralo ako mala placenta. Ako som sa umyla tak som uplne prestala krvacať. Je možne že sa my počas cyklu vyplavila cysta? Včera bol 22dc sledujem si bazalnu teplotu nakoľko sa snažíme o dieťa, podla ktorej by som mala byt 8 dni po ovulacii a za 4 dni my mala dojst MS. Treba ísť k doktorovi na kontrolu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zakrvácania môže byť viacero. Cysta sa Vám však urcite nevyplatila. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. V prípade ťažkostí, ako aj nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hemoragická cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V decembri 2023 mi bola nájdená cysta na ľavom vaječníku, odvtedy som sledovaná. Roma index negatívny. MR z 6/2024 ukázalo hemoragická cysta 3.5cm. Teraz kontrola sono, cysta má 4.1cm. Môže to byť endometrióza? Je už naozaj potrebná operácia s tým, že možno pôjde von aj vaječník kvôli recidíve ak už neplánujem byť tehotná? Mám 38 rokov.
    Ďakujem pekne za Vaše rady

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a onkomarkery sú negatívne, 4 cm cysta sa dá sledovať. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o endometrióznu cystu. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie výsledky, okolnosti a informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Pozitivny test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    Chcela by som Vás pekne poprosiť o zodpovedanie otázky:
    Je možné, aby cysta na vaječníku spôsobila falošne pozitívny tehotenský test? (Testovacia čiarka bola slabučká...resp. na troch testoch bola slabá)

    Druhú otázku by som sa chcela rovnako poradiť. Je možné zhruba v 6-7 TT zobrať jednorazovo lexaurin (3mg) na ukludnenie pred letom na dovolenku?

    Ďakujem pekne za Váš čas :)

    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, cysta na vaječníku pozitívny tehotenský test nespôsobí. Pre jednoznačné potvrdenie tehotenstva je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje odber krvi na beta HCG. Jednorazové užitie Lexaurinu Vám nepoškodí, jeho časté, či pravidelné užívanie však veľmi neodporúčam.

  • Endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas da sa laparoskopicky odstranit endometriozna cysta na vajecniku aj bez odstranenia casti vajecniku? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, väčšinou sa dá endometrióm odstrániť laparoskopicky bez väčších problémov, či komplikácií. Záleží však od nálezu. U každej ženy je nález, ako aj rozsah endometriózy rôzny.