Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,328 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Macmiror v 8tt

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, zo steru mi bol zistený streptokok na ktorý mi dr dal macmiror 12ks ale som len na začiatku 8tyzdna a v letáku píšu že by sa to prvé 3mesiace brat nemalo. Aký máte nato prosím názor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte na mysli pozitivitu na Streptococcus agalactiae, nie je potrebné ho teraz liečiť. Kvôli tomu si nemusíte Macmiror aplikovať. Vedomosť o pozitivite na tohto streptokoka je potrebná hlavne pri pôrode, kedy sa podávajú antibiotiká od príjmu na pôrodnú sálu. Streptococcus agalactiae spôsobuje novorodeneckú sepsu, preto je potrebné antibiotické krytie pri pôrode v prípade pozitivity. Užívanie Macmiroru v tomto týždni by nemalo mať negatívny vplyv na tehotenstvo, vhodnejšia je však jeho aplikácia po 12. týždni tehotenstva.

Podobné otázky

  • Macmiror v 8tt

    , Autor: Miška1002

    Ďakujem za predchádzajúcu odpoved.. Takže pokiaľ ho nezačnem teraz liečiť (streptokok) tak to dieťatku nemôže nijako ublížiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, embryu neublíži. Ak však máte alebo budete mať ťažkosti v zmysle pálenia, či svrbenia v pošve, či patologického výtoku, bude potrebné zahájiť liečbu.