Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Streptococcus agalactiae

    , Autor: Dadulina

    Dobry den, chcela by som sa opytat ake problemy sposobuje premnozenie streptococca agalactiae v posve? A ci moze sposobit aj dlhodobe palenie a svrbenie pyskov ohanbia, ich zacervenanie a opuch a ci je potrebne ho liecit Antiobiotikami alebo je aj ina moznost? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae Vám nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti a naopak môže spôsobiť aj Vami opisované ťažkosti. Na základe citlivosti sa nasadí vhodná lokálna antibiotická liečba. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • pokračovanie gyn.problému

    , Autor: MAJ

    Dobrý deň,
    ďakujem Vám za odpoveď na moju otázku zo dňa 24.8.2023 s názvom "predpísaný Macmiror komplex", môj problém však pokračuje. 11 kapsulí som teda vybrala, po menštruácii 10.9. aj tú 12tu. Cítila som sa ok. Po ďalšej Menštr. 5.10. sa mi však celý pocit diskomfortu vrátil a na vyšetrení mi dr. povedal, že mám nízke PH, tak si mám vždy pred a po M dávať pár dní gél Lactofeel. Z kultivácie vyšiel masívne Streptokokus agalact., tak mi predpísal Ciphin a Jenamazol. Nebrala som to, necítila som sa tak zle na také silné ATB s istotou mykózy a navyše som nechcela mať v dôsledku takejto liečby oneskorenú ďalšiu M, pretože 13.11. sme mali s manželom termín týždenného kúpeľného pobytu. Tak som to nechala tak a síce sa necítim úplne fit, ale keď ma to večer vo vnútri trochu viac páli, dám si Clogin a fungujem. Ibaže, moja M mi už týždeň mešká a ja nerozumiem prečo. Kvôli baktérii? Či používaním gélu? Začínajúca menopauza by to vraj nemala byť, sono vyhodnotilo vajčníky ešte ako plne funkčné. Kúpele teda na pondelok zrušíme, procedúry vo vode by som chcela absolvovať a asi nebudeme riskovať to, že nie som úplne zdravá odspodu a tiež to, že mi M príde priamo v kúpeľoch. Presunieme to o 2 týždne a dr. povedal, že keď mi M nepríde do týždňa, zoberie mi krv a bude to riešiť tabletkami. Nezvyklo mi to za tie roky nikdy ani meškať ani vynechávať, hoci práve v júli sa to oneskorilo o 10 dní a nikto nezistil prečo. Máte nejaký názor na to? A myslíte, že tie ATB sú potrebné na tú baktériu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Ak ste už v období premenopauzy, menštruačný cyklus nemusí byť pravidelný. Nemusí sa za tým hľadať žiadny problém. Čo sa týka nálezu Streptococcus agalactiae v pošve, ak máte ťažkosti, voľnejšie je ho preliečiť, najvhodnejšie však lokálnou liečbou v závislosti od citlivosti na antibiotiká. Podľa opisu sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu, takže sa nejedná o infekciu zanesenú z vonku ale o nerovnováhu pošvovej mikroflóry vplyvom zmeny pH a premnoženia “zlých” bakterií, ktoré sa v pošve vyskytujú bežne, napríklad aj spomínaný Streptococcus agalactiae. Častá aplikácia vaginálnych vyplachov tiež nie je vhodná a je skôr na škodu ako úžitok. Odporúčam dlhodobejšiu aplikáciu vaginálnych porobiotík, ktoré napomôžu obnoviť pošvovú mikroflóru. Nepoznám však všetky okolnosti, informácie, ako aj nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Infekcie a ATB v tehotenstve

    , Autor: Sivka6523

    Dobrý den, som prvorodička 27.tt, bez nijakych subjektívnych ťažkosti som šla na kontrolu na poradňu kde mi gynekologička zistila skracujúci krčok maternice (1,4cm).. bola som neodkladne hospitalizovaná v nemocnici, prísny kludovy režim, po všetkých vysetreniach mi zistili infekciu ureaplasma urealyticum a streptokok agalacitae.. okrem magneziovych infúzii,tabliet a progesteronovych čipkov na udržanie tehotenstva mi nasadili ATB Lekoklar 2x 500mg p.o. A vaginálne Macmiror 1xvecer. Chcela by som sa opýtať či sú tieto infekcie rizikové “len” z hľadiska vyvolania predčasného pôrodu alebo mozu aj aktuálne poškodiť babatko v maternici? Tiež aky máte názor na tieto ATB, sú bezpečne pre plod?
    Ďakujem vopred za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, baktéria Ureaplasma urealyticum môže spôsobiť okrem pyelonefritídy (hnisavého zápalu obličky) aj uretritídu (zápal močovej rúry). U tehotných žien môže spôsobiť predčasný pôrod alebo spontánny potrat, preto je potrebné antibiotické preliečenie. Pozitivita na streptococcus agalactiae (GBS pozit.) pre plod v maternici nie je nebezpečný. Nebezpečný je v prípade nepodania antibiotík počas spontánneho pôrodu, prípadne dlhodobejšieho odtoku plodovej vody, pre jeho riziko vzniku novorodeneckej sepsy. Spomínané antibiotické preparáty môžete užívať aj počas tehotenstva. Na plod nebudú mať negatívny vplyv. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí najlepšie poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti a informácie a najlepšie sa Vám vedia v prípade nejasností vyjadriť.

  • Streptokok v 24tt

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, z kultivacie mi bol opäť zistený streptokok a tak ho už počas tehotenstva liečim macmirorom asi 4ty krát a vždy sa mi to aj tak do týždňa vráti, neviete čo môže byt príčinou? Môže to nejako ohroziť aj dieťa? Z príznakov mám aj mierne svrbenie a žltý výtok.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, liečba streptococcus agalactiae počas tehotenstva nemá zmysel. Preliečuje sa až po skončení šestonedelia. Ak máte pozitívny výsledok na streptokoka (GBS), od príjmu na pôrodnú sálu až do pôrodu Vám budú podávané antibiotiká. Riziko streptokoka pre plod predstavuje novorodenecká sepsa, ktorú by mohol spôsobovať streptokok, ak by sa počas pôrodu profylakticky nepodávali antibiotiká a došlo by k rozvoju infekcie. Opakované preliečovanie antibiotickými preparátmi spôsobí len prehĺbovanie bakteriálnej vaginózy. Skúste si do pošvy aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním.

  • Macmiror v 8tt

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, zo steru mi bol zistený streptokok na ktorý mi dr dal macmiror 12ks ale som len na začiatku 8tyzdna a v letáku píšu že by sa to prvé 3mesiace brat nemalo. Aký máte nato prosím názor?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte na mysli pozitivitu na Streptococcus agalactiae, nie je potrebné ho teraz liečiť. Kvôli tomu si nemusíte Macmiror aplikovať. Vedomosť o pozitivite na tohto streptokoka je potrebná hlavne pri pôrode, kedy sa podávajú antibiotiká od príjmu na pôrodnú sálu. Streptococcus agalactiae spôsobuje novorodeneckú sepsu, preto je potrebné antibiotické krytie pri pôrode v prípade pozitivity. Užívanie Macmiroru v tomto týždni by nemalo mať negatívny vplyv na tehotenstvo, vhodnejšia je však jeho aplikácia po 12. týždni tehotenstva.

  • Výter z pošvy

    , Autor: Tjtj

    Dobrý deň,

    tak ešte raz, chcela by som sa opýtať na výsledky výteru z pošvy, či to mám riešiť a je potrebné brať lieky, vaginálne tablety, pretože plánujeme ďalšie dieťatko. Opakovane mám zlé výtery, raz e-coli, raz kvasinky po dobraní atb, teraz takéto výsledky, viď dole. doma mám este dalacin krém a macmirror 12 tbl. Neustále používam vaginálne probiotika aj probiotické tampony elle. Už som z toho zúfala, je to neustály kolotoč.
    Výter z pošvy
    *Aeróbna kultivácia, Epitelie.....................ojedinele lactobacillus.................pozit..+
    Leukocyty - PMN.............neprítomné
    stredne masívne Streptococcus agalactiae
    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny
    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Lactobacillus sp.(vaginalis) produkujúci H2O2
    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Negatívny

    Ďakujem krásne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky opísané baktérie sú bežnou súčasťou pošvy. Pošva je "špinavý" orgán, to znamená, že sa v nej vyskytujú aj baktérie, zlé aj dobré. Ak sa zmení pomer týchto baktérii, teda dôjde k porušeniu rovnováhy a vaginálnej mikroflóry a premnoženiu "zlých" baktérií, problém je na svete. Volá sa to bakteriálna vaginóza. Vplyv na to má aj konzumácia sladkého, návštevy bazénov, kúpalísk, wellness, víriviek, sáun, ... Ak nemáte žiadne ťažkosti, liečba by nebola potrebná, pri plánovaní tehotenstva je však vhodné preliečenie. Aplikovať si môžete vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne aplikovať Macmiror vaginálne globulky večer pred spaním, aspoň osem dní. Následne odporúčam realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami.