Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,653 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otázka

    , Autor: Aicul

    Dobrý deň chcela by som sa spytat ci toho LSIL sa da nadobro zbavit.... Lebo clovek o tom cita veľa... A vela lek. Strasi ze moze to byt rakovina.... Co ja viem tak vela zien sa z toho vyliecilo.... A môžu sa doma odomna nakazit? Dakujem pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, LSIL je ľahký stupeň bunkových zmien krčka maternice, ktorý sa ešte dá upraviť do normálu. Nie je to rakovina. Je to prvý stupeň “predrakovinových” zmien. Skúsiť si môžete aplikovať DeflaGyn, RegreSIL alebo Papilocare. Cytologická kontrola je potrebná o 6 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Cysta

    , Autor: Hanah12

    Dobry deň,
    Cca pred 4mesiacmi mi meškala manštruácia skoro 2týždne a lekár zistil že mám cystu 3-4cm. Bral mi aj krv všetko bolo v poriadku. Po 3mesiacoch som bola na kontrole stav sa nemenil ani veľkosť aj krv bola v poriadku a menzes chodil pravidelne. Žiaľ teraz v čase 4.menštruácie mi znova mešká. Moja otázka je či to môže znamenať zhoršenie stavu, kedy je potrebná operácia ak vôbec je a čo by som mohla spraviť aby sa menštruácia dostavila a ak sa nedostaví by som chcela vedieť aký je postup. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, cysta na vaječníku môže mať vplyv na menštruačný cyklus. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, USG nálezy, či výsledky vyšetrení, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám eventuálne vie doplniť vyšetrenie na onkomarkery, skontrolovať veľkosť a charakter cysty a určí ďalší postup. Do úvahy pri pretrvávaní nálezu prichádza aj laparoskopia.

  • problemy v tehotenstve

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň pán doktor, som tehotná, v 19 tt, minulý týždeň som začala pociťovať diskomfort v pošve. Išla som samozrejme k lekárovi, dali mi Gynazol, zobrali kultiváciu. Po aplikácií Gynazolu bolo dva dni O.K., potom zas som pociťovala problémy. Volala som po výsledky, kultivácia O.K., nič sa nenašlo. Odporučili mi laktobacily, predpísali Macmiror, s tým, že ten mám brať len ak mi nezaberú do 3 dni laktobacily. Moja otázka je: kúpila som Flor Femina (Dr Max) - je bezpečný v tehotenstve, rovnako aj Macmiror ? povedali mi že nemám užiť všetko len pár tabletok. Druhá otázka - čo to teda môže byť, keď výsledky moču, kultivácie sú O.K. ? Bola som sa kúpať v bazéne na chvíľku s tampónom, hneď ako som vyšla som menila plavky, to až tak som si mohla rozhádzať prostredie ? nikdy som problémy nemala. neviem, ak mi to neprejde, čo mám robiť ďalej.
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu sa pravdepodobne jedná o bakteriálnu vaginózu, teda problémy Vám môžu spôsobovať baktérie, ktoré sa bežne vyskytujú v pošve, ale po narušení vaginálnej mikroflóry a poklese laktobacilov zmenou ph, napríklad pri návšteve termálnych kúpalísk, víriviek, sáun,... môže dôjsť k vzniku ťažkostí, dyskomfortu, pálenia a svrbenia. Preto je vhodné realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Ak bol výter z pošvy negatívny, Macmiror Vám veľmi nepomôže. Skúsiť si môžete realizovať aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom.

  • Otázka

    , Autor: Aicul

    Dobrý deň pán doktor ešte by som sa chcela spytat ci ten moj stav LSIL sa dá dat do poriadku aj ked mi bol zistený papilomavirus?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, papilomavírus je HPV, je to to isté. Ak máte pozitivitu na HPV, aspoň viete, čo je s najväčšou pravdepodobnosťou príčinou bunkových zmien krčka maternice. Áno, je možnosť úpravy do normálu. Ako som Vám už spomínal, vhodné je aplikovať si DeflaGyn, RegreSIL alebo Papilocare. Cytologická kontrola je potrebná o 6 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo?

    , Autor: Veronika250404

    Dobrý deň,
    1.juna som bola na umelom prerušení tehotenstva v 6 týždni.
    Dňa 19.juna som mala pohlavný styk (nechránený pri čom sme si aj tak dávali pozor)
    Moja otázka znie: mohla som v tom čase otehotnieť?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, aj keď je za daných okolností pravdepodobnosť malá. Dobudúcna odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie!

  • Otázka

    , Autor: Aicul

    Dobrý deň prajem ja sa chcem spýtať teraz pri cyt. Kontrole mi bol zistený virus LSIL trosku zmenené bunky na krcku chcela by som sa spytat ci je to velmi vazne, ci sa to da nejak liecit a co to pre mna znamena je to rakovina? Velmi sa bojim. Môže sa to vstrebat samo? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, LSIL nie je vírus, ale označenie pre prvý stupeň zmien buniek krčka maternice. Nejedná sa ešte o rakovinu. Najčastejšie je tento stav spôsobený infekciou HPV vírusov, ktorý sa dá zistiť vyšetrením u Vášho obvodného gynekológa. Tento prvý stupeň zmien buniek krčka maternice sa ešte vie aj spontánne upraviť a vyhojiť. Je potrebné cytologické vyšetrenie zopakovať o 6 mesiacov. Aplikujte si niektorý z preparátov - RegreSIL, DeflaGyn alebo Papilocare, ktoré napomáhajú pri úprave týchto bunkových zmien. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.