Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vaginálne čapíky

    , Autor: bb636

    Dobrý večer!
    Pán doktor, chcem sa Vás opýtať ohľadom používania vaginálnych čapíkov. Poradili ste mi na môj problém (svrbenie + zeleno-biely výtok) okrem iného aj Canesten vaginálne čapíky. Mám balenie so 6 čapíkmi, mám všetkých 6 použiť? Alebo ako zistím, že je to už ok, že nemusím už ďalší čapik použiť? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, použite všetkých 6 vaginálnych čapíkov. Ak aj po doužívaní budú ťažkosti pokračovať, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Chronické zapaly močových ciest

    , Autor: Emka2024

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok mam problém s častými zápalmi močových ciest sposobovanych prevažne baktérií z pošvy, častokrát spojené s mykozami. Liečili sme sa spolu aj s partnerom Doxyhexalom, popritom som brala už množstvo iných antibiotík na akútny zápal močových ciest ako napr. Biseptol. Hygiena po pohlavnom styku vždy je (sprcha aj WC). Užívam antikoncepciu. Pravidelne beriem aj rôzne výživové doplnky s d manozou. Brala som aj rôzne vaginálne čapíky. Bola som na rôzne stery u gynekológa a všetko vyzerá viacmenej čisté. Teraz už s partnerom používame aj kondómy, no aj tak sa často zápaly objavia. Niekedy deň po pohlavnom styku, niekedy úplne náhodne, kedy ani pohlavný styk nebol. Neviem už, čo skúsiť. Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte nemáte skúsenosti s vaginálnymi probiotikami, odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami, a to najmä počas užívania antibiotík, po návšteve wellness, vírivky, sauny, či len tak preventívne, aspoň 2 až 3 krát ročne. Iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Svrbenie a výtoky

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať uz dlhší čas mam problém so svrbenim od spodu Lekár mi predpisoval rôzne lieky antibiotika zinnat vaginalne capiky a nič nepomáhalo tak mi spravil stery na chlamýdie mykoplazmy.vysiel mi pozitívny ster na mykoplazmy tie som si už preliecila ,ale stále pociťujem svrbenie mam odskúšané macmiror polygynax lomexin krem fungolon jenamazol a rôzne lieky je ešte Prosím Vas niečo čo by mi pomohlo lebo je to už neznestitelne a nedá sa s tým fungovať teraz uzivam capiky bedatine ale jednu som si zaviedla večer a začalo to mierne páliť ma to tak palit koli tomu ze obsahuje jód aa lieči sa to alebo je to nejaká reakcia ?Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že máte reakciu na jód. Vplyvom opakovane užívaných antibiotík mohlo u Vás dôjsť ku vzniku bakteriálnej vaginózy porušením pH pošvového prostredia a zmenou vaginálnej mikroflóry. Skúste si dlhodobo aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním.

  • Vaginálny zápal

    , Autor: Gabrle75

    Dobrý deň,
    Už 6 týždňov sa trápim s vaginálny zápalom. Trápi ma príšerné palenie a svrbenie v pošve. Mam 48 rokov a tretí rok mam zavedené teliesko Mirena kvôli tomu, že som mala polypy na maternici. Najprv som sa liečila sama pomocou clotrimazolovych vaginálnych tabliet a krému dostupných v lekárni, ale nepomohlo to. Navštívila som gynekológa, ktorý mi nasadil antimykoticku liečbou lokálnym čapikom, robila som vytieranie aj s tamponom s borax glycerínom a tiež som brala prokanazol. Po dvoch týždňoch sa nič nezlepsilo. Predpísal aj Ovestin krém 1x do týždňa a aj Gynoflor 1x týždenne. Nič to nepomohlo. Pálenie sa zhoršilo na nevydrzanie. Skúšala som aj voľne dostupné vaginálne prípravky ako Gynimun Rapid, Gyntima Probiotika, Gynella Silvercaps, Cicatridina, beriem probiotika a Candistop. Nič nepomohlo. Akonáhle som aplikovala akýkoľvek vaginálny capik alebo krém, pálenie a štípanie sa zhoršilo, musela som to veľakrát umyť, pretože sa to nedalo vydržať. Po 4 týždňoch mi gynekológ predpísal vaginalny krém Macmiror complex a vaginálny krém Dalacin V a krém Bactroban. Vo výteroch sa vraj neobjavilo nič, iba nejaký premnozeny Enterococcus, ktorý by mi vraj nemal robiť problem. Aplikovala som 7 krát Dalacin krém, jedine ten som vedela zniesť a trochu ukludnil to pálenie, po Macmiriore to palilo ešte viac, aj po Bactrobane. Problém pretrváva, stipe to, páli a svrbí. Ja som si ešte teraz kúpila vaginálne čapíky Betadine, potom Gynopevaryl a ešte som skúsila Gynella Silver Caps. Neúspešne. Po všetkých ešte väčšie zhoršenie, pálenie. Ja nevidím ani žiaden výtok, iba taky normálny priesvitný, ani necítim zápach. Skúšala som ešte výplachy s Rosalginom, trosku to pálenie ukludni, ale nevyriešil problém. Som už zúfalá. Neviem co robiť, ako postupovať ďalej. Mne už aj napadlo, či nemôže byť príčinou Mirena. Môj lekár tvrdí, že nie, ale prestávam tomu veriť. Iné lieky neberiem, iba Aerius na alergiu a večer Quentiax 25mg na spanie a vitamíny. Nebrala som ani antibiotika. Ak nie je príčinou Mirena, tak aká je ešte možná príčina, čo robiť, ako postupovať ďalej? Nebolo by treba Mirenu radšej vybrať? Som zúfalá, mam úplne zníženú kvalitu života. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizoval by som ešte rozšírený výter na chlamýdie, mykoplazmy, ureapaplazmy a trichomonas vaginalis. Ak bude výsledok na niektorý z týchto mikroorganizmov pozitívny, bude potrebné preliečiť Vás, ako aj partnera. Enterococcus faecalis je baktéria, ktorá sa vyskytuje v čreva a tráviacom trakte. Do pošvy sa dostane zanesením. Nevylučujem, že ťažkosti môže spôsobovať aj zavedené vnútromaternicové teliesko, to by ste však mali ťažkosti iného charakteru, a to najmä bolesti v podbrušku, či zvýšenú teplotu. Nevylučujem, že sa u Vás jedná aj o tzv. bakteriálnu vaginózu, ktorej veľmi nenapomohla opakovaná a častá liečba toľkými preparátmi. Ak sa opakuje v štandardnom kultivačnom výter enterococcus, cielene, podľa výsledku citlivosti, je potrebné nasadiť liečbu a následne je vhodné dlhodobé aplikovanie vaginálnych probiotík.

  • Cysta pri klitorise

    , Autor: jajii

    Dobrý deň pán doktor, už som písala ohľadom uzliny pri klitorise. Bola som na pohotovosti, tak ide o klitoriálnu cystu, upcháva sa mi tam cieva a tak vznikne útvar hruškovitého tvaru vo veľkosti 2 cm x 1 cm. Odporučili mi sedavé kúpele a vaginálne čapíky. Termín u môjho gynekológa mi dali až v marci, lebo majú veľa. Na pohotovosti mi povedali, že ak sa to do týždňa vstrebe, je to ok. Ak by to pretrvávalo, tak chodiť si to dať prepichnúť gynekológom. Po tom, čo sa to vstrebe, to mám o pár dní znovu. Na dotyk cítim trochu bolesť a pnutie z navretia cievy. Zopakovalo sa mi to už viac krát v poslednej dobe. Síce to po 4-7 dňoch zmizlo, ale je to nepríjemné. Vyskytuje sa to po vzrušení a stimulácii s partnerom. Abstinencia tiež nie je riešenie v zdravom vzťahu. No samozrejme, keď to vypukne, tak intímnosti odmietam. Ešte som nerodila, ani nie som tehotná. V minulosti som dlho užívala HAK Yadine, neskôr Seasonique, tak vraj upchatie cievy môže mať s tým súvis. Aké by ste navrhol možnosti riešenia a prípadnú samoliečbu na urýchlenie vstrebania, spriechodnenia cievy? Môžem sa tohto problému nejak zbaviť na dlhodobo? Ďakujem Vám za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pomerne rozsiahlemu opisu je ťažké sa bez videnia nálezu bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa jedná o upchatú mazovú žľazu, ktorá vytvorí podkožnú cystu, inak, ako chirurgicky sa to definitívne neodstráni. Vulvárne cysty sú v zásade neškodné, aby sa však stav neopakoval a neupchal sa vývod mazovej žľazy, je vhodné chirurgické ošetrenie a odstránenie výstelky steny cysty. Ak máte akútne ťažkosti, najmä bolesti, Váš obvodný gynekológ by Vás mal vyšetriť skôr, ako akútny stav.

  • Gynimum

    , Autor: zuzana28

    Dobrý deň,prosím vás chcem sa opýtať sú dva gynimum ...ale až teraz som zistila že jedny sú do úst a druhé do pošvy....a dali mi tie čo sa používajú do pošvy,ale v lekárni mi vraveli že to môžem aj tieto jesť....nič sa mi nestane? ďakujem a dovidenia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nestane sa Vám nič, ale jednoznačne účinnejšie bude aplikovať si vaginálne čapíky do pošvy, najlepšie večer pred spaním.