Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bakterie

    , Autor: wewerkus

    Dobry den pan doktor.
    Akurat mi lekar oznamil ze mam garnerellu a mikozu, posiela mi recept na antibio. Pytam sa ho ci aj partnerovi posiela tabletky, on ze nie, jemu sprievodny list nech sa ide vysetrit.
    Ja chapem ze mozno tu bakteriu nema ale ak by som sa ho nespytala on by partnera zjavne ani neriesil..
    1. Aka je pravdepodobnost ze je prenášač a ci ma tu istu bakteriu? Uz 7 mesiacov sme spolu a mam tento isty problem mesiac co mesiac... Podla mna je to jasne ze to ma tiez (ale ok). Chceme mat babatko s priatelom a lekar nam to jak zamerne natahuje :(
    2. Kupila som si kym mi vysli vysledky herbiotic- vyzivovy doplnok s bifidus bakteriami , a zrazu mi symptomy (zapachajuci vytok, alebo biely vytok ) odisiel....ako keby mi zmizol problem... Je to vobec mozne?

    Co by ste mi odporucali ..ake dalsie kroky mam urobit?
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Gardnerella, ako aj kvasinky sa v pošve vyskytujú bežne, sú však pod kontrolou laktobacilov. Ak došlo k porušeniu vaginálnej mikroflóry a vzniku bakteriálnej vaginózy, aplikovaním probiotík sa mohol stav upraviť. Odporúčam užívať predpísané lieky, následne si realizujte desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Ak partner nemá žiadne ťažkosti, či zmeny na penise, nemusí byť preliečený. Môže si preventívne aplikovať Canesten krém.

Podobné otázky

  • Gynekologicko urologické problémy

    , Autor: Veroni_ka

    Dobry deň chcem sa spýtať aký je rozdiel medzi gynekologickym a urologickym, problémom? U Gynekológa mi vychádza jedna baktéria streptokok v posve ale doktorka mi povedala ze to nemusí byť gynekologický problém ale niekde inde Prosím Vás urológ u žien co vyšetruje robí u žien aj nejaké výtery ci stery a vie aj zistiť ci tam nieje tiež nejaká baktéria? O ake baktérie by išlo? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, urológ vie vyšetriť ako cievkovaný moč, tak realizovať aj výter z močovej rúry na kultivačné vyšetrenie. Ak je infekcia aj v močových cestách, nepostačuje lokálne preliečenie od gynekológa, ale je potrebné nasadiť celkové antibiotiká. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Časté zápaly v pošve

    , Autor: SIMČ

    Dobrý deň,
    Už asi 6 rokov trpím na zápaly v pošve. Už som zúfalá, neviem čo ďalej. Mám 25 rokov a chcem mať bábätko ale ako keď odmietam sex s partnerom lebo sa bojím že budem mať zas zápal. Vždy keď idem ku gynekologicke, urobí mi stery vždy tam vyjdú e-colli raz predpár rokmi mi vyšla ureoplazma ale to sa už preliečilo. Partner sa preliečil 2x aj keď mu nič nenašli. Snažím sa nekúpať na kúpaliskách, nesadať si na verejné WC, nejesť sladké, nepiť alkohol, nosím vložky ktoré sú bez parfumácie, dokonca už ani nohavičky nenosím lebo to ma tiež dráždi, utieram sa z predu do zadu aby som si tam nezaviedla nejaké baktérie z konečníka . Doktorka mi dala zakaždým macmirror tablety do pošvy zabralo len cca na 2 týždne, potom som mala polygynax ten vôbec nezabral, rosalginove vypláchy mi tiež vôbec nerobili dobre. Bola som dokonca aj na alergických a imunologických testoch a s tej strany som úplne v poriadku. Prosím veľmi o pomoc. Dokonca mám aj teraz pálenie a mierne svrbenie v pošve k mojej doktorke sa dostanem až v piatok lebo až vtedy ordinuje, tak som išla zatiaľ do lekárne tam mi predali canesten 1 tabletu do posvy ktorá pomohla možno na pár hodín a večer zas to iste a potom som si kúpila gynimun rapid ktoré budem používať po macmirror kreme do posvy, ktorý som mala ešte doma nerozbaleny ale dávam si ho druhý deň a tiež necítim žiadnu zmenu. Ďakujem veľmi pekne za pomoc a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, častým užívaním lokálnych antibiotík a antimykotík dochádza k porušeniu vaginálnej mikroflóry, čo môže viesť ku vzniku bakteriálnej vaginózy. Odporúčam si dlhodobo aplikovať vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním a uvidíte. Stav by sa mohol zlepšiť.

  • Neznesiteľné štípanie

    , Autor: kvetinka-3

    Dobrý deň prajem p. doktor!
    Presne pred dvomi týždňami som sa ocitla na urgentnom príjme kvôli neustálemu vracaniu a hnačkovaniu. Zobrali mi krv+moč, medzi viacerými mi vyskočili baktérie: 6179.1 a kvasinky: 3.4. Dostala som infúziu kvôli dehydratácii, okrem toho nič. Po 2 dňoch som sa hlásila u obv. lekárke, kt. znovu poslala moč na kultiváciu, vtedy už bol sterilný. Avšak od tej diétnej chyby stále pociťujem štípanie a pichanie pri/po močení a často musím ísť aj na malú potrebu. Výtok nemám, bolesti v podbrušku dá sa povedať stále pričom sa to pokladá za "normálne", keďže mi bohužiaľ diagnostikovali (MR-kom) útlak cýst bilat. na pudendálny nerv, ale nie kvôli tomu Vám píšem. 2-3x do dňa pijem urologický aj ženský čaj (Afrodita), dnes som dostala menštruáciu a to s tým štípaním je priam neznesiteľné. Viete mi prosím poradiť čo mám robiť? Prípadné gyneko. vyš. pripadá do úvahy až za 2 týždne, keďže moja gynekologička ordinuje raz za týždeň (pondelky) a teraz kvôli menštruácii by ma predpokladám nevedela ani vyšetriť. Ďakujem za odpoveď a ospravedlňujem sa za trošku dlhší popis.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažkosti s močením sú otázkou pre urológa, s tým Vám veľmi nepomôžem. Je určite vhodné navštíviť urológa, ktorý na základe viacerých možných vyšetrení určí príčinu ťažkostí s močením a stanoví ďalší postup.

  • Ecoli, zlatý stafylokok, kvasinky

    , Autor: natalia.1.n

    Dobrý deň, som v 24. týždni tehotenstva, mávam denne výtok a bolesti podbruška, tak mi spravili výter z pošvy. Vyšlo mi že mám ecoli, zlatého stafylokoka a kvasinky. Mám z toho strach, je to veľmi vážne? Môže sa bábätku niečo stať, má to vplyv na jeho vývoj? Pred mesiacom som bola 2 dni hospitalizovaná v nemocnici kvôli bolestiam, ale výsledky mi vyšli dobré, všetko bolo v poriadku, a zrazu po mesiaci zistili až 3 druhy baktérií. Mohla som to chytiť tam?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Ak sa nasadí potrebná liečba a infekcia pošvy sa prelieči, nebude to mať žiadny negatívny vplyv na pôrodné cesty. Na vývoj plodu to nemá vplyv. Áno, nevylučujem, že ste spomínané baktérie mohli “získať” v nemocničnom zariadení. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zapaly a otehotnenie

    , Autor: Simona40

    Dobry den, prosim Vas moze mat casta bakterialna vaginoza vplyv nato, ze sa mi nedari otehotniet? Moze sa pocas nej mat styk, ci az po prelieceni? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte v pošve infekciu, či premnožené "zlé" baktérie, je najprv vhodné vaginálnu mikroflóru upraviť a infekciu preliečiť a až následne sa snažiť otehotnieť. Počas liečby je vhodné nepraktizovať pohlavný styk. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky kultivačných vyšetrení, ani ďalšie informácie, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.