Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Scca

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, mohla by SCCA zvysovat uz dysplazia krcka maternice? Alebo SCCA na dysplaziu citlive nie je vobec? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, SCCA je antigén izolovaný z pečeňových metastáz epidermoidného karcinómu krčka maternice. Dysplázia krčka maternice v IV. štádiu už predstavuje karcinóm. Pokročilejšie štádiá nádorov sú asociované s vyššími hladinami SCCA. Na druhej strane treba povedať, že SCCA sa nachádza aj v normálnom dlaždicovom epitely, ako aj v nízkych koncentráciách v krvi každého človeka. Zvýšené hladiny SCCA tak môžu súvisieť so skvamocelulárnym karcinómom, ale takisto aj s nezhubnými ochoreniami. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Interpretacia pet/ct

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor co hovorite na tento vysledok pet/ct? Bola som na kontrole, kvoli zvyseniu a kolisaniu markera scca. Pred 5 rokmi som mala ca cervixu - rohivatejuci epidermoidny karcinom, riesenie radikalnou konizaciou, figo 1a1. Dnes sa ku mne dostal vysledok, ale teda je tam vela lekarskych slov a preto vas prosim o interpretaciu, posobi na vas nieco znepokojivo?
    Porovnané s nálezom PET/CT s FDG z 13.5.2022
    Nález:
    V oblasti hlavy a krku:
    Zvýšená akumulácia FDG v obalsti tonzíl, SUVmax 6,17 vpravo a 5,22 vlavo- v CT len zlahka zvýraznené, vpravO aj s kalcifikátom- v.s. reaktívne. Inak fyziologická biodistribúcia FDG.
    V CT obraze: inak bez pozoruhodností
    V oblasti hrudníka: Fyziologická biodistribúcia FDG.
    V CT obraze: v oblasti hrudnej apertúry v sk. VII hypodenzná štruktúra- možná LU do 9,6 mm v kr. osi - stac. proti 05/22, zvážitt USG sledovanie, stac. prítomné rezid. tkanivo thymu, v mediatsine a v hiloch bez LAP, V axilách stac. Zmnozene ale nezv.
    LU.
    V parenchýme plúc perzistujú ojed. drobné nešpecif. noduly periférne, početnejšie vpravO, vlavo jeden v S9 kaudálne sa zdá byt. minimálne zvýraznený proti 05/22 - jedná sa ale o rozhýbaný terén, nález je najskôr arteficiálny- zvážit kontrolu v kratšom čase, inak stac. Denzné tkanivo prs. žliaz bilat.
    V oblasti brucha a panVy : Fyziologická biodistribúcia FDG.
    V CT obraze: pečeň- lavý lalok preshauje cez lav. MDC líniu, inak nezv,. bez nových ložísk. Ost. parenchym. orgány bez ložísk.
    V hornom retroperitoneu / poprti tr. coeliacus stac. LỬ do 8 mm, infraren paraaort. vlavo LỤ do 7,2 mm (naposledy 6,6 mm v kr. osi - t.č. bez signif. zmien), v mezentériu stac. zmnožené LU
    V MP- uterus 70x97x41 mm, uterus nehomogénny, s hypodenznými areami hlavne periférne- funkčne?, st.p. pravostrannej ADE, vlavo V adnexe dva cystoid. štruktúry s nepravidelnou stenou velk. do 15 a 17 mm (cysty corpus luteum?), malý
    ascites- funkčné zmeny?- ad gyn. vyš.
    Vpravo popri AIE zretelnà hraničná a mierne nehomog. LU do 10 mm vkr, osi - bez signif. zmien velk. proti 05/2022, inak bez LAP.
    Skelet: fyziologicka biodistribucia FDG. V CT obraze: bez nových ložísk.
    Zaver:
    Bez nálezu makroskopických lézií evokujúcich progresiu základného ochorenia vxkazujucu zvýšený glukózový metalbolizmus. Ostatné v texte.

    Ďakujem vam :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu nález vyzerá byť bez výraznejších zmien oproti predchádzajúcemu vyšetreniu. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Nabothiniho cysty na krčku maternice

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, bola som na mri malej panvy —> kontrola, nakolko mi vysiel scca 1,6 …. 5 rokov dozadu som mala ca cervixu, lvoli fertilite riesene konizaciami …. Na mri vajecnik čisty, maternica čista, na krcku maternice nesuspeltne loziskove zmeny, pribudli 4 cysticke lezie vs.nabothiho cysty … v douglase 7mm tekutina …. Moja otazka, vzhladom ma ten marker a tekutine, je mozne, aby si lekarka zmylila nabothiho cysty s nadorovymi leziami? Alebo tomu popisu mozem verit? Je na mri jasne vidiet čo je čo? Je tam zretelny rozdiel? Napada ma uz take, ze ked tie nabothiho cyst su nejake nadorove lezie, ked ten marker nad normou a tekutina … mam paniku z toho, ci to je dobre na mri rozlisitelne … ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dôležitá je aj informácia, aké boli resekčné okraje konizátov, či boli čisté, alebo bunky presahovali okraje. Či už po jednej konizácii, alebo po opakovaných rekonizáciách je pravdepodobnosť vzniku ovulózy pomerne vysoká. Na USG sa ovula Nabothi dá rozlíšiť pomerne presne. Nevidel som však USG nález, preto sa Vám takto "naslepo" neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie bližšie vyjadriť.

  • Nabothiniho cystička

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, zvysoval sa mi scca nad normu a nakolko som mala v minulostica cervixu figo 1a1 riesenie dvomi konizaciami, tak sa mk rozhodli urobit zasa konizaciu, ci tam zasa nieco nie je. Konizacia vysla ok, ziadna znamka dysplazie. Avsak zistilo sa, ze mam zvyseny aj ca125 na hodnotu 40. Poslali ma na MRI kde mi nezistili nic, len nabotiniho cystu 0,5cm na zvysku krcka maternice. Moze takato cysta zvysovat zmienovanie markery? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Nabothova cysta (ovula Nabothi) alebo retenčná cysta krčka maternice je nezhubná cysta krčka maternice, ktorá vzniká uzatvorením vývodu hlienovej žľazy. Príčinou býva najčastejšie chronický zápal v oblasti krčka maternice, či stavy po operácii na krčku. Nabothove cysty sa klinicky neprejavujú, nespôsobujú u veľkej väčšiny žien žiadne ťažkosti a zistené sú väčšinou náhodne pri vyšetrení z iných príčin. Ich rozmery sú zväčša niekoľko milimetrov, len ojedinele dosahujú veľkosti viac ako 2 cm – veľké cysty môžu spôsobovať problémy z tlaku na okolité štruktúry. Často sa diagnostikujú pri vyšetrení magnetickou rezonanciou. Príčina mierne zvýšeného Ca125 môže byť skôr pooperačný zápal, nie spomínaná ovula Nabothi. Keďže nepoznám bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.

  • Scca a endometrioza

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, zvysuje sa mi onkomarker scca, avsak bola som teraz na ct a stery mi robili, vsetko ok. Podla priznakov, ktore mam ma napadlo ze by sa mohlo jednat o endometriozu, nakolku onko problem mam teraz vyluceny a citala som aj clanky, kde sa pise ze prave endometrioza benigne gynekologicke ochorenie suvisi so zvysovanim scca. Da sa odhalit endometrioza beznym gynekologickym vysetrenim alebo treba laparoskopiu? Ďakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri gynekologickom vyšetrení, ktoré zahŕňa aj USG vyšetrenie, sa štandardne endometrióza nedá jednoznačne potvrdiť. Záleží tiez od druhu ťažkostí. Najčastejším riešením je diagnostická laparoskopia, pri zložitejších nálezoch (hlboko infiltrujúca endometrióza) sa ešte realizuje MRI.

  • Slabnuca menstruacia a bolesti

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, v minulosti som mala onko porblemy, momentalne sa mi opat zvysuje onkomarker scca, picha ma na maternici + som si vsimla ze kazdy mesiac mam kratsiu menstruaciu, mavam aj taky pocit tlaku ako keby mi tam nieco tlaci, robili mi teraz ct a stery a to je ok, cize vylucili mi nejaky onko problem, aky gynekologicky problem moze zvysovat tento onkomarker a zaroven mat hentake prejavy? Ďakujem, neviem po com patrat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najväčším producentom SCCA je epidermoidný karcinóm krčka maternice. Ďalšími producentmi SCCA sú epidermoidné karcinómy pľúc, kože, dutiny ústnej, hltanu, hrtanu a pažeráka.
    Zvýšené hodnoty okrem karcinómov môžu byť pri nezhubných gynekologických ochoreniach, zápalových ochoreniach pľúc, pľúcnej a obličkovej nedostatočnosti, či kožných ochoreniach.