Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tabletka po

    , Autor: KikuskaF

    Dobrý deň . Prosím vas v oktobri som užila prvýkrát tabletku po.. menzes mi prišiel cca 5 dni po užiti tabletky. Problém nastal pri ďalšom menzese, ktorý neprišiel.. od novembra menzes nikde , v januári som bola u lekára ktorý mi predpísal duphaston lieky .. po ňom mi menzes prišiel .. No tento mesiac je to zasa 3ti deň čo mi meškajú .. môže to byt z tej tabletky ?? Ak áno čo mam robiť aby sa mi konečne dostal cyklus do normálu? Ďakujem veľmi pekne za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzová hormonálna antikoncepcia má často vplyv na menštruačný cyklus, aj niekoľko mesiacov od užitia. Je to jeden z najčastejších vedľajších účinkov. Skôr by som u Vás uvažoval o hormonálnej antikoncepcii, počas ktorej by ste boli chránená a nemuseli zbytočne a často užívať núdzovú antikoncepciu a zároveň by sa cyklus upravil. Takto sa Vám však neviem bližšie vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tabletka po

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, vo stvrtok 29.02 sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk tak som bola nútená vziať tabletku po Escapelle. Dnes 03.03 ako na potvoru sa stalo ze ochrana sa zosunula a ostala vo mne. Tak mi nezostávalo nic iné ako si dat opäť tabletku Escapelle. Informovala som sa v lekárni a povedali ze by to nemalo mat nejaký výrazný vplyv na zhoršenie zdravotného stavu v akejkoľvek oblasti akurát ze mi to môže znepravidelnit cyklus. Možem sa spýtať čo sa naozaj nemam čoho obávať z hľadiska zdravotného stavu. Kedže som tabletu užila v trojdňovom odstupe. Viem ze by sa to nemalo užívať viac ako 1x za mesiac v nutných prípadoch. A ešte som sa chcela spýtať užívam pravidelne kazdy deň pred spaním antidepresíva 1x tabletu aglomelatyn Mylan 25mg a 1x tabletu spitomin 5mg. Môže to ze som Escapelle užila 2x v rozmedzí troch dni nejake nežiadúce účinky práve na spomínané antidepresíva ? Alebo poprípade môžu antidepresíva znížiť účinok samotnej Escapelle ? Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na účinky antidepresív užitie dvoch núdzových tabliet hormonálnej antikoncepcie vplyv mať nebude. Rátajte však so znepravidelnením menštruačného cyklu. Odsledujte si to. Do budúcna odporúčam konzultovať Vášho obvodného gynekológa ohľadom užívania kombinovanej hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, v januári tohto roku som použila tabletku Escapelle pretože sme mali nechránený pohlavný styk tak som užila núdzovú tabletku. Včera sa stalo ze nam zlyhala ochrana. Možem sa spýtať možem užiť tabletku aj teraz aj ked to je uz v podtste po dvoch mesiacoch ? Je to bezpečne ? A este som sa chcela spýtať v pribalovom letáku som čítala ze ak nastane vracanie po tabletke mam si dat ďalšiu tabletku a hneď vyhľadať lekára aby mi dal opäť ďalšiu tabletu. Je to tam tak napísane docela tomu nechápem. Čiže ak by nastalo vracanie mam užiť ďalšie dve tablety ? To sa mi zdá zvláštne.. a este som sa chcela k tomu užívaniu spýtať začala som brat aj antidepresíva aglomelatyn Mylan a spitomin 1x denne môže to narušiť účinnosť tejto Escapelle tabletky ? Poprípade môže kombinácia týchto liekov vyvolať u mna nežiadúce účinky po tabletke ? Ďakujem pekne za odpoved na tuto moju zdĺhavu správu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotné užitie tabletky núdzovej antikoncepcie môže spôsobiť nežiadúce alebo vedľajšie účinky, najčastejšie v zmysle znepravidelnenia menštruačného cyklu, či nepravidelné krvácanie. Spomínané antidepresíva nemajú na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Pre každý liek platí, že ak po jeho užití dôjde k zvracaniu, účinok daného preparátu je znížený alebo nie je žiaden. Preto je v prípade zvracania do 3 až 4 hodín od užitia tabletky potrebné užiť náhradnú alebo novú tabletku.

  • Krvacanie

    , Autor: Lucinka12345

    Dobrý deň želám , chcela by som sa opýtať..
    Tak začala by som tak že menštruáciu dostávam na 30/31/Max 32 deň.
    26.6 som mala zo začiatku nechránený sex , ale potom sa hneď použila ochrana, k vyvrcholeniu z mužskej strany nedošlo. A aj tak som si dňa 27.6 zobrala tabletku po . Menštruáciu som dostala do 5 dní od tabletky takže to bolo na 21 deň v menstruacnom cyklu ... do toho som dostala mykozu navštívila som minulý týždeň gynekologa kedy som už 7 deň krvácala.. užívam vaginálne tablety , masť a ešte jedne tabletky. Ale problém je ten že dnes už je to 12 deň a stále krvacám , nie silno ale jeden deň mám len špinenie a ďalší deň krv. A okrem mykozy mi zistil aj cystu.
    Neviem či ho je potrebné znova navštíviť alebo som si len poškodila menštruačný cyklus.. pretože určite za to môže aj tabletka po ktorá mi to narušila. Len neviem to krvácanie
    V podstate teraz niekedy by som ešte len dostala menzes pretože dnes by to bol 31 deň. Ale ja krvacám od 21 dňa . Alebo som dostala hneď po sebe menštruáciu ktoru by som dostala až tieto dni Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi najčastejšie vedľajšie, či nežiadúce účinky núdzovej antikoncepcie je nepravidelné krvácanie, či špinenie, ako aj znepravidelnenie menštruačného cyklu. Takto, iba na základe opisu, sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujete si to. Samozrejme, pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po a menstruacia

    , Autor: TK

    Dobrý večer. Prosim Vás, použivam už dlhšie duphaston na úpravu nepravidelnej menštruacie. Včera som mala nechraneny sex a chcela som si dať tabletku po len som dostala dnes menštruáciu, ktorú som čakala ešte vďaka duphastonu. Chcem sa spýtať môžem použiť tabletku po aj počas menštruacie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tým, že ste dostali menštruáciu deň po pohlavnom styku je pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá. Síce tabletka emergentnej hormonálnej antikoncepcie sa dá užiť prakticky kedykoľvek, treba však zvážiť jej nutnosť a význam.

  • Escapelle

    , Autor: Barborela

    Dobre rano, ak by som uzila tuto tabletku po, môže mi to rozhadzat menstruaciu? Len jednu menstruaciu, alebo aj dalsie mesiace po tom ako ju užijem mi to moze spôsobiť nepravidlenu menstruaciu? Ak pouzijeme kondom a nespravi sa do mna, je tu riziko otehotnenia? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, emergentná antikoncepcia (tabletka "po", Escapelle, Postinor,...) môže rozhádzať menštruačný cyklus aj na viacero mesiacov, záleží od viacerých okolností. Tabletka po sa má používať iba v nevyhnutných prípadoch. Kondóm patrí medzi bariérovú formu antikoncepcie. Pri chránenom pohlavnom styku s kondómom je riziko tehotenstva malé. Ak Vám kondóm nevyhovuje a uvažujete napríklad nad hormonálnou antikoncepciou, navštívte Vášho obvodného gynekológa.