Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prietoky

    , Autor: Zuz123

    Dobrý deň chcem sa opýtať som v 37+5tt a doktorka mi namerala hodnoty PI 0,72 a RI 0,52 je to v poriadku ?? Dieťa váži okolo 2800g
    Ďakujem

Podobné otázky

  • Menší plod

    , Autor: Koste

    Dobrý deň, som v 35+1 plod ma údajne 1994g lekári mi vravia , že je veľmi malý. Už týždeň ležím v nemocnici dávali mi kortikoidy na plucka a ventolin s Isoptinom užívam uz 6 deň vraj aby som skôr neporodila . Len ležím v nemocnici a čakám. Na Sone bolo všetko v poriadku aj prietoky , placenta aj dostatok vody, bez nejakých morfologickych chýb. Chcem sa opýtať aká by mala byť ideálna váha dieťaťa keď mi stále tvrdia, že je malá? Ja mam 158 cm a pred pôrodom som mala 47 kg teraz 65 kg. Ako sa ďalej postupuje keď plod nerastie ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na daný týždeň tehotenstva by mal plod vážiť cca 2500g. Záleží od toho, či sa naozaj jedná o zaostávanie v raste (FGR alebo IUGR), a či je zaostávanie symetrické alebo asymetrické, alebo sa jedná iba o konštitučne menší plodu (SGA) za predpokladu, že sú prietoky v pupočníkovej krvi a v cieve mozgu, ako aj ich pomer, v norme. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani všetky okolnosti, či informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Krčok skrátený na 1,65 cm v 32 tt

    , Autor: NinkaH

    Dobrý deň pán doktor. Bola som hospitalizovaná v nemocnici z dôvodu otvárania sa a skracovania krčku maternice. V pondelok ma prepustili. Dnes na poradni mi bolo povedané, že krčok mám skrátený na 1,65cm bez vezikulacia ale VK mám otvorené pre prst. Takisto prietoky mám RIaU 0,53.V nemocnici som dostala aj 4 dávky kortikoidov na dozretie pľúcok. Chcela by som sa opýtať či sú moje výsledky v norme a či mi hrozí predčasný pôrod. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krok maternice sa už naspäť zavrieť, ani predĺžiť nevie, takže nález bude buď stabilizovaný, ako je alebo sa bude zhoršovať. Hodnotu RI máte v norme. Hrozba predčasného pôrodu sa u Vás, ako aj u ostatných tehotných žien, vylúčiť úplne nedá. Ak Vám bola podaná plná kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti, je veľká pravdepodobnosť, že novorodenec by sa mal v prípade predčasného pôrodu adaptovať. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Nízka váha plodu

    , Autor: Rjassova

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som vedieť aj váš názor na môj stav. Som v 32 týždni tehotenstva. V piatok ma hospitalizovali nakoľko bábätko malo nízku váhu na svoj týždeň cca 1366g. Dostala som Magneziove infúzie, vybrala 4 injekcie kortikoidov na Dozretie pľúc a užívam aj Magneziove tablety. Monitor mám v poriadku a aj prietoky. S mužovej strany sú gény na malé bábätká. Aj moja prvá dcéra mala váhu 2650g. Lekári mi píšu do papierov že mám hypoxii plodu a ja sa bojím aby dieťatko nebolo choré. Posielam vám nlaj nález zo sona :
    BPD 75
    HC280
    AC 259
    FL 51
    AU Pi 0,9
    AU RI 0,59
    ACM RI 0,7
    CPR 1,66

    Si tie výsledky až tak zle alebo sa mám ukľudniť ? Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, len na základe uvedených hodnôt prietokov sa nedá jednoznačne vyjadriť, podľa uvedených hodnôt sa však nejedná o hypoxiu plodu. Podľa opisu Vám bola podaná všetka potrebná liečba. Neznervózňujte sa zbytočne. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Skrátený krčok maternice

    , Autor: Sandy757

    Dobrý večer, mám na Vás jednu dôležitú otázku.
    Keďže môj gynekológ sa veľmi rád vyhýba mojím otázkam, obraciam sa preto na Vás s otázkou - Skrátený krčok maternice mám 2,47cm. Som v 36 týždni tehotenstva.
    Pred pár dňami, mi dali prepúšťaciu správu s výsledkom ( dobrým ) ale ... malička má necelých 2000g mojou chybou pretože som vegetarián, má aj hypoxiu.. no teraz po výsledkoch sa neukázala hypoxia, no ale naopak 2 dni, zažívam tvrdnutie bruška keď sa otáča alebo aj v pokoji sa mi to stane .. taktiež mám neskutočnú bolesť v oblasti krížov na ľavej strane je to až priam neuveriteľná bolesť, nedá sa mi sedieť, stať, dokonca ani spať.
    Krčok maternice mám skrátený o 2,47cm
    Viete mi povedať niečo na to? Čo s tým bude ďalej ? Ako sa to bude vyvíjať ? A ako to zvládne moja malička ?
    Mám ísť sekciou, kvôli bronchialnej astme..
    Za odpoveď Vám vopred ďakujem, prajem príjemný zvyšok dňa a veľa úspechov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná dĺžka krčka maternice je v 36. týždni tehotenstva v norme. Čo sa týka odhadovanej hmotnosti, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám všetky informácie a okolnosti ani výsledky vyšetrení, či je placenta v poriadku, či sú prietoky v cievach plodu, či už v pupočníku alebo v hlavičke v poriadku. Tvrdnutie podbruška a pobolievanie krížov je v 36. týždni normálne. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach je najvhodnejšie tieto otázky smerovať na Vášho obvodného gynekológa, eventuálne už na personál zdravotníckeho zariadenia kde budete rodiť, keďže po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa už tehotenské poradne realizujú v nemocničnom zariadení.

  • Prietoky

    , Autor: dominika-6

    Dobry den, chcela som sa informovat ohladom prietokov kedy su v norme a kedy treba nieco riesit.
    Moj gynekolog ma poslal do nemocnice so zlymi prietokmi 0,8 aby ukoncili tehotenstvo v 34+5. V nemocnici mi povedali ze mam dobre prietoky a nechali si ma na sledovanie. Po 5dnoch ma pustili domov. Nasledne som isla k svojmu gynekologovi ktory mi opat nameral prietoky 0,8 a znova poslal do nemocnice s odporucanim ukoncenia tehotenstva teraz som v 35+5. V nemocnici mi opat povedali ze je vsetko ok a nechali si ma na pozorovanie.
    Ako je to mozne ze jeden pristroj ukazuje zle prietoky a druhy dobre? Komu verit?
    Ake prietoky su nebezpecne pre dieta?
    Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vami spomínaná hodnota je RI, teda rezistenčný index. Odpor prietoku krvi v pupočníku sa v priebehu tehotenstva mení a pre jednotlivý týždeň tehotenstva je pridelené isté rozmedzie normy. Len na základe Vami udávaného údaju 0,8 sa k tomu neviem úplne vyjadriť. Pri stanovení postupu pri diagnóze patologických prietokov závisí aj od hodnoty. Nie vždy sa hneď ukončuje tehotenstvo, niekedy stačí infúzna, niekedy tabletková forma liečby, inokedy liečba nie je nutná. Závisí to od viacerých okolností. Neviem aké presné hodnoty boli namerané Vašim obvodným gynekológom a aké v zariadení, kde ste hospitalizovaná. Vo všeobecnosti sa treba riadiť odporúčaniami vyššieho pracoviska. Ak ste hospitalizovaná, nebojte sa pýtať a informovať u slúžiacich lekárov, rovnako tak pri akýchkoľvek nejasnostiach kontaktujte a konzultujte Vášho obvodného gynekológa a informujte sa.