Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť pri styku

    , Autor: Emiiee

    Dobrý deň, pán doktor, už dlhodobo mávam bolesť pri styku. Začalo to pred niekoľkými mesiacmi kvasinkovou infekciou. Najprv som sa ju snažila vyliečiť voľnipredajnými liekmi (Canesten; Gynophilus), ale nakoniec som i tak skončila u svojej gynekologičky, keďže sa to nezlepšovalo. Tá mi povedala, že išlo o kvasinkovú infekciu spojenú s nejakým bakteriálnym prvkom a predpísala mi na 4 dni Polygynax. Po dobratí sa zdalo, že sa všetko vrátilo do normálu, ale po nejakom čase sa opäť vrátila bolesť a pálenie počas styku. Dobrala som preto zostávajúce tablety Polygynaxu, bolesť sa stratila a po chvíli bola znovu späť. Čo by ste mi poradili? Je možné, že je infekcia stále zle doliečená a preto ma trápia tieto bolesti? Iné znaky infekcie okrem pálenia počas styku nemám. Je potrebné preliečiť i partnera? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri pretrvávaní ťažkostí je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie okrem štandardného kultivačného vyšetrenia realizovať aj rozšírený mikrobiologický ster. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Môže sa však u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu. Skúsiť si môžete aplikovať vaginálne probiotiká po dobu aspoň 10 dní.

Podobné otázky

  • Zápal?

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň ja som tu už písala asi pred mesiacom ohľadom zápalu močových ciest. Brala som vtedy antibiotiká, pociťovala som pocit na časté močenie, bolesť v podbrušku a v krížoch. Prestalo to no včera, mám opäť rovnaké " príznaky" preto sa však obávam či nejde o niečo iné. Čítala som že aj kvapavka má príznaky tomuto podobne no s ňou je spájaný aj výtok a bolesť pri styku čo ja nemám. A taktiež pohlavný styk bol vždy chránený prezervatívom. Existuje nejaký zásadný rozdiel, ktorý by mi pomohol rozlíšiť o čo sa jedná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí, či prejavov môže byť viacero. Niektoré sú úplne nešpecifické a vyskytujú sa pri širokej škále ochorení, niektoré sú viac špecifické, či typické pre dané ochorenie. Kondóm nie je záruka ochrany pred pohlavne prenosnými ochoreniami. Pre oddiferencovanie príčiny je potrebné realizovať viaceré vyšetrenia, od vyšetrenia cievkovaného moču, vyšetrenia krvi ,aj na sérologické vyšetrenia, realizácie výterov, či už štandardných kultivačných vyšetrení alebo rozšírených mikrobiologických výterov z krčka maternice na pohlavne prenosné ochorenia. Na základe výsledkov vyšetrení sa dá stanoviť diagnóza a na základe toho aj vhodná liečba. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolest v podbrusku

    , Autor: SP99.

    Dobry den,

    Uz asi dva tyzdne ma trapi bolest v podbrusku a z vysetreni mi bol zisteni enterokok citlivy na ampicilin. Nakolko som ale medzicasom v zahranici a bolest sa jeden den velmi zhorsila, na pohotovosti mi dali Macmirror 500, s tym ze, ked sa vratim naspat absolvujem liecbu ampicilinom (vysledky na enterokoka mi prisli az po nasadeni liecby Macmirror). Teraz beriem 7. den Macmirror 500. Moj gynekolog mi povedal, ze mozem mat pohlavny styk, ale vzdy po, mam teraz taky ruzovkasty hlien s krvou, inak bolest pri styku nemam. Vsetky vysetrenia na ine kultivacie, ultrazvuk aj cytologiu z maja mam v poriadku. Beriem antikoncepciu Karlhleight. Chcem sa spytat, je taketo jemne spinenie po sexe pri infekcii a Macmirror bezne? Vobec doteraz som taketo problemy nemala. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález enterococcus faecalis vo výtere z pošvy je najčastejšie zanesená infekcia z tráviaceho traktu. Počas vaginalnej liečby sa neodporúča praktizovať pohlavný styk, aby sa infekcia adekvátne preliečila. Špinenie skôr pripisujem vedľajším účinkom hormonálnej antikoncepcie, no nevylučujem aj vplyv vaginálnej infekcie, kedy môžu byť sliznice pošvy podráždené. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.