Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitaminy

    , Autor: Filomena

    Dobrý deň chcem sa spýtať..aký máte názor na užívanie v dospelosti E vitamínu pri menzes..niekde písali že zvyšuje krvácanie...a niekde že zas znižuje...či ho užívať...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, boli robené štúdie, kde bol dokázaný vplyv vitamínu E na zmiernenie menštruačných bolestí a intenzity krvácania. Osobnú skúsenosť však nemám. Môžete to vyskúšať.

Podobné otázky

  • Deflagyn

    , Autor: Sisa1111111

    Dobrý deň..chcem sa spýtať čo sa môže užívať počas dojčenia ako prevencia a zlepšenie gynekologickeho zdravia..nejaké gély..tablety..
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď sú počas kojenia isté obmedzenia, čo sa týka užívania liečiv, pomerne veľké množstvo vitamínov, výživových doplnkov, či vaginálnych probiotík sa môže užívať aj počas obdobia kojenia. Na úpravu vaginálnej mikroflóry si môžete aplikovať vaginálne probiotiká, užívať môžete aj tehotenské vitamíny Femibion 3. V lekárni je však k dostupnosti široké množstvo voľnopredajných preparátov, či doplnkov výživy. Lekárnici Vám budú vedieť najlepšie poradiť.

  • LSIL a mozna podporná liecba

    , Autor: Diusx

    Dobry den,

    Cytologické vysetrenie infikovalo nasledujúci nalez:
    LSIL nizky stupeň lézie
    Ster : uspokojivý - bunky TZ prítomné prekryté : leu, ery
    HPV pozitivné
    p16: pozitivne
    Vedeli by ste mi prosím interpretovať tú definíciu steru a výsledku?

    Obvodný gynekológ ma poslal na kolposkopické vysetrenie a ze podla vysledku bud sledovanie prípadne operácia.

    Chcela by som sa spýtať či existujú a pdporúčate nejaké vitamíny na podpornú liečbu pre hpv? Samozrejme zvažujem aj očkovanie. Bolo by prínosné?

    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednoznačne odporúčam očkovanie proti HPV. Realizovať si môžete vaginálnu liečbu DeflaGynom alebo RegreSILom. Dovyšetroval by som okrem markeru p16 aj marker Ki67. Určite je u Vás potrebné po skončení liečby ster zopakovať o 4 - 6 mesiacov. Nepoznám však všetky okolnosti, ani nálezy, či konkrétne výsledky vyšetrení, preto sa Vám takto neviem viac objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadirť.

  • Podpora imunity

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť či môžem počas kojenia užívať vitamíny na podporu imunity presnejšie sulforafan? Presnejšie na poslednej cytologii mi vyšiel výsledok dysplázia krčka maternice CIN I, a teraz na hrudi sa mi vyhodili kopec malých vyrastkov ako zvyšná koža vraj je to spôsobené HPV vírusom, dávnejšie som mala pozitívne HPV 16, 18, takže je to možné že mám oslabenú imunitu a znovu to vypuklo chcem sa spýtať, ktoré vitamíny odporúčate? Za vašu odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam očkovanie proti HPV, realizáciu vaginálneho gélu napríklad DeflaGynom. Na trhu je viacero voľnopredajných doplnkov výživy, ako aj vitamínových preparátov, ktoré neustále pribúdajú. Najlepšie sa Vám budú vedieť vyjadriť a poradiť Vám v lekárni.

  • Výsledky cytologie a dalsi postup

    , Autor: Alezia

    Dobry den, dnes mi prisli vysledky cytologie:
    Ine nenadoroce nalezy: vystupnovane reaktivne zmeny, metaplazia
    Organizmy: Lacto Doterleini

    Zaver:
    Epiteliarne abnormality
    Skvamozne epitelie: atypicke blizsie neurcene ASC-US
    Gladular. epitelie: NILM

    Vyrazne reaktivne zmeny a loziskove abnormne metaplasticke bunky+ naznacena HPV infekcia.

    Odporucanie opak. o 6m, HPV detekcia zo zostatku LBC materialu.

    Mam 36 rokov, porod v r. 2018, prvy krat mi prisli zhorsene vysledky cytologie.

    Prosim vas co znamena naznacena HPV infekcia? Sestricka mi povedala, ze HPV mam v poriadku, ale na listku je napisane naznacena HPV infekcia. Mam staleho partnera uz 15 rokov, posledny rok mavame pohlavny styk velmi sporadicky, pretoze ma casto trapia rozne vytoky, spinenia a bolesti. Taktiez sa mi opakuju polypy, 2x mi uz vyberali, hystologia bola v poriadku, na dalsi vyber idem 15.1.2024.

    Dr mi odporucila nasadit Papilocare, ale ja idem 15.1.2024 na hysteroskopiu, takze by som nedodrzala davkovanie 21 dni. Mam si ho nasadit aj tak, alebo pockat az po hysteroskopii?

    Ake ďalšie vitamíny odporucate? Nasla som Indol, Indol3c, Indonal? Je vhodné si kupit niektore z tychto? Nasadit ich este pred hysteroskopiou?

    Dr mi len odporucila Papilocare a dalsi odber za 6 mesiacov. Nerobi sa aj nejake ine vysetrenie?

    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ASCUS predstavuje atypické skvamózne bunky neznámeho pôvodu. Diagnóza ASCUS znamená, že abnormality, ktoré sa pozorovali v bunkách krčka maternice sú mierne a ich pôvod nie je známy. Nález ASC-US znamená, že výsledok steru je úplne ľahko abnormálny a riziko prítomnosti závažných prenádorových zmien je veľmi malé. Každopádne sa musí urobiť kontrola - najčastejšie kontrolný cytologický ster, najčastejšie za 3-6 mesiacov. Najčastejšiou príčinou cytologických zmien je HPV infekcia, preto sa odporúča realizovať, či vyšetriť z LBC HPV typizáciu. Ak ste HPV negatívna, je to dosť podstatná informácia. Z týchto okolností nie je nevyhnutné realizovať biologické vyšetrenie. Spontánne upravenie tiež pripadá do úvahy. Vhodné je realizovať si vaginálnu kúru DeflaGynom, prípadne aj Papilocare. Ak máte v pláne jednodňový zákrok, ktorý je až o 18 dní, viete si už dnes aplikovať prvú dávku týchto vaginálnych gélov. Kontrolné onkocytologické vyšetrenie je potrebné skontrolovať o 4 až 6 týždňov. Čo sa týka opakovaných nálezov polypov v dutine maternice, ak sa jedná o polyp na rovnakom mieste, vhodné je realizovať hysteroresektoskopiu.

  • Stredne ťažká dysplazia krčka maternice

    , Autor: Jfksh

    Dobrý deň, chcela by som sa vás spýtať na par veci, ohľadne dyslplazie krcka maternice. Nedávno mi diagnostikovali HPV vírus typ 16,18,31,33… a z odobratého vzorky krcka mi zistili stredne tazku dysplaziu..
    Mam autoimunitne ochorenie celiakiu. Aj keď mám 23 rokov veľmi sa toho obavám a myslím na to najhoršie … ovplyvňuje celiakia nejakým spôsobom moju imunitu? Ako doplnok užívam betaglukan, indol 3c, vitamíny a papilocare.. mám mat kontrolu o pol roka.. lenže čo ak sa dovtedy niečo zhorší? Čo tehotenstvo? S priateľom plánujeme dieta zhruba za rok- rok a pol.. ako tato diagnóza ovplyvňuje tehotenstvo? A čo očkovanie proti hpv virusu?
    Dakujem moc za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu mi nie sú jasné všetky výsledky vyšetrení a nálezy. Ak máte z onkocytologického vyšetrenia krčka maternice výsledok HSIL a ste navyše aj HR HPV pozitívna, teda že ste pozitívna na vysokorizikové typy HPV, je potrebné stav ďalej riešiť, najmä ak máte 23 rokov a nemáte ešte deti. Štandardne sa odporúča realizovať kolposkopické vyšetrenie (s prípadnou biopsiou) a na základe výsledku sa určí ďalší postup. Samozrejmosťou je kontrolné onkocytologické vyšetrenie, ktoré je vhodné realizovať o 4 až 6 mesiacov od nálezu. Imunita tu zohráva kľúčovú úlohu, takže ak máte imunodeficit, je potrebné to dôsledne odsledovať a doriešiť. Ako som už spomínal, nepoznám všetky výsledky vyšetrení, ani nálezy, ale myslím si, že je vhodnejšie stav doriešiť a až tak plánovať tehotenstvo. Neviem sa Vám však takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.