Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Escherichia coli v posve + inseminacia

    , Autor: MataMata

    Dobry den prajem. Minulý týždeň v pondelok som bola na kontrole, kde ma pan doktor pozeral, pre istotu zobral kultivaciu ale po palpacnej kontrole zhodnotil, ze vsetko vyzera dobre aj z vizualneho hľadiska. V piatok som isla na planovanu inseminaciu kedze mame dlhodoby problem s otehotnenim. Dnes po tyzdni mi prisiel vysledok z kultivacie a s vysledkom Escherichia coli. Lekar mi predpisal liek Betadine vag. capiky. Som z toho v soku, pretoze hygienu dodrziavam, utieram sa z predu do zadu, nosim iba bavlnene nohavičky, žiadne tangace, nepraktizujeme analny styk. Priatel je v poriadku, bol nedavno aj on u urologa a nebol mu zisteny ziadny zapal ani nic podobne. Vsetky ostatne vysledky na mykoplazmy, urea, chlamýdie mam negativne.
    Moje otazky: prosim, je potrebna liecba s ATB pre Escherichia coli ked nic nepocitujem? Pri inseminacii sa mi mohla tato Escherichia coli dostat do maternice a sposobit mi tam vaznejsi problem ktory keby sa neliecil s ATB , alebo s inymi liekmi, mohol by mat zle nasledky? Moze mi tato Escherichia coli sposobit to ze neotehotniem? A mam vlastne uzivat Betadine vag. capiky ak som nahodou tehotna, kedze obsahuju jod? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošva nie je sterilný orgán, vyskytujú sa v nej aj patogénne baktérie. U ženy je vylučovací, pohlavný a tráviaci trakt blízko seba, takže aj napriek všetkým opatreniam, dodržovaniu hygieny niekedy dôjde k vzniku tzv. aeróbnej vaginitídy, kedy sa pomnožia baktérie z čreva v pošve. Ak bola potvrdená inferkcia E. Coli, je vhodná liečba. Aplikácia Betadine čapíkov, či vaginálnych probiotík je niekedy postačujúca. Vo všeobecnosti sa nerealizuje žiaden zákrok na maternici, ak je prítomný zápal, či infekcia. Áno, mohlo by to spôsobiť aj zápal maternice, v prípade inseminácie aj potrat. E. Coli nespôsobuje sterilitu, ale pri častých a dlhodobo pretrvávajúcich pošvových infekciách je riziko postupu infekcie cez krčok maternice do dutiny maternice a ďalej cez vajíčkovody na vaječníky, resp. orgány dutiny brušnej. Infekcie dutiny maternice, vajíčkovodov a vaječníkov následne môžu spôsobovať ťažkosti s otehotnením. Postupujte podľa odporúčaní lekárov, v prípade akýchkoľvek nejasností sa ich nebojte pýtať.