Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mycoplasma

    , Autor: Kika22

    Dobrý deň, prišli mi tieto výsledky a chcem sa spýtať čo to pre mňa znamená, už som brala aj na to lieky a antibiotiká a nezlepšilo sa mi to zrejme :(
    - DNA Mycoplasma hominis kvalitatívne (Ct 26,37) - pozitivne
    - DNA Mycoplasma genitalium kvalitatívne -negativne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte mykoplazmovú infekciu. Záleží, aké antibiotiká ste užívali a či bol preliečený aj partner, keďže sa jedná sexuálne prenosné ochorenie. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, či výsledky vyšetrení, takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Výtok a zápal

    , Autor: majan84

    Som dojčiaca žena ma trápi vaginálny zápal, kde moja lekárka predpisuje len liek macmiror alebo antibiotika zinat 500,o ktorom vie, že nepomáha, ale podľa jej slov dojčím, tak to inak liečiť nemôže. Mam bolesti celého tela, puchnu mi kĺby a už vyše rok mam výtok, pôrodom sa všetko zhoršilo. Som kvôli autoimunitnemu ochoreniu sledovaná na endokrinológii, zatiaľ bez liečby, hodnoty sú vždy len hraničné. Syn má 15 mesiacov a chcem ho naďalej dojčiť. Naposledy som mala znova Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis a Ureaplasma sp. Bola som aj na urogynekologii kde ma poslali znova k mojej gynekologičke keďže podľa urogyn. Sumamed 500 a macmiror nevyliecia ureoplazmu a mykoplaznu.Lekarka kí znova dala macmiror a na tie plazmy bude výter robiť až o 2 mesiace keďže až vtedy bude iste ci to ešte mam. Naozaj je nemožné vyliečiť vytok a zápal v pošve keď dojčím? Už vyše roka mam bolesti a výtok. Musím prestať dojčiť alebo amma zmeniť lekára? Probiotika beriem pravidelne už pár mesiacov orálne a aj vagínalne. Veľmi pekne ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúsil by som liečbu tetracyklínmi. Najčastejšie sa používa doxycyklín. Vaginálne probiotiká si aplikujte naďalej, pri liečbe tabletkovými antibiotikami užívajte aj klasické probiotiká. Zastavenie, či prerušenie dojčenia po 15 mesiacoch by som nevidel tragicky. Ak bude prevyšovať, prínos

  • Opuch pošve

    , Autor: Lucia Bimbová

    Dobrý deň prajem keď som sa ráno sprchovala nahmatala som si vo vnútri pošve ako keby opuch brala som antibiotika entizol 500mg do pošvy na 3 deň som si ho aj nahmatala, strašne som sa vyľakala tak som šla za mojou gynekologičkou ale povedala mi ze tam nič nevidí že vraj ide o podráždenie ale ten opuch tam stále je a pali to a tiež mi vypísala mastičku macmiror complex 100mg a tie vaginálne tabletky už neberiem. Chcela by som sa spýtať že čo to môže byť. Pretože mi to nedá pokoj. A plus ešte beriem tabletky entizol 250 ku s partnerom pretože som mala pozitívne mycoplasma homonis. Ďakujem. Pekne za odpoveď. Bimbová Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať iba o podráždenie sliznice, alebo reakcia na prebiehajúcu liečbu. Takto sa Vám však vyjadriť bližšie neviem. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade pretrvávania ťažkostí ho navštívte.

  • Doxyhexal

    , Autor: erikalac

    Dobrý deň,
    bola mi diagnostikovaná mycoplasma hominis a ureaplasma urealyticum. Pán doktor mi predpísal antibiotiká Doxyhexal, avšak pri jemnom strese som si nezapamätala dĺžku liečby. Mám užívať 1 tabletu denne, ale neviem koľko dní. Predpísal mi dve balenia po 20 kusov, neviem či ich vybrať celé, alebo sú určené aj pre partnera?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám Váš obvodný gynekológ predpísal lieky aj pre partnera, preliečený musí byť aj on. Liečba bude 20 dňová. Do liečby by som ešte odporučil pridať probiotiká. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • mykoplazma

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, dnes mi prišli výsledky z výterov a sú pozitívne na mycoplasma hominis a ureaplasma urealyticum, doktor mi na ne predpisal atb a poslal aj partnera k urologovi. Chcela by som sa však spýtať ako som sa mohla nakaziť týmito baktériami, keď už 3 roky mám stáleho partnera. Je tam možnosť aj inej nákazy ako pohlavným stykom??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    infekcia týmito baktériami sa najčastejšie získava pohlavným stykom, aj samotné ochorenia, ktoré tieto baktérie spôsobujú sa označujú ako pohlavne prenosné ochorenia. Našli sa však ojedinelé prípady, kedy sa takáto infekcia vyskytla aj u dievčat, ktoré ešte nemali pohlavný styk. No je to skôr raritné. "Nakaziť" ste sa mohli aj skôr, zväčša infekcia prebieha asymptomaticky .- teda bez príznakovo.