Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovulácia

    , Autor:

    Dobrý deň,
    3 mesiace sa pokúšame o bábätko,som po vysadeni HAK po 5 rokoch. Cyklus mi nabehol pravidelný ako hodinky presne 28 dní. Užívam femibion 1 kúpila som si posledné 2 mesiace aj ovulačné testy robím si ich od 10 dňa cyklu po 16- ty avšak ani jeden mi nevyšiel pozitivny neviem prečo. Prvé dva mesiace som mala v strede cyklu aj príznaky ovulácie bolesť v podbrušku,boľavé prsia tretí mesiac už nič. Viem, že je to ešte skoro na paniku,len mám trochu obavu či nemá problém sa telo naštartovať po HAK. Už mám jedno dieťa má 13 rokov vtedy som otehotnela veľmi rýchlo.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď máte po vysadení HAK pravidelný menštruačný cyklus, ovulačný cyklus nemusí byť pravidelný, prípadne je možné, že k ovulácii nedochádza. Pri snažení sa otehotnieť odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk 2 - 3 krát týždenne. Pokračujte v užívaní spomínaných tehotenských vitamínov. Ak sa Vám nepodarí za daných okolností otehotnieť do polroka až roka, bude potrebné hľadať príčinu.

Podobné otázky

  • Ovulacia

    , Autor: Lena865

    Pekny den, minuly tyzden som absolvovala preventivnu prehliadku, na 19 DC, doktorka mi povedala, ze nevidi dominantny folikul...znamena to, ze ovulacia uz prebehla a preto tento folikul nevidela ? resp. vidi lekar dominantny folikul aj po ovulacii ? sme s priatelom v procese snazenia sa...cyklus mam pravidelny 28 niekedy 29 dni, dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je žena po ovulácii, ku ktorej štandardne dochádza na 14. až 16. deň cyklu, nie je už prítomný dominantný folikul, ale žlté teliesko. Nie vždy je ho však vidieť. Je tiež pravda, že nie počas každého cyklu musí dôjsť k ovulácii. Je to individuálne. Pokračujte v snažení sa. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • pohlavny styk den pred ovulaciou

    , Autor: Vikipppp

    zdravim. mam dve kalendare kde mi ukazuju ze ovulacia mi uz davno skoncila a v druhom ze ju budem mat na druhy den. mala som nechraneny styk bez Ejakulácie den pred ovulaciou. davali sme si pozor.. no je tam dost velka sanca na otehotnenie? nedavno som bola pri svojej gynekologicke a vravela mi ze “kvapka lasky” nemá spermie.. dieta si dovolit nemozeme

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. “Kvapka lásky” alebo teda predejakulačná tekutina môže obsahovať malé množstvo spermií. Najvhodnejšie je používať nejakú z foriem antikoncepcie. Preberte s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie.

  • Ovulacia

    , Autor: Hurka

    Ďakujem za vašu odpoveď.
    Bola som u svojej gynekologičky zistila mi ze sa mi nerobi ovulacia, a na lavom vaječniku som mala cistu bola som na latroskopii a na prefuku vaječnikov vraj by sa mi ovulacia mala začat robiť lebo ze vraj som bula upchata a kôli tomu by som nemohla prirodzene otehotniet. Teraz som skoro mesiac po operaci menštruaciu som mala mať 13.2 ale nemala som a ovulacia mala prisť 27.2 ..tak sa chcem opytat mohlo dojsť k oplodneniu ked som ovulaciu mala mat az 27.2.? Meska mi menstruacia a test som si robila bol negativny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, okolnosti, či informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny.

  • silná ovulácia?

    , Autor: melkaaa

    Zdravím mám 17 rokov a posledné 3 mesiace môjho cyklu, mávam počas ovulácie mierne hlienovité krvácanie s malou prímesou krvi a jemnými, nie tak častými bolesťami podbruška. Bola som s tým aj u svojho gynekológa, nakoľko som netušila, že ide o ovuláciu a spanikárila som. Teraz som však znervóznela. Na 11 deň cyklu opäť začal hlienovitý priam až ťahajúci sa priesvitný výtok. Na druhý deň (12 deň cyklu) sa pridala prímes krvi. je však tmavo červená miestami až bordová ako pri menštruácií ale stále v ťahavej hlienovej konzistencií. Trvá to už 4 deň, niekedy je to stále také intezívne, niekedy jemný obyčajný hnedý výtok a niekedy to zas zo mňa doslova vytečie. vždy keď sa utriem ťahám so sebou hlien s výrazne červenou krvou a musím používať vložky. Môže ísť iba o silnú ovuláciu alebo sa mám obávať, že je to niečo vážnejšie. Žiadne iné oríznaky nemám iba toto (predvčerom menšie kŕče podbruška ale na úrovni 1 od 0 po 10). Ďakujem za odpoveď. Tak isto som čítala o implantačnom krvácaní ale keďže som vaginálny styk ešte nemala (nie úplne bola iba snaha ale gynkológ povedal, že blana je nepoškvrnená) hneď som túto možnosť vylúčila keďze som mala iba análny sex a penisom sa jemne partner obtrel o vagínu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o ovulačné špinenie a ovulačné bolesti. U niektorých žien sa vyskytuje na mesačnej báze, niektoré ženy to vôbec nepoznajú. Ak ste ešte nemali vaginálny pohlavný styk, tehotná nie ste. Odsledujte si to.

  • Gestačný cak bez plodu

    , Autor: Karin00

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať. 21.10 som mala poslednú menštruáciu a 2x mi robila doktorka HCG test. 30.11 som mala 1355 a 4.12 som mala 5854. Cyklus som mala nepravidelný v priemere 36 dňový a ovulácia mi vychádzala na cca 10.11. Momentálne mám GV nepravidelného tvaru v priemere 13,29mm v ktorom je aj žltkovy vak, ale embryo nie. Gynekologička mi povedala, že sa jej to nepáči. O pár dni mám odletieť na dovolenku. Viete mi prosím poradiť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je na USG prítomný žltkový vak, musí byť v dutine maternice prítomné aj embryo. Nemusí ho však byť zatiaľ vidieť. Je potrebné USG nález skontrolovať s odstupom pár dní. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.