Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,307 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Očkovanie proti rakovine krčka maternice

    , Autor: Era

    Dobrý deň,
    zaujíma ma Váš názor, či má význam očkovať proti rakovine krčka maternice. Dcéra bude mať 31 rokov a už rok chodí každé 4 mesiace na cytológiu, ktorú má medzi 2-3. Tiež jej pred rokom zistili HPV rizikové. Chodí do súkromnej ambulancie, kde 1 lekár chce robiť konizáciu krčka a druhý odporúča že zase prísť o 4 mesiace na kontrolné odbery a podľa toho opäť zisťovať HPV. Dcéra ešte nerodila. Tiež je rozdielnosť názorov na očkovanie - že u nej keďže už má infekciu HPV to nemá zmysel a iný lekár to odporúča.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez poznania bližších informácií, okolností a hlavne výsledkov vyšetrení sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Očkovanie má určite zmysel vždy. Záleží tiež od toho, ktoré typy HPV sú pozitívne. Existuje cez 400 druhov HPV vírusov, ktoré sú nízkorizikové, strednerizikové a vysokorizikové. Aj tie vysokorizikové sa ešte delia. Nález CIN II. - CIN III. je dôvodom na konizáciu, navyše ak je prítomná aj HPV pozitivita.