Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menštruacný cyklus - dieťa

    , Autor: Barbi18

    Dobrý deň, mám 20 rokov a mám problémy s menštruáciou. Menštruáciu som mala tento rok iba 2x a to konkrétne 7.3. (1 deň slabé krvácanie) a 5.5. (Pol dňa silnejšie krvácanie. Keďže mám trombofíliu, hormonálné tabletky ani injekciu na vyvolanie menštruacie mi nemôžu dať. Na trombofíliu berieme iba tabletky na riedenie krvi cez leto. Menštruácia mi stále neprišla. Zápaľ, cystu ani žiadné problémy nemám. Môj gynekológ mi nevie poradiť iba toľko, že treba počkať. Keďže mám túto chorobu a pri tejto chorobe je potrat dosť zvyčajný a moja menštruácia je taká aká je, začínam sa báť, že dieťa nebudem mať. Vedeli by ste mi poradiť aký máte na to názor?! Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak v dohľadnej dobe plánujete, bude potrebné zistiť príčinu nepravidelného cyklu. Ak keď otehotnieť sa dá aj bez menštruácie, vhodné by bolo realizovať hormonálny profil. Nepoznám síce bližšie okolnosti trombofilného stavu, ani jeho závažnosť, ale nemyslím si, že vyvolanie menštruácie je u Vás jednoznačne kontraindikované. Áno, trombofilný stav je jednou z najčastejších príčin potratov, treba však povedať, že neliečený, či nediagnostikovaný, ak užívate lieky alebo aplikujú sa injekcie nízkomolekulárneho heparínu, žena otehotnie, vynosí aj porodí.