Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Leverette

    , Autor: Becky

    Dobry den. Asi dva tyzdne uzivam antikoncepciu leverette a stale je mi zle od zaludka, kruti sa mi hlava, pobolieva ma, huci mi v usiach, celkovo som malatna, unavena akoby som mala nizky tlak. Moze to sposobovat hatk? Zacala som popijat viac kavy a kofolu ale moc to nepomaha.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o vedľajšie alebo nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné porozmýšľať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • stale mokre nohavicky

    , Autor: Puvasana

    dobry den mam 47 rokov chcela by som sa spytat aky je problem ze mam stale mokre nohavicky citim ako keby to bola voda nie vytok. mam myom 5cm problemy som nemala a brala som asi 5 rokov antikoncepciu leverette. teraz v maji som prestala uzivat lebo som citila ze mam v tele vela vody mala som opuchnute nohy a priberala som. po vysadeni liekov som zacala mavat mokre nohavicky. predtym som mala len rano trochu ale teraz uz aj pocas dna. neviem co je to moja lekarka mi povedala ze unik mocu ale nohavicky nemam zltej farby ani pach za mocom.poradte mi co mam robit lebo uz ma nebavy stale nosit intimky.dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa môže jednať aj o stresovú inkontinenciu, teda únik moču. Moč nemusí byť žltý. Ak prijímate dostatočné množstvo tekutín, moč môže byť aj číry. Odporúčam navštíviť Vášho urológa, ktorý vylúči alebo potvrdí únik moču. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Juliajanufka

    Dobrý večer chcem sa spýtať že keď užívam antikoncepciu leverette a mala som slabo ruzovy vytok a 5 dní mi už mešká menštruácia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu v pravom slova zmysle, ale o krvácanie z vysadenia, či zo spádu hormónov. Špinenie je pomerne časté, môže sa vyskytovať. Krvácanie by sa v prípade tohto preparátu malo dostaviť počas užívania placebo tabliet. Niekedy však ku krvácaniu nedôjde, ale prejaví sa to v podobe krvavého výtoku. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Bielo hnede hrudky

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Beriem hatk leverette na upravu ms cyklu pretoze mavam spinenie cca 10 dni pred ms. Avsak hocikedy uprostred cyklu zacnem spinit alebo mavam take hnedo biele hrudky... aj pocas ms (aj ked neberiem hatk) mavam take zvlastne bielo krvave zrazeniny... co to moze byt? Niekedy aj velmi velke. Bola som na vysetreni viac krat, maternica vraj vyzera byt v poriadku, krv je ok, mavam len vysoku sedimentaciu. Mavam aj palpacne bolestive vajecniky a jeden vajickovod uz mi zobrali kvoli sactosalpingu. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa ťažké bližšie objektívne vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie môže vyskytovať, aj počas celého cyklu. Ak budú ťažkosti pretrvávať a vylúči sa infekcia, bude vhodné porozmýšľať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti a antikoncepcia

    , Autor: Becky

    Dobry den. Mam dlhodobe problemy so spinenim mimo cyklu a bolestami v podbrusku a krizoch. Mam aj retroflexiu maternice a strasne vela zrastov. Zacala som tento mesiac brat antikoncepciu leverette a mam uz posledne dve tablety. Avsak mam od vcera aj normalne menstruacne krce a zacala som spinit. Najprv to boli lem take hnede hrudky ale teraz je to uz normalna krv. Bola som u lekara a vraj mam prerastenu sliznicu a mam ocakavat masivne krvacanie ked vysadim tabletky. Rozmyslala som ze ci by nebolo vhodnejsie ich uz vysadit? A este sa chcem opytat preco mam vysoku sliznicu ked beriem antikoncepciu? Aky moze byt dovod?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je blokovaná ovulácia, rast sliznice maternice však blokovaný nie je, hoci je do istej miery zmenený. Štandardne je sliznica dutiny maternice ku koncu cyklu najvyššia, tesne po skončení menštruácie zase najnižšia. Tabletky hormonálnej antikoncepcie sa užívajú v schéme 21 tabliet a nasleduje 7 dňová pauza. Skorším začatím 7 dňovej pauzy si skrátite a posuniete celý cyklus o 2 dni. Nemyslím si, že to má u Vás nejaký význam. Pri akýchkoľvek nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Adenomyoza?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 32 rokov a už dva roky trpím neustálymi bolesťami, najprv to bolo cca len od ovulacie po ms ale teraz je to uz prakticky stale. Taktiez spinim hocikedy pocas cyklu hlavne pred a po ms a mavam neustale v posve zapal a svrbenie. Pred tym som nikdy taketo problemy nemavala. Posledna menstruacia uz bola nesmierne bolestiva, doslova ma rezalo v maternici a mala som aj velke zrazeniny. Vysledky z krvi vsak boli ok - aj hematologia. Zacala som brat antikoncepciu leverette ale aj tak som zacala spinit cca po dvoch tyzdnoch, su to take hnede hrudky ktore som si vsimla hlavne po utreti na wc. Moj lekar uz vsak so mnou nechce nic riesit, vraj ma bolia zrasty pretoze som minuly rok bola na operacii cysty a v roku 1999 som bola 2x operovana kvoli prasknutemu apendixu. Deti nemam, tehotna som nebola. Citala som nieco o adenomyoze. Stretli ste sa uz s tym? Je mozne ze toto je moj problem na zaklade opisanych priznakov? Som uz zufala, lekari na mna pozeraju ako na blazna ale ja neustale trpim, nemame uz s priatelom ani styk, nezvladam bezne cinnosti doma. To akoze naozaj v 21. storoci mam takto zit?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať aj o endometriózu, ktorá v kombinácii zo zrastmi môže spôsobovať ozaj nepríjemnosti a komplikovať tak bežné činnosti. Keďže však nepoznám žiadne bližšie okolnosti, informácie, výsledky vyšetrení, nálezov, či USG vyšetrení, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Jedným z riešení je aj diagnostická laparoskopia, kde by sa mohla zistiť a aj odstrániť príčina ťažkostí.