Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,302 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Kŕčok maternice

    , Autor: Erikaaa

    Dobrý deň. Chcem sa informovať. Som v 30 týždni tehotenstva a mám skrátený kŕčok maternice na 2,7 mm je to v poriadku alebo už je to rizikové a hrozí predčasný pôrod? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, celkom nerozumiem hodnotám, nemysleli ste 2,7 cm? Ak sa jedná o funkčnú dĺžku 3 mm, určite to v 30. týždni tehotenstva v poriadku nie je a je nutná hospitalizácia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Escherichia coli v posve + inseminacia

    , Autor: MataMata

    Dobry den prajem. Minulý týždeň v pondelok som bola na kontrole, kde ma pan doktor pozeral, pre istotu zobral kultivaciu ale po palpacnej kontrole zhodnotil, ze vsetko vyzera dobre aj z vizualneho hľadiska. V piatok som isla na planovanu inseminaciu kedze mame dlhodoby problem s otehotnenim. Dnes po tyzdni mi prisiel vysledok z kultivacie a s vysledkom Escherichia coli. Lekar mi predpisal liek Betadine vag. capiky. Som z toho v soku, pretoze hygienu dodrziavam, utieram sa z predu do zadu, nosim iba bavlnene nohavičky, žiadne tangace, nepraktizujeme analny styk. Priatel je v poriadku, bol nedavno aj on u urologa a nebol mu zisteny ziadny zapal ani nic podobne. Vsetky ostatne vysledky na mykoplazmy, urea, chlamýdie mam negativne.
    Moje otazky: prosim, je potrebna liecba s ATB pre Escherichia coli ked nic nepocitujem? Pri inseminacii sa mi mohla tato Escherichia coli dostat do maternice a sposobit mi tam vaznejsi problem ktory keby sa neliecil s ATB , alebo s inymi liekmi, mohol by mat zle nasledky? Moze mi tato Escherichia coli sposobit to ze neotehotniem? A mam vlastne uzivat Betadine vag. capiky ak som nahodou tehotna, kedze obsahuju jod? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pošva nie je sterilný orgán, vyskytujú sa v nej aj patogénne baktérie. U ženy je vylučovací, pohlavný a tráviaci trakt blízko seba, takže aj napriek všetkým opatreniam, dodržovaniu hygieny niekedy dôjde k vzniku tzv. aeróbnej vaginitídy, kedy sa pomnožia baktérie z čreva v pošve. Ak bola potvrdená inferkcia E. Coli, je vhodná liečba. Aplikácia Betadine čapíkov, či vaginálnych probiotík je niekedy postačujúca. Vo všeobecnosti sa nerealizuje žiaden zákrok na maternici, ak je prítomný zápal, či infekcia. Áno, mohlo by to spôsobiť aj zápal maternice, v prípade inseminácie aj potrat. E. Coli nespôsobuje sterilitu, ale pri častých a dlhodobo pretrvávajúcich pošvových infekciách je riziko postupu infekcie cez krčok maternice do dutiny maternice a ďalej cez vajíčkovody na vaječníky, resp. orgány dutiny brušnej. Infekcie dutiny maternice, vajíčkovodov a vaječníkov následne môžu spôsobovať ťažkosti s otehotnením. Postupujte podľa odporúčaní lekárov, v prípade akýchkoľvek nejasností sa ich nebojte pýtať.

  • Konizácia a otehotnenie

    , Autor: maja1611

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa Vás opýtať, po kolkých mesiacoch po konizácii je bezpecné otehotniet? Konizacia mi bola robená v novembri 2019,s partnerom by sme uz chceli dieta, len mám obavu, ci je to uz bezpečne? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, môžete už skúšať otehotnieť, krčok maternice je už vyhojený.

  • Skrátený krčok maternice

    , Autor: Sandy757

    Dobrý večer, mám na Vás jednu dôležitú otázku.
    Keďže môj gynekológ sa veľmi rád vyhýba mojím otázkam, obraciam sa preto na Vás s otázkou - Skrátený krčok maternice mám 2,47cm. Som v 36 týždni tehotenstva.
    Pred pár dňami, mi dali prepúšťaciu správu s výsledkom ( dobrým ) ale ... malička má necelých 2000g mojou chybou pretože som vegetarián, má aj hypoxiu.. no teraz po výsledkoch sa neukázala hypoxia, no ale naopak 2 dni, zažívam tvrdnutie bruška keď sa otáča alebo aj v pokoji sa mi to stane .. taktiež mám neskutočnú bolesť v oblasti krížov na ľavej strane je to až priam neuveriteľná bolesť, nedá sa mi sedieť, stať, dokonca ani spať.
    Krčok maternice mám skrátený o 2,47cm
    Viete mi povedať niečo na to? Čo s tým bude ďalej ? Ako sa to bude vyvíjať ? A ako to zvládne moja malička ?
    Mám ísť sekciou, kvôli bronchialnej astme..
    Za odpoveď Vám vopred ďakujem, prajem príjemný zvyšok dňa a veľa úspechov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaná dĺžka krčka maternice je v 36. týždni tehotenstva v norme. Čo sa týka odhadovanej hmotnosti, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám všetky informácie a okolnosti ani výsledky vyšetrení, či je placenta v poriadku, či sú prietoky v cievach plodu, či už v pupočníku alebo v hlavičke v poriadku. Tvrdnutie podbruška a pobolievanie krížov je v 36. týždni normálne. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach je najvhodnejšie tieto otázky smerovať na Vášho obvodného gynekológa, eventuálne už na personál zdravotníckeho zariadenia kde budete rodiť, keďže po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa už tehotenské poradne realizujú v nemocničnom zariadení.

  • Hpv a mozne mykozy

    , Autor: Laskanebeska

    Dobry vecer pan doktor.Som 5ty rok po hysterektomii.Pri pravidelnej prehliadke mi cytologicke vysledky vysli v poriadku,ale zistili mi HPV virus(zevraj ten menej rizikovy).Chcem sa opytat, moze HPV virus eventualne posobovat mykozy a vaginalne tazkosti?(po styku zvyknem mavat bolesti pri moceni,niekedy zapachajuci vytok)Testy na chlamydie,mykoplazmy a ureaplazmy mi vysli negativne.Mozu byt tieto problemy spojene prave s HPV?Viem,ze HPV sa mozem/ale nemusim zbavit,ale tiez nechcem aby po kazdom styku som mala tieto neprijemne problemy,kt.uz idu riadne na psychiku:/Existuje nieco,co by mohlo pomoct?A 2.otazka s tym suvisiaca,pomohlo by ockovanie proti HPV, ?Velmi pekne dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že Vám bola odstránená celá maternica, teda aj krčok maternice. V prípade, že by Vám bol krčok maternice ponechaný, očkovanie proti HPV by malo zmysel. Ak máte ťažkosti po pohlavnom styku, skúste užívať vaginálne probiotiká ako aj napríklad Cicatridina vaginálne čapíky na úpravu pošvového prostredia ako aj úpravu sliznice pošvy. Rovnako tak môžete skúsiť aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom.

  • Duphaston dodatok

    , Autor:

    Pán doktor, ďakujem za odpoveď.Ešte k tomu problemu , maternicu nemam veľku, iba trocha zvečšenu, myom 23 mm uloženy vo svalovine, ktorý mam 17 rokov a doteraz som nemala špinenie mimo menzes, iba 3-4dni pred menzesom a to iba tohto roku začalo. To špinenie nie je silne, na vložke nič, iba niekedy po utreti slaby ružový vytok. Menzes 2a 3 deň trocha silnejšie krvacanie tak3-5 vložky denne, 4a5 iba špinenie, anemiu zatiaľ nemam. Nemam ani bolesti v podbrušku. Po vynechani tabliet menzes pride na taky 4 deň. Ja si myslim, že to špinenie je sposobene liekmi - moj nazor.JA si len myslim, že keď som mala po mesačnom vynechani menštruaciu 6 mm, čo podľa mňa nie je veľa, či vobec trebalo ten menzes vyvolavať a nasledne žačať liečbu Duphastonom, či nebolo to lepšie nechať na prirodu a tie problemy by možno neboli.Moj gynekolog je veľmi dobrý lekar, pracuje na gyn. odd.nie žeby som mu neverila, len ma zaujima aj nazor ineho špecialistu- Vas.S tou operáciou som sa zle vyjadrila, povedal, že mam krčok maternice vysoko a nedostane sa tam vaginalne, malo miesta.Mala som problem aj pri porodoch, mala som uzku panvu.Operácie sa branim preto, lebo moja mamka bola pred 28 rokmi operovana robena celkova hysterektomia. ˇŽial nemohli ju prebrať z narkozy, bola zaintubovana 24 hodin po operácii a odišlo pohybove centrum, takže odvtedy nechodi, takže ten strach je opodstatnený.Pán doktor ešte raz sa ospravedlňujem za moje otázky a veľmi si Vážim to, že mi opdovedate. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak je špinenie slabé, ako opisujete a iba po utretí, zatiaľ by som to radikálnejšie neriešil a odsledoval to. To, že je krčok maternice vysoko nesúvisí s nemožnosťou odstrániť maternicu laparoskopicky. Môžete po dohode s lekárom vysadiť Duphaston a uvidíte, prípadne, ak je špinenie iba po utretí a menštruáciu máte normálnu, môžete ďalej fungovať na Duphastone. Pred 28 rokmi bola medicína na úplne inej úrovni a odvtedy sa zmenili ako anesteziologické postupy a možnosti, tak aj gynekologické, ale chápem Vašu obavu.