Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: MiškaH

    Dobrý den,

    Rada by som sa spytala už 8mi den čakam na menštruaciu ale nič mam troška bolesť vaječnikov ale nič zasadné. Minulý mesiac som mala len špinenie počas brania antikoncepcie Marvelon a tento mesiac nič... Tehotna niesom robila som si test je negative. Marvelon uživam roky ( mim 8 rokov bez pauzy) ale od September 2020 do Februar 2021 som mala úplnu pauzu a v March 2021 som zase začala Marvelon uživať ale teraz už so “prestavakami” na menštruaciu kedže v minulosti som uživala bez prestavky. Asi pred 3mi tyždnami som začla uživať Železo 28ml každy deň je možne že to ma nato nejaký vplyv? Mohly by ste mi poradiť ? Neviem či už dnes mam zase začat s Marvelon alebo počkať ? ? ?
    Ďakujem pekne

    Michaela

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu v pravom slova zmysle, ale o krvácanie z vysadenia, ktoré sa ale v priebehu užívania nemusí dostaviť vôbec, prípadne môže byť iba vo forme pár dňového špinenia. Ak aj nedôjde ku krvácaniu z vysadenia do skončenia 7 dňovej pauzy, je potrebné aj napriek tomu pokračovať v užívaní nového blistra hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a iné lieky

    , Autor: Katka02

    Dobrý deň, znižujú strepsils pastilky a kalciove tabletky účinok antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, spomínané lokálne pôsobiace preparáty nemajú na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vytok

    , Autor: Ema77

    Dobrý deň, prosím Vás mám hnedy vytok medzi cyklom. Na prehliadke mi pani doktorka povedala že “dnu” mám všetko v poriadku a asi ide o hormonálnu nerovnováhu. Menštruáciu mám pravidelnú. Na úpravu a vytok mi predpísala Daylla na 3 mesiace. Prosím postupovali by ste rovnako alebo čo by ste odporučili. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hnedé špinenie v strede cyklu môže byť aj ovulačné špinenie, ktoré sa síce nevyskytuje u každej ženy, ale nie je to nič neobvyklé. Hormonálna antikoncepcia blokuje ovuláciu, takže k ovulačnému špineniu nedôjde. Najmä v začiatkoch užívania sa však môže vyskytovať nepravidelné špinenie, či krvácanie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • antikoncepcia

    , Autor: Aliii

    Dobry den mam este jednu otazky... teraz beriem 4-ty mesiac antikoncepciu Sunya.... a na buduci piatok mam poslednu tabletku z blistra.
    brala som ATB Zinnat 10 dni. /z toho posledne tri tablety Zinnatu aj so Sunnyou. ostatne v 7dnovej pauze./
    13.8- v nedelu som dobrala posledne antibiotika. To uz ubehlo 10 dni. Sunnyu uzivam poctivo. Posledne dva dni sa mi objavil jemny priesvitny vytok. nie vela ale objavil taky ako som mavala cez plodne dni bez anitkoncepcie.

    Moze to byt v poriadku alebo je to znamenie ze antikoncepcia nie je ucinna? odkedy ju mam za posledne tri a pol mesiaca som to nemala. len teraz po ATB

    ale beriem aj tu blokurimu a probiotika s vitaminmi brusnice

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný výtok môže byť znakom porušenia vaginálnej mikroflóry, nie znakom zníženého účinku hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania hormonálnej antikoncepcie a dodržania aspoň sedemdňovej absencie pohlavného styku, či používania aj doplnkovej ochrany sa tehotenstva obávať nemusíte. Realizujte si aspoň desať dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré sk aplikujte najlepšie večer pred spaním.

  • Hemoroidy a antikoncepcia

    , Autor: Vevevevevvevevevronika

    Dobrý deň, je to pre mňa veľmi ťažké hovoriť o tom ale odkedy beriem antikoncepciu mám problém s hemoroidmi a analnymi fisurami. Neviem či to môže byt z antikoncepcie alebo iba zhoda náhod ale je to niečo hrozne. Cítim sa neatraktivna a trpim bolesťami. Raz mi pomohlo sa ich zbaviť ani neviem ako a teraz sa to vrátilo opäť. Myslite že to môže byt z antikoncepcie? Beriem evru. Do toho mám každý mesiac opakujúce sa v presnom intervale vaginálne mykózy. Som z toho celá nešťastná že sa neviem ďalej pohnúť. Robím všetko ako mám a kontrolujem všetko a aj tak opäť začiatkom mesiaca chytím mykozu opäť. Už dva roky. Myslite že to môže byt tiež spojené s antikoncepciou? Alebo čo robím zle prosím? Vopred ďakujem za radu, som zúfalá môj gynekológ ma vôbec nerieši. Dá mi vždy prokanazol alebo clotrimazol a dovidenia. Ďakujem krásne a pekný deň prajem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Áno, kombinovaná hormonálna antikoncepcia môže spôsobovať svrbenie v oblasti konečníka, rovnako tak môže byť svrbenie konečníka u žien spôsobené gynekologickými ochoreniami, najmä zápalom v pošve, čo môže mať vplyv na vznik análnych trhlín, ktoré môžu spôsobiť zápal hemoroidov, či análnu fistulu. Na trhliny na konečníku je vhodnejší prípravok, ktorý je na to určený - FYTOFONTANA Hemorrelax krém. Skúste si realizovať dlhodobejšie kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry, aspoň po dobu 14 dní. Vaginálne probiotikum je najlepšie si aplikovať večer pred spaním. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Duphaston

    , Autor: TK

    Dobrý večer. Prosim vás, už to bude takmer 5 rokov čo užívam Duphaston na úpravu menštruácie. Keď svojej gynekologicke poviem či to nie je dlho a neškodí to, povie mi, že ina forma úpravy je len antikoncepcia, ktorú nechcem. Je v poriadku to brat tak dlho? Môže mi to nejak ublížiť? Pripadne pri plánovaní bábätka v budúcnosti? Ďakujem za odpoveď. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v podstate Vám Váš obvodný gynekológ povedal, ako sa veci majú. Ak nesúhlasíte alebo nepreferujete užívanie hormonálnej antikoncepcie, prakticky iná možnosť, ako užívanie Duphastonu, nie je. Ak už užívate Duphaston niekoľko rokov a cyklus máte upravený, dá sa vyskúšať jeho vysadenie a uvidí sa, či nastane zmena. Je možné, že cyklus ostane pravidelný aj bez užívania Duphastonu. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.