Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,257 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zápal

    , Autor: Barika

    Dobrý deň pán doktor .
    Asi 3 dni po novom roku sa mi pri pošve spravil taký ako vred len to bolo napuchnute a bolelo bola som s tým aj u doktorky (len nie u svojej keďže môj doktor je PN a aj zastupujúci vtedy bol )dala mi na to masticku do vnútra aj z vonka po doučovaní asi 9 dni nato má začalo svrbiet a páliť (rezať ) v pošve keďže môj gynekológ neordinu kvôli ochoreniu a zastupujúci je len na objednávku tak som isla do lekárne kde mi poradili masticku a tabletky idelin beliema po doučovaní to prestalo na pár dni no znovu sa to objavilo . Svrbenie už nemám ale skôr pálenie a rezanie ako keby a keď som si dnes dala tabletku zo spodu už ako keby som bola aj napuchnuta a mám to aj začervenané a momentálne som aj dostala menzes viete mi poradiť čoby zabralo aspoň do pondelka kým sa dostanem už svojmu gynekológovi ? Počas Silvestra sme boli vo vírivke mohlo mi niečo tam uškodiť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas menštruácie sa vaginálne infekcie liečiť nedajú, skúsiť si zvonku môžete aplikovať Canesten krém. Po skončení menštruácie bude vhodné realizovať výter z pošvy na kultiváciu a dla výsledku následne nasadiť liečbu. Odporúčam po skončení liečby realizovať kúru vaginálnymi pribiotikami, ktorú môžete realizovať aspoň každé dva tri mesiace. Áno, vírivka, alebo kúpaliska, či wellness centrá sú častým zdrojom vaginálnych infekcií.

Podobné otázky

  • Bakteriálna vaginóza

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, či je vhodné užívať počas kojenia canesbalance na bakteriálnu vaginózu (alebo co by ste odporucali? Napr Femtime? Dlhšie som mala oslabenú imunitu zrejme kvôli nachladnutiu užívala som aj erdomed a určité druhy vitamínov, ale nie probiotiká, kt. Sa odporúčajú pri chorobe...pociťujem jemný zápach z pošvy, jemne biele špinenie...v tejto dobe liečim ešte pityriasis rosea (Heraldova škvrna), je možné, že počas oslabenej imunity sa mi zmenilo Ph v pošve a to spôsobuje tieto problémy? Taktiež som mala na predposlednej cytológii zistené CIN 1, teraz čakám na výsledok opakovanej cytológ. Môže to aj s tým súvisieť? (Plánujem aj očkovanie HPV, len čakam na vysledok). Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete používať aj Canesbalance, prípadne ktorékoľvek vaginálne probiotiká, ktoré je najlepšie aplikovať si večer pred spaním. Ak však ťažkosti budú pretrvávať aj napriek aplikácii vaginálnych probiotík, bude vhodnejšie realizovať kultivačné vyšetrenie z pošvy a podľa jeho výsledku nasadiť potrebnú liečbu. Ak je dlhodobo nevhodné prostredie v pošve, nepriaznivé okolnosti, ako napríklad aj pokles imunity môže spôsobiť aj zmeny na krčku maternice, rovnako tak sa môže zápal preniesť aj do malej panvy. Nie každé zmeny na krčku maternice sú spôsobené HPV vírusom, aj keď vo väčšine áno. Bez ohľadu na výsledok onkocytologického vyšetrenia sa môžete očkovať proti HPV kedykoľvek. Vhodné je aj realizovať HPV typizáciu, ktorou sa vylúči HPV infekcia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • 7tt a pichanie v posve

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den,prosim vas som momentalne 7tt a posledne dni citim pichanie v posve,pred tehotenstvom som mala problemy s opakovanym vaginalnym zapalom a toto pichanie mi pripomina bolest pri tom zapale. Neviem co robit nakolko k doktorovi mam ist az o tyzden a pravdepodobne mi nic nepredpise az do konca prveho trimestra.Uzivam vecer vitagyn c ale zatial to nepomaha
    Moze takyto zapal ohrozit plod ? Moze to pichanie byt sposobene aj niecim inym ako zapalom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nemusí sa jednať o žiaden zápal. Spomínané pichanie v pošve môže byť spôsobené naťahovaním väzov závesného aparátu maternice, keďže dochádza k jej každodennému zväčšovaniu. Môžete pociťovať aj občasné pichavé bolesti po stranách podbruška. Nemusí sa jednať o nič vážne, ani o žiadnu patológiu. Odsledujte si to.

  • Špinenie po menštruácii

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, po potrate v 20 tt. v januári som dostala menštruáciu 29.03.2024 (asi prvú), po 6 dňoch mi menštruácia skončila, no od 8.dňa mám slabé špinenie/ krvácanie, bolesti v podbrušku a bolesti krížov, je to normálne alebo sa môže jednať o nejaký zápal maternici, pripadne sa maternica ešte dostáva do pôvodného stavu? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto je však ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.

  • Výtok

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať - som v cca 7tt ,mám biely výtok ,viem,že to je v poriadku, len nie je úplne vodnaty , skôr taký hustejší,rosolovity - sem tam sa objaví biela hrudka . Nemám žiadne pálenie ani svrbenie
    Mám ísť radšej na gynekologiu na stery? Môže to byt zápal ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať hneď o mykózu, môže sa jednať aj o fyziologický mliečny fluór spôsobený laktobacilmi, teda dobrými baktériami v pošve. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenie zhodnotí nález a prípadne aj realizuje kultivačné vyšetrenie pošvy.

  • Chronické zapaly močových ciest

    , Autor: Emka2024

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok mam problém s častými zápalmi močových ciest sposobovanych prevažne baktérií z pošvy, častokrát spojené s mykozami. Liečili sme sa spolu aj s partnerom Doxyhexalom, popritom som brala už množstvo iných antibiotík na akútny zápal močových ciest ako napr. Biseptol. Hygiena po pohlavnom styku vždy je (sprcha aj WC). Užívam antikoncepciu. Pravidelne beriem aj rôzne výživové doplnky s d manozou. Brala som aj rôzne vaginálne čapíky. Bola som na rôzne stery u gynekológa a všetko vyzerá viacmenej čisté. Teraz už s partnerom používame aj kondómy, no aj tak sa často zápaly objavia. Niekedy deň po pohlavnom styku, niekedy úplne náhodne, kedy ani pohlavný styk nebol. Neviem už, čo skúsiť. Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte nemáte skúsenosti s vaginálnymi probiotikami, odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami, a to najmä počas užívania antibiotík, po návšteve wellness, vírivky, sauny, či len tak preventívne, aspoň 2 až 3 krát ročne. Iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.