Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pohlavny styk

    , Autor: Kari

    Dobry den ked som mala prvy sex tak zrejme sa mi pretrhla panenska blana a pocas sexu som krvacala od vtedy som sex nemala a chcem sa spytat ze ked budem mat znovu sex tak este by som mala krvacat? S toho dvovodu ze sa mi pretrhla panenska blana ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zašpinenia alebo zakrvácania po pohlavnom styku môže byť viacero. Žena nemusí zakrvácať iba po prvom pohlavnom styku. To znamená, že nemusíte po ďalšom pohlavnom styku zakrvácať. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Tabletka po

    , Autor: Mad1111

    Ďakujem velmi za radu pan doktor ano to som jej odporucala aj ja aby to riešila práve tou rozumnejsiou cestou. Práve to ze ma strach ze pri pettingu došlo k tomu ze sa im ako sa povie “šmyklo” tesne pred ejakuláciou. Preto chce uzit tabletu znovu. Myslite že ak by ju užila teda 4x v mesiaci mohli by nastať nejake väčšie zdravotne ťažkosti ktoré by sa netýkali len meškania menštruácie? Alebo by to bolo iba to znepravidelnenie cyklu. Este ma napadla jedna otázka ak by sa jej menzes nedostavil nie je nebezpečne ist na Vyvolávaciu injekciu ak užila 4x tabletu v jednom mesiaci ? Nemohla by jej v tom prípade ta vyvolavacka nejako ublížiť zdravotne ? Ďakujem pekne za vaše konzulatacie dokonca i pre cudzieho človeka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úplne najlepšie je osobne navštíviť obvodného gynekológa, ktorý sa bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Nie je rozumné často užívať preparáty núdzovej antikoncepcie. Ak nemala nechránený pohlavný styk, nevidím dôvod na opätovné užitie tabletky núdzovej antikoncepcie. Taktiež nevidím dôvod na vyvolávanie menštruácie. Ešte jej ani nemešká. Je potrebné si to odsledovať.

  • HCG testy

    , Autor: Mad1111

    Dobrý deň, prosím vás po koľkých dňoch od pohlavného styku môžem absolvovať hcg test priamo z krvi? Nechránený pohlavný styk sme mali s partnerom 14.03. a zajtra 27.03. som objednaná na krvné testy hcg. Zajtra to bude teda 13 dní od pohl. styku je to podľa Vás dosť dlhá adekvátna doba kedy už sa dajú testy spraviť? Alebo koľko treba počkať aby bol výsledok 1000% správny ? Stačí aj tých 13 dní podľa Vás ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by ste aj boli tehotná, už to nezmeníte. Odber krvi na beta HCG má zmysel realizovať najskôr po 14. - 16. dňoch od oplodnenia. Skôr realizované odbery krvi môžu byť aj falošne negatívne.

  • Chronické zapaly močových ciest

    , Autor: Emka2024

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už rok mam problém s častými zápalmi močových ciest sposobovanych prevažne baktérií z pošvy, častokrát spojené s mykozami. Liečili sme sa spolu aj s partnerom Doxyhexalom, popritom som brala už množstvo iných antibiotík na akútny zápal močových ciest ako napr. Biseptol. Hygiena po pohlavnom styku vždy je (sprcha aj WC). Užívam antikoncepciu. Pravidelne beriem aj rôzne výživové doplnky s d manozou. Brala som aj rôzne vaginálne čapíky. Bola som na rôzne stery u gynekológa a všetko vyzerá viacmenej čisté. Teraz už s partnerom používame aj kondómy, no aj tak sa často zápaly objavia. Niekedy deň po pohlavnom styku, niekedy úplne náhodne, kedy ani pohlavný styk nebol. Neviem už, čo skúsiť. Mohli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte nemáte skúsenosti s vaginálnymi probiotikami, odporúčam si realizovať aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami, a to najmä počas užívania antibiotík, po návšteve wellness, vírivky, sauny, či len tak preventívne, aspoň 2 až 3 krát ročne. Iba na základe opisu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • pohlavny styk den pred ovulaciou

    , Autor: Vikipppp

    zdravim. mam dve kalendare kde mi ukazuju ze ovulacia mi uz davno skoncila a v druhom ze ju budem mat na druhy den. mala som nechraneny styk bez Ejakulácie den pred ovulaciou. davali sme si pozor.. no je tam dost velka sanca na otehotnenie? nedavno som bola pri svojej gynekologicke a vravela mi ze “kvapka lasky” nemá spermie.. dieta si dovolit nemozeme

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. “Kvapka lásky” alebo teda predejakulačná tekutina môže obsahovať malé množstvo spermií. Najvhodnejšie je používať nejakú z foriem antikoncepcie. Preberte s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, vo stvrtok 29.02 sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk tak som bola nútená vziať tabletku po Escapelle. Dnes 03.03 ako na potvoru sa stalo ze ochrana sa zosunula a ostala vo mne. Tak mi nezostávalo nic iné ako si dat opäť tabletku Escapelle. Informovala som sa v lekárni a povedali ze by to nemalo mat nejaký výrazný vplyv na zhoršenie zdravotného stavu v akejkoľvek oblasti akurát ze mi to môže znepravidelnit cyklus. Možem sa spýtať čo sa naozaj nemam čoho obávať z hľadiska zdravotného stavu. Kedže som tabletu užila v trojdňovom odstupe. Viem ze by sa to nemalo užívať viac ako 1x za mesiac v nutných prípadoch. A ešte som sa chcela spýtať užívam pravidelne kazdy deň pred spaním antidepresíva 1x tabletu aglomelatyn Mylan 25mg a 1x tabletu spitomin 5mg. Môže to ze som Escapelle užila 2x v rozmedzí troch dni nejake nežiadúce účinky práve na spomínané antidepresíva ? Alebo poprípade môžu antidepresíva znížiť účinok samotnej Escapelle ? Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na účinky antidepresív užitie dvoch núdzových tabliet hormonálnej antikoncepcie vplyv mať nebude. Rátajte však so znepravidelnením menštruačného cyklu. Odsledujte si to. Do budúcna odporúčam konzultovať Vášho obvodného gynekológa ohľadom užívania kombinovanej hormonálnej antikoncepcie.