Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Stav po kyretáži

    , Autor: Prelka12

    Dobrý deň p. doktor, mám 35 rokov, 1 pôrod za sebou, 26.11. som podstúpila hysteroskopiu s kyretážou, nakoľko mávam vysokú sliznicu pred menštruáciou (20mm). Pred kyretážou som mala menzes dlhý vždy 3 max. 4 dni, žiadne bolesti ani špinenie medzi cyklami. Po kyretáži som dlho špinila pred prvou menštruáciou a teraz pred druhou menštruáciou mám bolesti v podbrušku, čo som tiež nezvykla mávať. Je to normálne? Výsledok z kyretáže bol v poriadku.
    Pán doktor mi ešte povedal, že ak bude silnešia menštruácia pretrvávať, mám zvážiť užívanie duphastonu alebo minervu. Čo je prosím lepšie riešenie? A takisto ma zaujíma, či je to nutné. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierne bolesti v podbrušku sa pred menštruáciou môžu vyskytovať. Ak neplánujete otehotnieť, vhodnou formou by bolo aj hormonálne vnútromaternicové teliesko, ktoré by tlmilo rast sliznice ako aj intenzitu krvácania. Možností liečby je viacero. Samozrejme, je možné, že dôjde k úprave cyklu a nebude nutná žiadna ďalšia liečba.

Podobné otázky

  • Výtok a bolesti po zákroku

    , Autor: Kots

    Dobrý deň. Som po kyretáži po potrate. V deviatom týždni som začala špiniť čerstvou krvou. Potom to ustalo. Na pohotovosti zistili, že plod sa prestal vyvíjať už v piatom týždni. Na ultrazvuku nebilo ani srdiečko.
    Mohol byť plod ešte živý?
    Objednali ma na kyretáž na druhý deň. Po kyretáži všetko v poriadku, krvácala som len po zákroku. Večer ma prepustili, už som nekrvácala, skoro ani nešpinila. Večer ma začalo trošku bolieť v podbrušku. Na druhý deň som mala žlté špinenie - výtok. Bolesti občasné. Dnes na druhý deň - po noci tmavší žltý výtok - oranžová farba. Cez deň žltý. pobolievanie už stále, znesiteľné, mierne vystrelujúce do krížovej oblasti - podobne ako pri menštruácii.
    Chcem sa opýtať, či je takýto stav po kyretáži normálny, hlavne ten výtok a jeho farba - je to také špinenie.
    Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednalo sa u Vás o tzv. Missed Ab teda zamlčaný potrat, embryo už živé nebolo. Špinenie podobné menštruácii ako aj menštruačné bolesti sú po zákroku normálne. Špinenie by malo ustať do 7 dní. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.