Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysledok biopsie

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, tri roky dozadu som mala zhubny karcinom na krcku, grade 1-2, riesili mi to dvomi konizaciami, nakolko bol maly a este som nemala deti. Tento rok som porodila. Bola som teraz na kontrole, som osem mesiacov od porodu a doktor si vsimol na krcku malu ranku, povedal ze vzhladom na moju anamnezu radsej urobi biopsiu, aj ked za inych okolnosti by to takto neriesil. Zobral mi biopsiu a ranku vypalil. Dnes mi telefonicky bolo narychlo povedane, ze tam vysla metaplazia, ze to je ok, je to naozaj ok? Este bola vzorka poslana do BA na nejake imuno vysetrenie, na ake imuno vysetrenie sa taketo vzorky posielaju, co sa tam zistuje? Ak vysla uz z histologie metaplazia, na takomto vysetreni uz nemoze vyjst nieco horsie ine ze? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po pôrode je nález metaplázie na krčku pomerne bežný, je to premena cylindrického epitelu kanála krčka maternice na mnohovrstvový dlaždicový epitel, ktorý je na krčku maternice zo strany pošvy. Metaplázia sa môže prinavrátiť do pôvodného stavu. U rizikovejších pacientiek, napríklad aj s pozitívnou anamnézou, alebo pri potvrdení nejasného nálezu sa realizuje aj imunohistochemické vyšetrenie, je to štandardný postup. Nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Zla cytologia

    , Autor: Hemera

    Dobry deň, pan doktor, ja som Vam uz opakovane pisala za 24 rocnu dceru, mala cytologiu PAP III a dva roky po sebe Dňa ,5.3. 2024 si ma ist pre vyskedok cytologie a nasledne ma ist 12.3. 2024 na biopsiu .Je takyto zakrok vhodny u 24 roc. pacientky?? Vy ste jej odporucil onkocytologicke vysetrenie a HPV typizaciu...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je potrebné stav ďalej riešiť a dovyšetrovať. Nezáleží ani tak od veku, ale práve u nerodivšej mladej ženy je to ešte dôležitejšie nezanedbať a dovyšetrovať. Je potrebné vyčkať výsledok biopsie a podľa toho ďalej postupovať. Ako som už spomínal, nepoznám všetky nálezy, ani výsledky vyšetrení, okolnosti a všetky informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • biopsia

    , Autor: Michaelka V

    dobry den,
    vysledok biopsie makro popis:
    CLB24007088 B1 10 % formalin HE , Ki-67-DAKO,p16 auto
    mikro popis:
    v oblasti TZ zachytene dva mikrouseky dysplastickeho dlazdic. epitelu s lahkou az stredne tazkou dysplaziou dlazdic. epitelu, LG-SIL/CINI a HG-SIL/CIN II (p16+,ki67 proliferacna aktivita do 2/3 hrubky dlazdic.epitelu
    endocervikány epitel bez atypii
    odporucili by ste konizaciu?dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa nedá jednoznačne vyjadriť stanovisko ku konizácii. Záleží od viacerých okolností, výsledkov predchádzajúcich vyšetrení, … Nepoznám ani výsledky HPV typizácie. Určite je potrebné skontrolovať onkocytologický ster o 6 mesiacov. Podľa výsledku sa určí ďalší postup. Nevylučujem, že bude potrebné v budúcnosti konizáciu realizovať. Určite odporúčam očkovanie proti HPV. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krvacanie

    , Autor: janina824

    Dobry den, chcem sa opytat je normalne ak som zacala krvacat po odbere z krcka maternice az po dva a pol tyzdni? Na odber som bola 11.2. No a ako pisem zacala som krvacat uz 27.2.miniem jednu vlozku za den. Menzes mam dostat az 6.3.(posledny som mala 6.2.) Je mozne, ze mi dosla menstruacia o tyzden skor kvoli tomu odberu? Nikdy sa mi to nestalo aby som dostala o tyzden skor.
    Vysledok biopsie dopadol dobre az na to ze lekar zistil zapal krcka. Od pondelka24.2.som uzivala antibiotika plus polygynax na preliecenie. Je mozne ze to spustilo krvacanie? Uz som zufala z toho krvacania mimo menzesu preto som bola aj na odber vzorky.
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    krvácanie 2 týždne po odbere onkocytológie s týmto odberom určite nesúvisí. Mohla prísť menštruácia o týždeň skôr, no nie kvôli odberu avšak chronický zápal spôsobuje poškodenie tkanív, jeho fragilitu (krehkosť) čo môže napríklad po pohlavnom styku spôsobovať krvácanie. Ak sa krvácanie mimo menštruácie pravidelne opakuje je nutné dôkladné vyšetrenie hormonálneho profilu.