Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,318 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • biopsia

    , Autor: Michaelka V

    dobry den,
    vysledok biopsie makro popis:
    CLB24007088 B1 10 % formalin HE , Ki-67-DAKO,p16 auto
    mikro popis:
    v oblasti TZ zachytene dva mikrouseky dysplastickeho dlazdic. epitelu s lahkou az stredne tazkou dysplaziou dlazdic. epitelu, LG-SIL/CINI a HG-SIL/CIN II (p16+,ki67 proliferacna aktivita do 2/3 hrubky dlazdic.epitelu
    endocervikány epitel bez atypii
    odporucili by ste konizaciu?dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa nedá jednoznačne vyjadriť stanovisko ku konizácii. Záleží od viacerých okolností, výsledkov predchádzajúcich vyšetrení, … Nepoznám ani výsledky HPV typizácie. Určite je potrebné skontrolovať onkocytologický ster o 6 mesiacov. Podľa výsledku sa určí ďalší postup. Nevylučujem, že bude potrebné v budúcnosti konizáciu realizovať. Určite odporúčam očkovanie proti HPV. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

Podobné otázky

  • Fertilý typ žľazy, dysplázia žlazy

    , Autor: Dobka

    V pravo nad mamilou hypoechogénne nepravidelná area veľkosti 25x15 mm, mikrocysty do 3mm a bodkovité kalcifikáty do 2 mm. V pravo area dysplázie žľazy. Čo to prosím Vás znamená ? Môže to mať súvis s rakovinou? Poslali ma na mamologiu čo na takom vysestrení mám očakávať. Mám strach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa nedá bližšie vyjadriť. Práve kvôli popisovanému nálezu ste boli odoslaná do mamologickej poradne, kde na základe vyšetrení (mamografia, biopsia, ...) určia diagnózu a následne stanovia ďalší postup. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Viac Vám povedať neviem.

  • Výsledok z kolposkopiu

    , Autor: LucSa

    Dobrý deň. Prosím viete mi objasniť môj výsledok ďakujem.
    Vonkajší genital bpn., pošva s fyziol.fluoromz hrdlo makro nesusp.
    Kolpo: TZ 1, široká v matice OE , zelený filter negat , po aplikácii kyseliny octovej vo všetkých kvadrantoch BE JM s prechodom do HM , na č. 9, 7, 12, 8 vykonaná biopsia
    Z: dysplazia cervicis ASC-H praebioptica kolpo HSIL

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa nálezu kolposkopie máte prítomnú mozaiku, záver kolposkopie je HSIL. Dôležité sú však výsledky biopsie. Na základe toho sa zhodnotí a určí ďalší postup. Konizácii sa však asi nevyhnete. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Konizácia ?

    , Autor: Dobka

    Dobrý deň, viete mi povedať niečo viac o výsledku?Je potrebná konizácia? Vek: 24 rokov
    Kolposkopický nález /2.10.2023/ : mierne hypertofické porcio s rozsiahlou léziou, najdôležitejším kolposkopickým nálezom lokalizovaným periorificiálne v podobe jemne denzného AWE so stredne rýchlym nástupom acetpozitivity. Na teréne tohto epitelu dominujú výrazné otvorené ústia žliaz, na hornom lábiu so širokým lemom, na základe čoho predpokladám vnáranie dysplastického epitelu do krýpt žliazok. SCJ je lokalizovaná v oblasti vonkajšej bránky a má ľahko meandrovitý priebeh. V I. kvadrante je prítomný ostrovček HB, periférne HM , centrálne v podobe obrátenej M.
    Kolposkopický nález spĺňa kritéria HGL.
    Záver kolpo:ATZ II. HGL.
    Diagnóza: Dysplasio cerv. uteri.​​
    Doporučenie: knips biopsia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na základe výsledku kolposkopického vyšetrenia spĺňate kritéria na konizáciu krčka maternice. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Prsnik

    , Autor: Romanka222

    Biopsia 6 krehkych tukovych valcekov 7mm,6mm,8mm,4mm,14mm. Zaver patologa duktalny karcinom prsnik nuklearny grade 2 je to rakovina zhubna dakujem odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, jedná sa o malígne (zhubné) ochorenie prsníka. Je potrebné postupovať podľa lekárov mamárneho centra, kde bola biopsia realizovaná, ktorí pacienta odosielajú na onkológiu za účelom liečby a určenia ďalšieho postupu.

  • Ureaplazma ,mierne zvýšené e coli

    , Autor: 1Petra2

    Dobrý deň. Trápi ma vaginálny diskomfort. Neustále pálenie a štípanie. Nikdy som predtým nemala najmenšie problémy. Cytologia posledná vyšla zle , hsil , následne biopsia ktorá to nepotvrdila ale ukázala na aktívny chronicky zapal. Zistená bola potom ureaplazma ktorá toto mala na svedomí. Liečila som sa spolu s partnerom 3 týždne atb doxybene, počas liečby žiaden styk. Po liečbe bol konečne kľud a ja som si vydýchla. No nie na dlho. Po cca 2 mesiacoch prišiel znovu diskomfort ,no už sa pridružilo aj svrbenie, začervenanie pri vchode do pošvy, bolestivosť pri a po styku,štípanie. Lekár mi kontrolný odber na ureaplazmy urobiť nechcel,tvrdil že to nemá význam kontrolovať skôr ako 5 mesiacov po liečbe. Spravil mi klasickú kultivaciu, všetko čisté iba mierne zvýšené e coli. Predpisal mi macmiror complex na vkladanie. Zlepšenie prišlo už na druhý deň no dneska znovu cítim mierne pálenie a to som už takmer na konci liečby macmiror. Myslite ze takéto problémy môže vyvolať e coli ktoré je navyše zvýšené len mierne? Je postup lekára správny? Môže byť mierne zvýšenie e coli následok 3 týždňovej liečby silnými atb ktoré narušilo pH v pošve? Aj keď som atb brala 2 mesiace dozadu? A čo ak sa ureaplazma nepodarila vyliečiť a problem je stále v tomto ? Len kontrolného steru na ureaplazmu som sa nedovolala. Je to štandardný postup? Vôbec neviem ako si mam pomôcť. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Váš obvodný gynekológ postupuje štandardným spôsobom. S najväčšou pravdepodobnosťou sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Pošva nie je sterilný orgán, nachádza sa v nej množstvo baktérií, dobrý ch aj zlých. Vplyvom dlhodobejšieho užívania viacerých antibiotík u Vás došlo k porušeniu vaginálnej mikroflóry. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.