Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,410 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Streptococcus

    , Autor:

    Dobrý deň,som tehotná,užívala som antibiotiká medoclav na zápal močových ciest. Zničia tieto antibiotiká streptococcus agalactiae v pošve?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od citlivosti na baktériu. Aj napriek ATB liečbe užívanej primárne za iným účelom (vo Vašom prípade uroinfekcia) sa pri GBS pozitivite pri odtoku plodovej vody alebo nástupe pravidelnej kontrakčnej činnosti podávajú antibiotiká podľa schémy až do pôrodu. Následne sa po šestonedelí realizuje kontrolný výter z pošvy a pri pozitivite sa Streptococcus agalactiae preliečuje až vtedy.

Podobné otázky

  • Streptokok

    , Autor:

    Dobrý deň Pán doktor mam otázku,minuli týždeň som bola u lekára mam necelé tri týždne do pôrodu môj doktor mi vzal steri vraj mam akési streptokoky a poslal ma domou stym ze o 2tyzdne mam prísť na kontrolu uz od víkendu mam bolesti pod bruškom stym ze počasie prejdu pupok mam na dotyk citlivý a hrozne bolesti v oblast ľavej obličky rano som ani spustené nemohla vstať zároveň kŕče v podbrušku, bolesti okolo brucha odisly ale okolo obličky su síce nie uz take sylne ako rano ale su a tazko sa mi pohybuje.Prosim Vas o radu co to môže spôsobovať moc Vam dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, predpokladám, že máte nedostatočný príjem tekutín, obličky idú na prázdno a sú zaťažované, tlakom maternice na močovody dochádza k spätnému toku moču do obličiek a to spôsobuje zmeny na obličkách ako aj bolesti. Ak máte pozitívny nález z výteru z pošvy na Streptococcus agalactiae (GBS), pri príjme na pôrodnú sálu budete až do pôrodu dostávať antibiotiká. Pri akýchkoľvek ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Bolestivý sex po pôrode a zápal

    , Autor: MajaN84

    Dobrý deň. Rodila som v januári 2020.Od júla 2020 mam silný vaginálny výtok - po tlmenom kychnuti mi nieco dole prasklo a odvtedy je ten výtok. Brala som polygymax a macmiror, nezabralo to. Lekárka mi predpísala entizol 500, keďže aj na ďalšej kontrole mi našli baktériu Prevotela. Sex je tiež od začiatku nemožný, je bolestivý, pôrod bol náročný a je tam veľa stehov. Aj po 9 mesiacoch je to problém. V tehotenstve som mala streptokoka a nebol liečený, len pribporode mi podali antibiotika.
    Mam teda niekoľko otázok:
    - kvoli dojčeniu entizol neberiem, ako sa viem zbaviť tej baktérie? Môže ju mat aj manžel? Aká je potrebna liečba? Ako sa zbavím zápalu?
    - je normálne, že sex nie je možný od porodu? Skúšali sme to prvýkrát po 3 mesiacoch od porodu a bolo to veľmi bolestivé.. Odkedy mam ten zápal, vôbec to kvôli bolesti nie je možné ... Bude to niekedy možné? Ako to mame riešiť?
    - lekárka tvrdí, že je to môže byť aj kvôli cystam v bartholiniho žľaze aj ľavá aj prava je problém , no tie mám už 18 rokov a nikdy mi nerobili veľké problémy, len raz bol operovany akútny absces.... Po pôrode a šití je fakt ze abscesy sú oveľa častejšie ale keďže dojčím, neriešim to inak len sedavymi kúpeľmi a obkladmi...
    Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa všetkého máte bakteriálnu vaginózu, výtok je typickým prejavom. K spomínanému “prasknutiu” sa vyjadriť neviem. Streptococcus sa v tehotenstve nelieči, podávajú sa antibiotiká pred pôrodom a po šestonedelí sa realizuje výter a pri pozitivite sa následne nasadí liečba. Entizol je na liečbu najvhodnejší, dočasne viete mlieko odstriekavať a kŕmiť umelou formulou počas liečby, následne sa ku kojeniu môžete vrátiť. Odporúčam po liečbe aplikovať vaginálne probiotiká, vhodné sú aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Po 9 mesiacoch sa už stehy v mieste šitia pôrodného poranenia nenachádzajú. K prípadným cystám Bartolínskej žľazy sa tak isto neviem takto vyjadriť, ak bude treba, je vhodné ich operačne odstrániť, kúpeľmi ich neodstránite. Cicatridina čapíky po liečbe vaginalnej bakteriózy môžete skúsiť tak isto.

  • bakterie v posve

    , Autor:

    Dobry den,
    testy mi preukazali pritomnost zriedkavej bakterie veilonela ratti. Popritom aj pritomnost streptococcus viridans, ale ten oznacil za nedolezity problem. Pri bakterii vysla citlivost na penicili, klindamycin, chlaramfenikol, metronidazol, ampicilin+sulbaktam alebo tetracyklin. Predpisane mam doxyhexal (mozno by bol vyhodnejsi menej agresivny variant Dalacin). Urolog odporucil preliecit sa aj partnerke, ktora dojci, po jej vysetreni. Jej gynekolog povedal, ze ma posvu v poriadku, vizualne a meranim ph (ziadne testy) a povedal, ze sa nemusi liecit. Je to spravny postup? Co ak sa preliecim a znova sa od nej nakazim? Budem brat ATB, takze brat ich opakovane nie je asi vyhra. Navyse, u mna sa problem prejavil mozno nahodou, viacmenej bol latentny, predpokladam dlhsie obdobie. Nie je moznost, aby boli partnerke predpisane aspon lokalne ATB, pripadne take, ktore moze poberat pocas dojcenia? Mam za to, ze by sa mala preliecit, aby sme sa vyhli nutnosti opakovane sa liecit a zaroven mali istotu, ze sme sa bakterie zbavili. Kto jej ich moze predpisat, len gynekolog?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže partnerka dojčí, je pomerne problematické nasadiť vhodné antibiotiká, aby nemuselo byť dojčenie zastavené. Veillonella ratti je pomerne veľmi raritná baktéra, osobne som sa s ňou ešte nestretol. Výter z pošvy u partnerky môže byť realizovaný, nezmenil by ale prakticky nič. Ak je citlivosť baktérie na penicilín a partnerka nemá alergiu na žiadne antibiotiká, teoreticky Vám vie predpísať antibiotiká aj urológ. Penicilínové antibiotiká sa počas dojčenia môžu užívať.

  • Peptostreptococcus anaerobius

    , Autor: Ivjet

    Dobry den pan doktor,

    prisli mi dnes vysledky z kultivacie posvy a zistili mi nalez Peptostreptokoka, chcem sa s Vami poradit,nakolko zavazne je tato bakteria, nic specificke som o nej nenasla. Momentalne beriem Fluomizin 3.den, ale neviem ci to bude postacovat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Peptostreptococcus anaerobius je baktéria, ktorá spôsobuje infekcie na rôznych miestach, nachádza sa aj v pošve a spôsobuje bakteriálne vaginózy, ktoré treba preliečiť. Ak bola citlivosť na Dequalín, tak infekcia bude preliečená. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pohlavny styk

    , Autor: Kativa12

    Dobry den,
    chcem sa opytat, ci mozeme mat s manzelom pohlavny styk. Koncim 38tt. Zajtra podla MS zacinam 39tt. Doteraz sme pohlavny styk nemali, dnes mi moja gynekologicka povedala, ze uz ho mozeme mat. Tak sme to chceli stihnut pred porodom.Ide vsak o to,ze citim tam dole palenie a svrbenie. Dr. mi zatial predpisala krem jenamazol a urobila vyter. Vysledky vsak budu az v pondelok. Tak teraz neviem. Vyter mi uz robila aj pred 2tyzdnami, lebo som mala vytok, ja som vsak nic necitila, ziadny pocit diskomfortu a vsetko bolo negativne. Pre istotu mi aj vtedy dala jenamazol. Nenakazi sa aj manzel, ak by som tam nieco mala? A nezhorsi sa to? Ak by sme ten pohlavny styk mali? A mozeme ho mat,aj v case uzivania kremu?
    Plus, ak by tam aj bola nejak infekcia, mykoza, ak by som rodila, je to pre babatko bezpecne? (Strepkokoka nemam).
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak to nie je Vám obom nepríjemné, pohlavný styk mať môžete. Ak boli výsledky negatívne, problém by byť nemal. Je však pravda, že počas užívania vaginálnych krémov pri ťažkostiach by ste pohlavný styk nemali mať. V pošve sa u Vás nachádzajú prakticky rovnaké baktérie, ako mimo tehotenstva, takže rozdiel v tom nevidím. Ak je v pošve prítomná mykóza, Váš obvodný gynekológ by na to prišiel a nasadil liečbu s odporúčaním abstinencie pohlavného styku. Pre plod je najnebezpečnejší spomínaný Streptococcus agalactiae, mykóza sa však pri diagnostikovaní zvykne preliečiť aj tak.