Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,936 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ster

    , Autor:

    Dobry den, dnes som bola na gynekologickej prehliadke, kedy mi potvrdili tehotenstvo. Som v 5tyzdni5dni. Lekar mi hned spravil aj preventivnu prehliadku a to aj ster z krcka maternice. Je to v poriadku pre plod? Bezne sa to robi? Nakolko som hned vecer zacala spinit. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, preventívna prehliadka sa pri diagnostikovaní tehotenstva bežne nerealizuje, ale nie je to vylúčené, špinenie je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené podráždením kapilár krčka maternice, môže sa vyskytovať v deň vyšetrenia a aj deň po ňom. Na zárodok to vplyv nemá. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Hpv

    , Autor:


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij


  • Zápal

    , Autor: Michaelaa....

    Dobrý deň, pred cca mesiacom som navštívila svojho gynekológa kvôli ťažkostiam. Bolelo ma v podbrušku aj krížoch a mala som vodnatý výtok. Povedal mi, že mám silný pošvový zápal a predpísal mi tablety Macmiror na 12 dní. Urobil mi aj ster ale podľa neho som mala všetko v poriadku. Po dobratí všetkých tabliet som však pociťovala tie isté ťažkosti, tak som sa k nemu vrátila, urobil mi ďalší ster a aj ten vyšiel s rovnakým výsledkom - všetko je v poriadku. Ja mám však stále tie isté problémy - bolesti aj výtok. Beriem antikoncepciu Gefemin, môže to byť spôsobené tým alebo je za tým niečo iné? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero, nemusí sa jednať o infekciu v pošve. Rovnako tak to môže ale vôbec nemusí súvisieť s užívanou hormonálnou antikoncepciou. Takto bez poznania bližších okolností, výsledkov vyšetrení a USG, či vaginálneho nálezu, sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás prípadne odošle na vyššie pracovisko.

  • Cytologia

    , Autor:

    Dobrý deň v decembri som bola na konizacii krčka maternice a min. týždeň na kontrole a cytologii LBC dnes mám výsledky mozte mi prosím napísať či je to v poriadku alebo čo a čaká . Ďakujem
    Komponenty endocervikalnej / transformacnej zóny prítomné .
    Metaplazia
    Atypicka parakeratoza
    Laco Dodetieini
    Epitelialne abnormality
    Atypické skvamozne epitelie bližšie neurčené ASC-US
    Negatívne v zmysle intraepitalnej neoplazie alebo malignity NILM
    Abnormálne metaplasticke bunky + naznačena HPV infekcia . Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ASC-US znamená atypické skvamózne bunky neznámeho pôvodu. Diagnóza ASC-US znamená, že abnormality, ktoré sa pozorovali v bunkách krčka maternice sú mierne a ich pôvod nie je známy. Nález ASC-US znamená, že výsledok steru je úplne ľahko abnormálny a riziko prítomnosti závažných prenádorových zmien je malé. Každopádne sa musí urobiť kontrola - najčastejšie kontrolný cytologický ster za cca 3-6 mesiacov. Vhodné zvažovať podrobnejšie - kolposkopické vyšetrenie a realizovať HPV testovanie, aj vzhľadom k nálezu naznačenej rozvíjajúcej sa HPV infekcie.

  • Zápal

    , Autor:

    Dobrý deň. Už skoro 2 roky mám neustále zápal, výtok, svrbenie a bolesti v podbrušku a krížoch. Pred 9 mesiacmi ma operovali, odstránili mi cystu na vaječníku a jeden vajíčkovod. Moje problémy sa však takmer okamžite po dobratí atb vrátili. A tak neustále beriem nejaké lokálne lieky - maste, tablety. Bola mi zistená aj znizena imunita - chodim na injekcie polyoxidonium. Ale zatiaľ žiadna zmena. Výsledky z krvi mám v poriadku, akurát zvýšená sedimentácia naposledy. Onkomarkery tiež v poriadku. Onkoster mi bol robený v marci, to bolo tiež v poriadku. Posledné dva roky mávam aj slabšiu menštruáciu, niekedy špinim aj 4-5 dní pred jej začatím. Ešte rozmýšľam vyskúšať hormonalnu antikoncepciu. Myslíte že by to mohlo pomôcť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás môže jednať o bakteriálnu vaginózu, ktorú nie je vždy vhodné liečiť antibiotikami. Znížená imunita ju iba prehlbuje. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a hlavne užívajte pravidelne vaginálne probiotiká. Čo sa týka úpravy cyklu, hormonálna antikoncepcia je jedným z riešení.

  • Bolesti

    , Autor:

    Dobrý deň, beriem HAK cca od januára,pred tým som mala vnutromaternicove teliesko,som po dvoch deťoch. Pri prechode na hak som mala prvé mesiace nepravidelnej akú menštruáciu,ale posledné mesiace bola ok. Pravidelne sa objavilo aj krvácanie počas pauzy. Až tento mesiac som počas 7 daňovej pauzy nekrvacala, aj keď si myslím,že tehotenstvo je vylúčené ( beriem pravidelne s hodinovou presnosťou, raz sa stalo,že som tabletku zabudla,ale následne som sa chránila aj inak po dobu 7 dní) trocha som sa zľakla toho vynechania(sex s manželom máme pravidelne,aj pocas pauzy po skončení menzesu) , momentálne som začala nový blister (8dni) tehotná snáď nie som (???) , Problém prišiel az dnes ,bola by som rada, za akúkoľvek radu.. pocas sexu, neviem či bol naruzivejsi, nepripadalo mi to tak ma začalo neznesiteľne bolieť podbrušku, až natoľko,že sme v sexe ani nemohli pokračovať, následne som musela zostať v posteli asi 2 hodiny,kým som sa vôbec vedela postaviť, spodné brucho som mala úplne sfuknute, bolelo aj na dotyk, pomohla mi až jemná masáž s krémom. Po cca tých dvoch hodinách postupne bolesť odchádzala ale striedalo sa to s bolesťou krízou a vystrelujúcou bolesťou do konečníka..teraz večer mi je už lepšie, zdá sa mi,že aj brucho sa mi trocha sfuklo dole,ale bolesť stále cítim,aj keď je to už oveľa lepšie ako poobede. Mohlo to byt spôsobené sexom samotným? Intenzívnejším a hlbším vnikom?dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo málo pravdepodobné. Krvácanie z vysadenia sa nemusí stále dostaviť, nie je to nič nezvyčajné. Pri dynamickejšom pohlavnom styku môže dôjsť za istých okolností k vniknutiu nadmerného množstva vzduchu cez maternicu a vajíčkovody do dutiny brušnej, čo by vysvetľovalo Vaše ťažkosti. Takto sa však neviem objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.