Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Maternica

    , Autor: Mercedes

    Pan ginekolog este stale celich 5 mesiacov berem tie lieky Lutenil aby bola mala.,,mioma bola som.bez mestruacie prve 4 mesiace ,,,tento 5 mesiac vcera ma velmo bolela maternica a velmo som krvacala a pri krvacani na taulete zomna visli take male cervenene ako mesa ,,, dost som krvacala a mala som v maternici bolesti velke ,,Dnes rano som zasla u ginekologa vraj mi chce spravit taku malu operaciu v maternici aby videl od coho som mala to krvacanie ,, Bojim sa aj ginekologa opitat ci nemozem mat rakovinu maternicii ale sa bojim opitat ,,, preco mi Ginekolog nevezme krv a chce mi spravyt operaciu na maternicii vraj musi stadial daco vibrat nerozumela som co tým mislý ze musi vibrat a vraj vidiet od coho som stratila tolko krvy ,,,, vraj mi spravy operaciu v maternici a odosle dagde tu krv aby videl visledky ale ze vraj ak chcem zeto zalezi namna ci chcem tu operaciu alebo nie ,,ak by som nesla a stratila som krv vcera moze sami nieco stat ? Mam daaku chorobu ??? Mozem mat rakovinu maternice ake mozu byt priznaky rakova maternice ? Preco som vcera tolko krvacala led beriem lieky lutenil aby som nekrvacala ? Musim ist na tu operaciu? Prosim na kazdu jednu otazku odpoved ,,,,velmo prosim na kazdu jednu otazku odpoved ,,,

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, ze Vám gynekológ chce urobit hysteroskopiu, čo je krátky výkon, kedy sa kamerkou pozrie do dutiny maternice a zoberie sa vzorka zo sliznice maternice. Nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani okolnosti, preto sa nemôžem vyjadriť, či sa môže jednať o rakovinu. Príčinu Vašich ťažkostí by sa mohlo podariť objasniť po zákroku. Určite sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa najlepšie môže vyjadriť k Vášmu stavu.

Podobné otázky

  • Tlak v maternici

    , Autor: Luss_y

    Dobry den,

    Som 4 mes po porode a poslednu dobu citim taky slaby tlak -akoby tahanie v oblasti maternice , zacalo mi to pred menzesom, aj mi meskal tyzden a teraz to pokracuje este , prec menzesom ma pichalo aj pri vajecnikoch. Co by to mohlo byt? Nechcem stresovat zbytocne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania v podbrušku môže byť viacero. Môžete cítiť ťahy väzov závesného aparátu maternice, najmä pred menštruáciou je maternica dobre prekrvená, môže trochu meniť aj svoje postavenie, ťažko takto povedať. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť na pravej strane brucha

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň ospravedlňujem sa že píšem znova. Mešká mi menštruácia už tretí deň, minulý mesiac som užila tabletku po. Viem že tabletka má vplyv aj na cyklus, pred týždňom som však bola u gynekologicky a povedala mi že vyzerá byť maternica pred menštruáciou, avšak stále nechodí a už druhý ten mám takú pichavu bolesť pri zakaslani alebo stisnutí brucha dole na pravej strane ale necítim to ako predmenstruacnu bolesť, taktiež mi na prehliadke povedala že cysty nemám, test som si robila a je negatívny, sú to už štyri týždne od styku kedy sa to stalo. Pobolievaju má aj kríže, neviem už čo mám robiť. Na internete som čítala že je dobrý čaj rebríček na privolanie menštruáciu a uvoľnenie bolesti. Može teda bolesť spôsobovať aj tá tabletka? Aká je taká tolerantná doba na meškanie po tabletke. Ďakujem veľmi pekne sa odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, preparáty núdzovej antikoncepcie so sebou prinášajú viacero vedľajších, či nežiadúcich účinkov. Záleží aj od užitého preparátu. Meškanie menštruácie tri dni nič neznamená. Opisované ťažkosti môžu byť prejavom PMS (predmenštruačného syndrómu). Znepravidelnenie cyklu, pobolievanie v podbrušku, či pichavé bolesti po stranách podbruška môžu súvisieť s užitím núdzovej antikoncepcie. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie tehotná nebudete. V prípade, že sa Vám menštruácia nedostaví, viete navštíviť Vášho obvodného gynekológa za účelom vyvolania menštruácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Methergin

    , Autor: pedriiik

    Dobrý deň pán doktor, 17.11 som mala missed ab.
    Bola som na kyrete, po kyrete mi o 5 týždňov prišla menstruacia ale podľa posledného usg nieje maternica stále cista, dostala som methergin. HCG som mala dnes 190, myslite že to bude stačiť aby sa maternica vyčistila ? Veľmi veľmi dúfam že sa vyhnem druhému kyretu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si skôr myslím, že bude potrebné poodsávať zvyšky tkanív chória, teda reziduá po potrate. Dopredu sa Vám však neviem vyjadriť. Ak Vám bol podaný Methergin, určite Vám bola stanovená kontrola USG, ako aj beta HCG, na základe čoho sa určí ďalší postup. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • 32 tyzden tehotenstva

    , Autor: Viktorka1

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať som v 32 tt a mam bolesti a tlaky podbrušku občas ma pichne v pošve bolia ma kríže môže sa jednať o začínajúci pôrod alebo su to len posličkovia ?mam ist radsej na pohotovosť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa podľa mňa nejedná ani o začínajúci pôrod, ani o poslíčkov. Maternica sa každým dňom zväčšuje, čím dochádza k naťahovaniu a napínaniu väzov závesného aparátu maternice, čo je sprevádzané občasnými pichavými bolesťami v pošve, ako aj pichavými bolesťami po stranách podbruška. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Užívať môžete Magnerot v dávke 2 - 3x1 tabletka denne. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Odstránenie vaječníkov/maternice

    , Autor: Mišu2626

    Dobrý deň, som zdravá nosička BRCA2 genu a odhodlala som sa ísť na preventívne odstránenie vaječníkov. Moja otázka však je, že kým moj gynekológ odporúča odstrániť aj vaječníky aj maternicu kvôli lepšej možnosti prípadneho podavania hormonov po operácii a prípadným problémom, v nemocnici mi povedali, že je na mne či chcem vybrať aj maternicu, že nie je to z hľadiska brca2 potrebné. Neviem čo mám teraz robiť, bojím sa radikálnej operácie kvôli poklesu mechúra a podobným veciam a na druhej strane môj gynekológ mi teraz povedal o tých problémoch s prípadnou hormonálnou liečbou a kompikáciami s maternicou. Aký je pán doktor váš názor, ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to naozaj tak. Ak ste nositeľkou BRCA2 génu, z profylaktického hľadiska je potrebné a dostačujúce odstránenie vaječníkov. Pri výkone sa realizuje odstránením celých adnex (vaječníkov a vajíčkovodov), ktoré tvoria anatomicky jeden komplex. Maternicu nie je potrebné odstraňovať. Pri BRCA2 sa nezvyšuje riziko rakoviny maternice, takže odstránenie maternice nemá zmysel. Maternica Vám drží panvové dno, močový mechúr, ..., má svoje opodstatnenie. Áno, odstránením vaječníkov Vám bude navodená menopauza. Tým, že ste nositeľom BRCA2 génu je veľmi otázne, či Vám bude nasadená hormonálna liečba. Je to dosť kontroverzná téma a záleží od viacerých okolností, aj od toho, či máte odstránené oba prsníky. Nepoznám však všetky informácie, okolnosti, vek, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.