Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tlak v podbrusku

    , Autor: Matík

    Dobrý deň,
    Už som Vám spomínala to, že pri pohlavnom styku keď ide penis hlbšie pociťujem tlak v podbrušku a potom aj na pravom vaječníku. Odpovedali ste mi tým, že tlak je spôsobovaný naťahovaním závesného aparátu maternice a pošvy pri tlaku na maternicu. Môže tento tlak byť spôsobený tým, že mi gynekologička našla voľnú tekutinu v podbušku a penis ju pri hlbsom styku dráždi a po čase keď sa tekutina vstrebe by ten tlak mal prejst? Alebo ako viem predísť tlakom a nepríjemnostiam pri sexe? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s voľnou tekutinou to nesúvisí. Takto je však veľmi tažké sa objektívne vyjadriť. Môžete mať endometriózu, alebo pozápalovo stuhnutejšie prarametriá, teda oblasť závesného aparátu maternice. Záleží tiež od vybavenia partnera. Voľná tekutina sa v bruchu v istom množstve môže nachádzať, väčšie množstvo je však odrazom patológie, môže to byť stav po prasknutí cysty. Odsledujte si to, postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolest a tlak v podbrusku

    , Autor: Dadus28

    Dobrý deň. V piatok rano som zakrvacala( mala som 4roky zavedenu mirenu,nemavala som pri nej menštruáciu) . Krvacanie som mala len rano,no na vecer ma chytili strašne bolesti v podbrusku. Isla som v sobotu na gyn.pohotovost krvne testy som mala v poriadku, v cievkovanom moci som mala stopy krvy , vo vysledkoch z kultivacie som mala zvysene neutrofily a PLT(MPV) v minuse (comu nerozumiem ci je to v poriadku alebo nie pretoze mi vysledky podali len v labaku vcera lekar sa mi k nim ešte nevyjadril). V pondelok som bola opat na gynekologii na kontrolu opat povedali ze je všetko v poriadku a mam ist k svojmu genekologovi na vybratie mireny uzavreli to tým ze mi moze ona skodit, isla som vybral ju na moje poziadanie aj ked on povedal ze mirena mi skodit nemohla a koli tej krvy v moci ma odoslal k urologovi dnes som teda bola u urologa podla neho z jeho hladiska je tiez všetko v poriadku. No spytal sa ma ci mi kontrolovali maternicu (kontrolovali ale na pohotovosti mi zrejme napisali zle rozmery pretoze obvodny gynekolog sa rozculil ze mi tam popisali na maternicu hlúposti) lebo ze aj ked nie je gynekolog mam ju zvacsenu a opat mam skusit gynekologiu. Bolesti mi stale od piatku nepresli , od piatku mávam zvýšenú teplotu cca 37.5+ -. Prosím vás kedze som uz zufala ako si ma stale prehadzuju o vas nazor co si vy myslite cim to moze byt sposobene,ci mam znova navstivit gynekológa ked povedali ze z ich hladiska to nie? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pomerne rozsiahlemu opisu je nemožné sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem, že mohlo dôjsť k preniknutiu infekcie do maternice a keďže je vnútromaternicové teliesko cudzorodý materiál, infekcia sa mohla rozvinúť do vzniku endomyometritídy, teda zápalu maternice. Niekedy môže dôjsť aj k vzniku abscesu a je potrebné teliesko vybrať a nasadiť antibiotickú liečbu. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, USG nálezy, výsledky krvných odberov, zápalové parametre, ani ďalšie informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zápal pošvy

    , Autor: Janetta

    Dobrý deň, mávam časté zápaly v pošve a sním aj časté nutkanie na močenie, tlak v podbrušku a nepríjemný pocit ze mi zasa treba močiť a mierne pálenie na konci mocenia. Pan doktor mi často predpisuje jednorazový prášok na močové cesty a vaginálne tablety polygynax. Teraz som mesiac po laparoskopii, liečim sa na endometriozu visanne a tiež mi odobrali vajcovody. Momentálne mám zápal v pošve a vkladám si polygynax. Moja otázka znie, je normálne ze zo mňa nič nevyteka, myslím vaginálne tablety, pred tým som stále musela mať intimku koli znečisteniu a teraz vôbec nič,a ešte jedna otázka, co by som koli prevencii mala užívať, či už výživové doplnky alebo vaginálne dlhodobejšie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri dlhodobejších a opakujúcich sa urologických problémoch je vhodné realizovať urologické vyšetrenie, kde Vám aj vyšetria cievkovaný moč. Čo sa týka vaginálnych infekcií, preventívne je vhodné si realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. V lekárni Vám poradia. Pri pretrvávaní gynekologických ťažkostí bude potrebné realizovať výter z pošvy na kultiváciu, pri negatívnom kultivačnom vyšetrení a pretrvávaní ťažkostí doplniť stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis.

  • Laparoskopicka operácia

    , Autor: Michaela89

    Dobrý večer.
    Podstúpila som laparoskopicku operáciu a odstránili mi vajcovod kvôli mmt. Je to štvrtý deň od operácie a ja som začala oveľa viac krvácať pričom vychádzajú aj nejaké kusy. Cítim zvláštny tlak v podbrušku.
    Je to takto v poriadku? Alebo mam za lekárom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tým, že došlo k odstráneniu vajíčkovodu s embryom, došlo prakticky k potratu a k poklesu beta HCG, čo sa prejavilo aj na maternici krvácaním zo spádu hormónov. Odsledujte si to. Samozrejme, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tlak v podbrušku

    , Autor: Vvv

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, 24.7. sme mali s partnerom pohlavný styk s kondómom ale urobil sa keď bol vo mne, tak pre istotu na ďalší deň približne po 24hodinách som si vzala tabletku po (escapelle). Po užití tabletky mi prišla na po 8 dňoch bolestivá menštruácia, ktorá trvala 6 dní. Tento mesiac už asi týždeň mám citlivé bradavky a posledných pár dní pociťujem tlak v podbrušku. Menštruácia mi mešká zatial 1 deň. Je možné že to je spôsobené tou tabletkou alebo to môže byť tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali chránený pohlavný styk, navyše ste včas užili tabletku emergentnej hormonálnej antikoncepcie, tehotenstvo je minimálne pravdepodobné. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie patrí znepravidelnenie menštruačného cyklu.

  • Lieky v 28tt

    , Autor: 1Radana3

    Dobrý deň, rada by som sa poradila ci je kombinácia tabletiek Clotrimazol AL 100 a krému candibene bezpečná v 28tt. Môj lekár má momentálne dovolenku a tak som narýchlo vyhľadala pomoc u druhého doktora nakoľko už týždeň pociťujem rezanie, svrbenie opuch a začervenanie v dolných partiách. Pan doktor bol veľmi zlatý a ochotný pomôcť ale lieky mi predpísal len na základe opisu môjho problému bez vyšetrenia vzhľadom na situáciu. Som prvorodicka a tak mám trochu obavy ci to nemôže uškodiť dieťatku. Po každej aplikácií pociťujem miestami totiž vystúpenie a tvrdnutie bruška. A tiež cítim mierny tlak v podbrušku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané preparáty si aplikovať môžete. Po doužívaní si môžete urobiť kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré obnovia prirodzenú vaginálnu mikroflóru. Pri pretrvávaní ťažkostí ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.