Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie

    , Autor: irenka

    Dobrý chcem sa spýtať pred rokom mi bolo diagnostikovane PCO menštruáciu som mala pravidelnu každý mesiac až na tento mesiac bolo niečo iné no sice mala som menštruáciu 8.4.2020 a po nej som začala špiniť až do teraz pomalí to bude mesiac a stále špinim,špinenie je stále take hlienovo ružovkaste niekedy až do červená čím to môže byť viem že by som mala navštíviť gynekológa ale zatial to nieje možné tak chcem sa poradiť vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Takto Vám však objektívne, bez poznania bližších informácii ako aj okolností, neviem odpovedať. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia, USG, prípadne krvných výsledkov určí príčinu Vašich ťažkostí a stanoví ďalší postup.

Podobné otázky

  • Tabletka po

    , Autor: Radka78

    Dobrý deň, 28. marca sa mi začala rozbiehať menštruácia. 6. apríla som potom mala nechránený styk a do 55 hodín som užila Escapelle. Ďalšia menštruácia by mala prísť až o týždeň, no dnes sa mi spustilo jemné špinenie. Myslíte, že je to spôsobené tou tabletkou alebo by mohlo ísť o implantačné špinenie?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané špinenie môže byť prejavom vedľajšieho účinku tabletky núdzovej antikoncepcie. Je to pomerne časté. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Krvacanie po Escapelle

    , Autor: Janulka456

    Dobry vecer, chcela by som sa spytat, ci po uziti Escapelle musi vzdy nastat do cca 5 dni krvacanie a spinenie mimo menstruaciu.Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusí. Väčšinou to tak ani nie je. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá, aj keď nie nulová. Odsledujte si to.

  • Bakteriálna vaginóza

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, či je vhodné užívať počas kojenia canesbalance na bakteriálnu vaginózu (alebo co by ste odporucali? Napr Femtime? Dlhšie som mala oslabenú imunitu zrejme kvôli nachladnutiu užívala som aj erdomed a určité druhy vitamínov, ale nie probiotiká, kt. Sa odporúčajú pri chorobe...pociťujem jemný zápach z pošvy, jemne biele špinenie...v tejto dobe liečim ešte pityriasis rosea (Heraldova škvrna), je možné, že počas oslabenej imunity sa mi zmenilo Ph v pošve a to spôsobuje tieto problémy? Taktiež som mala na predposlednej cytológii zistené CIN 1, teraz čakám na výsledok opakovanej cytológ. Môže to aj s tým súvisieť? (Plánujem aj očkovanie HPV, len čakam na vysledok). Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete používať aj Canesbalance, prípadne ktorékoľvek vaginálne probiotiká, ktoré je najlepšie aplikovať si večer pred spaním. Ak však ťažkosti budú pretrvávať aj napriek aplikácii vaginálnych probiotík, bude vhodnejšie realizovať kultivačné vyšetrenie z pošvy a podľa jeho výsledku nasadiť potrebnú liečbu. Ak je dlhodobo nevhodné prostredie v pošve, nepriaznivé okolnosti, ako napríklad aj pokles imunity môže spôsobiť aj zmeny na krčku maternice, rovnako tak sa môže zápal preniesť aj do malej panvy. Nie každé zmeny na krčku maternice sú spôsobené HPV vírusom, aj keď vo väčšine áno. Bez ohľadu na výsledok onkocytologického vyšetrenia sa môžete očkovať proti HPV kedykoľvek. Vhodné je aj realizovať HPV typizáciu, ktorou sa vylúči HPV infekcia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie po menštruácii

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, po potrate v 20 tt. v januári som dostala menštruáciu 29.03.2024 (asi prvú), po 6 dňoch mi menštruácia skončila, no od 8.dňa mám slabé špinenie/ krvácanie, bolesti v podbrušku a bolesti krížov, je to normálne alebo sa môže jednať o nejaký zápal maternici, pripadne sa maternica ešte dostáva do pôvodného stavu? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto je však ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.

  • Spinenie po hysterektomii

    , Autor: Marsia

    Dobrý deň, 11. Januára som podstúpila operáciu, kde mi bola vyoperovana maternica, vaječníky mi boli ponechané aj krčok. Mám teraz obdobie kedy by som mala mať menštruáciu a mám asi tretí deň slabý výtok hnedej farby. Po operácii mi bolo povedané, že slabé spinenie môžem mávať. Chcem sa len opýtať, či je to normálne, na kontrolu idem za štyri dni. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola realizovaná tzv. supravaginálna hysterektómia, kedy sa ponecháva krčok maternice, žena môže mať v čase, kedy by mala menštruáciu, slabé špinenie. Je to individuálne, aj v závislosti od toho, koľko tkaniva krčka a eventuálne aj tkaniva nad krčkom bolo ponechané. Odsledujte si to. Ak nemáte bolesti, ani krvácanie, iba špinenie a nemáte žiadne iné ťažkosti, postačí plánovaná kontrola. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.