Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • UREAPLAZMA V TEHOTENSTVE

    , Autor: katarinari

    Dobry den, pred otehotnenim v 11/2019 mi z vyteru z cervixu aj z mocu bola zistena Ureaplazma-nizky titer. Momentalne som v 16tt a moj gynekolog mi predpisal 3 balenia Sumamed uzivat nasledovne: 3 tablety á 24h,3 dni pauza, 3 tablety á 24h, 3dni pauza, 3 tablety á 24h. Nemam ziadne tazkosti - vytoky, zapaly, ani nic podobne. Je uzivanie 3baleni Sumamed 500 v 3 cykloch bezpecne v 2. trimestri a vobec potrebne ak nemam tazkosti? Partnerovi dal doxycyklinove ATB. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ureaplazmové a mykoplazmové infekcie sú zradné tým, že pacientka nemusí mať žiadne ťažkosti. Ureaplazmy sa považujú iba za potencionálne patogénny mikroorganizmus, ale v tehotenstve sa mu pripisuje nepriaznivý efekt spojený s nárastom rizika predčasného pôrodu. Preto sa cielene lieči, hlavne ak sa klinicky potvrdili známky zápalu. Vzhľadom k tomu, že v tehotenstve máme obmedzenia čo sa týka antibiotickej liečby, dostali ste adekvátnu liečbu v spomínanej schéme, ktorá sa v tehotenstve užívať môže. Keďže ide o pohlavne prenosné ochorenie, musí byť preliečený aj partner.