Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie

    , Autor:

    Pán doktor, som v perimenopauze., mam 51 rokov. Beriem Duphaston v druhej polovice cyklu kvoli tomu, aby meštruacie neboli silne. Prve 3 cykly pri uživani som od 6 dňa uživania stale slabo špinila až do menštruacie. Tento 4 cyklus špinenie bolo iba 3 dni, menštruacia slaba trvala 3 dni, 4 deň iba jemne špinenie, myslela som si, že je to už koniec, ale teraz sa mi na 5 aj 6 deň cyklu objavi občas ešte jemne krvave špinenie. Je to take jednorazove, akokeby došlo k prasknutiu nejakej cievky.Citim jemne podraždenie v oblasti rektovaginalneho preistoru. Nemože to byť zakrvacanie z tejto oblasti? Alebo je to z pošvy?Cytologiu mam v poriadku, vytery tiež.Mam veľky strach, čo sa vlastne deje. Na usg polypy vylučene, mam malý 2,3 myom, ktroý je rovnaký už 15 rokov a doteraz som taky problem nemala.Alebo može byť špinenie po menzese aj s Duphastonu?Pan doktor, už vopred Vam ďakujem za Vaše rady.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednorazové zašpinenie ku koncu menštruácie je v poriadku. Ak sú všetky výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Odsledujte si to. V prípade akýchkoľvek ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • krv pocas masturbacie

    , Autor: Vikipppp

    dobry den, mala som styk bez ochrany den pred ovulaciou a do teraz som nemala ziadne priznaky ani nic a ked ma priatel dneska robil prstami dnuka dost hlboko tak tam bola krv. mohlo ist o spinenie (implataciu?) dakujem vo pred za odpoved pekny dnik

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Môže sa však jednať aj o ovulačné špinenie. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie v skorom štádiu tehotenstva

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň.. Dnes mám termín očakávanej MS. Zároveň mám od štvrtku pozitívne tehu testy. Skúsila som včera aj digitalny clearblue, ale bol negatívny. Dnes ráno bol však už pozitívny +1-2. Dnes mám termín ms a začala som krvácať. Je to slabšie ako ms, krv nie je taká tmavá ako pri ms, je bez zrazenín. Zatiaľ nepotrebujem ani vložku či tampón, je to skôr len po utretí na wc. Neviete čo by to mohlo prosím Vás byť? Je šanca že sa plod udrží alebo sa mám zmieriť s najhorším? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr to naozaj nemá zmysel. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, takže nevylučujem, že sa u Vás môže jednať aj o tzv. implantačné špinenie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obchodného gynekológa, ktorý jednoznačne potvrdí alebo vylúči tehotenstvo a určí ďalší postup.

  • implatacne krvacanie

    , Autor: Vikipppp

    dobry den prajem mam otazku
    moze implatacne krvacanie mat taky ist cyklus ako menzes? alebo je to kratsi priebeh od menzesu? dakujem vo pred za odpoved krasny den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, teoreticky môže, aj keď to nie je veľmi časté. Presne z tohto dôvodu majú niektoré ženy diagnostikované tehotenstvo až po 16. týždni tehotenstva, pretože im implantačné špinenie imituje menštruačné krvácanie.

  • Krvacanie

    , Autor: Katka...

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať po 2 týždňoch od ukončenia menštruácie som pri pohlavnom styku mala krvácanie a bordove Výtoky a už dlhšiu dobu mám bolesti v podbrušku. Môže to znamenať tehotenstvo alebo niečo iné? keďže nedávno vo mne ostal kondóm ale po 10 minútach sa mi ho podarilo vytiahnuť ale priateľ sa tým pádom urobil do mňa a ostalo to vo mne a nie v kondóme.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krvácania a bordového výtoku môže byť viacero. Môže sa jednať aj o ovulačné špinenie, za daných okolností sa však nedá vylúčiť ani tehotenstvo a implantačné špinenie, ktoré by mohlo byť ďalšou príčinou zakrvácania. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Krvácanie PCOS

    , Autor: Bibi.Verne

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa opýtať, môj gynekológ má podozrenie na syndróm PCOS, momentálne ešte čakám na endokrinologické vyšetrenie aby sa toto podozrenie potvrdilo/vyvrátilo. Mám 31 rokov, pohlavný styk som zatiaľ nemala, gynekológ spravil usg vyšetrenie jeden vaječník ok, druhý nebolo vidieť. Mala som zvýšený TEST 1,76, AMH 9,92; TSH v norme, PROG znížený 0,2. Podľa jeho slov menštruáciu najbližší mesiac nedostanem, termín som mala mať 18.2. Avšak začala som intenzívne športovať (beh, turistika), nasledujúci deň po aktivite som zistila jemné špinenie pri utretí (čerstvá krv+hnedý hlienovitý výtok). Rada by som sa opýtala, či je to normálne pri tejto dg., či to mám riešiť so svojím gynekológom, keďže na vyšetrenie mám prísť až s výsledkami z endokrinológie.
    Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCO sy. sa naozaj iba na základe USG vyšetrenia stanoviť nedá. Na základe opisu však nevidím výsledky FSH a LH, ktoré sú v tomto kľúčové. Zvýšený testosterón ešte automaticky neznamená PCO sy. Čo sa týka špinenia, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, najčastejšie stres, zmena životného štýlu, cvičenie, celkovo zmena pohybového režimu, ... Ak špinenie nepretrváva dlhodobo a nie je silné, je potrebné stav odsledovať. Keďže však nepoznám všetky výsledky vyšetrení, USG nálezy, všetky informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, v prípade pretrvávania, či zhoršenia ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.