Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ureaplazmy a chlamydie

    , Autor: Expanzonature

    Dobrý deň p. doktor. Nová partnerka si z predchádzajúceho vzťahu priniesla chlamýdie a ureaplazmy, ktoré boli liečené. Na kontrolnom odbere po 6tich týždňoch od dobratia antibiotík sa zistilo, že ureaplazmy sú stále pozitívne (partnerka berie momentálne doxyhexal) a test na chlamýdie nebolo možné zo vzorky určiť. Ja som bol predtým na testoch a som v poriadku. Možme mať s partnerkou sex? (vaginálny s kondomom, orálny klasická fajka, prípadne prsty v jej prípade)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prípade pozitívnych výsledkov u partnerky, ako aj v prípade nejasných výsledkov v prípade Chlamýdií, by ste pohlavný styk v akejkoľvek forme s partnerkou teraz mať nemali. Obojstranná masturbácia za predpokladu dodržania všetkých zásad je možná. Po partnerkinom doužívaní Doxyhexalu môžete mať 2-3 mesiace pohlavný styk iba s kondómom, potom je potrebné u partnerky urobiť kontrolný výter.

Podobné otázky

  • Vysetrenie na pohl. Choroby

    , Autor: fornetka77

    Dobry den, chcem sa opytat na vysetrenie u gynekologa. Bral mi ster z krcka maternice na pohlavne choroby ako su kvapavka, trichomonas, mykoplazmy, ureaplazmy a chlamydie. Metoda PCR. Je tento sposob testovania najpresnejsi?
    Vysetruju sa pohlavne choroby len sterom z krcka maternice(pcr, kultivacia)? Ster z posvy nam ich neukaze? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardné kultivačné vyšetrenie pošvy sa využíva v prípade dôkazu iných baktérií, či kvasiniek. Mikrobiologické PCR vyšetrenie zo steru z krčka maternice sa využíva na diagnostiku pôvodcov sexuálne prenosných ochorení, ktoré ste spomínali. Postup Vášho obvodného gynekológa je štandardný, v prípade nejasností sa ho nebojte pýtať.

  • E-COLLI

    , Autor: Anonym333

    Dobrý deň,

    Dlhodobo ma trápi pálenie pošvy. Pred pár rokmi som bola preliečená na ureaplazmy a chlamýdie. Momentálne mám však výsledky negatívne, avšak pálenie pretrváva. Po najnovších výsledkoch mám problém s ECOLI mohlo by to toto spôsobovať to pálenie nielen pri pohlavnom styku ale aj bežne počas dňa ? Poprípade nejaké rady na lieky, keďže som vybrala dvoje na vkladanie avšak zatiaľ obe bez výsledku.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, E..coli dokáže spôsobovať aj opisované ťažkostí, ako aj kombinované vaginálne a uroinfekcie. Ak ste užívali už niekoľko antibiotických preparátov, na ktoré bola spomínaná E. coli citlivá a ťažkosti pretrvávajú, skúste ísť na to opačne. Môže sa u Vás jednať o bakteriálnu vaginózu. Realizujte si vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.