Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,299 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Vysledky cytologie

    , Autor:

    Dobry den pan doktor, vysledky som detailne na papieri zatial nevidela, len telefonicky mi bolo oznamene:
    hpv negativne, cytologia negativna, p16 negativne, ale ki67 pozitivne. Vraj mam prist na kontrolu kvoli tomu o cca 4-6 mesiacov.
    Mam 36 rokov, doteraz som spominane dva markery velmi nevnimala i ked viem, ze v minulosti som uz raz mala obidva pozitivne, myslite si, ze je dovod na obavu???
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie je dôvod na obavu, Ki-67 môže byť za istých okolností pozitívne, dôležité je komplexné zhodnotenie testu a výsledky aj ostatných markerov. Treba to však skontrolovať, ako Vám aj bolo odporúčané.

Podobné otázky

  • Bolesti a predlzena menstruacia

    , Autor:

    Dobry den prajem. Chcela by som sa opytat na vas nazor. Trapi ma predlzena menstruacia uz 4 mesiace. 4-5 dni mam krvacanie a dalsich 5 dni mam spinenie. Bola som u doktora na vysetreni, sonograficky som mala vsetko v najlepsim poriadku. Este cakam na vysledky cytologie ale tu som mala vzdy ukazkovu , sexualneho partnera mam uz 11 rokov toho isteho a sex bez kondomu nemame. Je tu sanca ze by som mohla mat nieco s krckom? Na cyto chodim podstivo kazdy rok. Este mam take bolesti v posve akoby tlak alebo ma pichne v posve. a sem tam ma svrbi akoby mocovy otvor. Prosim aky je vas nazor mam sa pytat aj na vytery na bakterie a streptokokov? Co to prosim moze byt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak boli vyšetrenia v zrkadlách a cytologické vyšetrenia v poriadku, nepredpokladám problém s krčkom. Príčin špinenia po skončení menštruácie môže byť viacero, od hormonálnej príčiny až po infekciu. Ak sa u Vás objavuje svrbenie v oblasti vonkajšieho genitálu, môže sa jednať aj o počínajúcu infekciu. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, aplikujte si v kúrach vaginálne probiotiká. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý urobí výter z pošvy na kultiváciu.

  • tampóny

    , Autor:

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je pre mňa nejak škodlivé užívanie tampónov počas MS, ak som mala v minulosti problém s krčkom - 1. predrak. štádium (posledný cytoster bol už ok) a HPV stále prítomné. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, užívanie tampónov nemá vplyv na výsledky cytológie z krčka maternice, ani na prítomnosť HPV.

  • Cytologia a cysta

    , Autor:

    Dobrý večer, prišli mi výsledky s cytologie. Sú výsledoky dobre podľa vás,,,?Na pravom vaječníku mam aj cystu 58mmx45mm, môže táto cysta prasknúť, alebo sa stratiť?
    Vhodné na interpretáciu
    komponenty endocervikálne/transformačnej zóny prítomné
    Hormonálny status
    zodpovedá
    Organizmy
    Lacto Doderleini
    Iné nenádorové nálezy
    reaktívne zmeny
    Skvamózne epitélie
    Negatívne v zmysle intraepiteliálnej neoplázie alebo malignity (NILM)
    Glandulárne epitélie
    Negatívne v zmysle intraepiteliálnej neoplázie alebo malignity (NILM)
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, výsledky cytológie máte v poriadku. Spomínaná cysta s najväčšou pravdepodobnosťou sama nepraskne. Treba to odsledovať, skontrolovať, či sa nezväčšuje. Záleží od druhu cystického útvaru. Pri pretrvávaní cysty, rovnako tak v prípade bolestí bude nutné realizovať laparoskopiu.

  • Očkovanie

    , Autor:

    Dobrý večer!
    Chcela by som sa spýtať pán doktor. Výsledky cytológie po polroku mi žiaľ nedopadli dobre, keďže sa mi zistil HPV. Pan doktor mi odporučil očkovanie, s ktorým som súhlasila. Som pred 2. dávkou Gardasilu 9. Dostala som sa k informáciám, že pokiaľ už som nakazená vírusom HPV, môže očkovanie skôr uškodiť, ako pomôcť. Chcela by som radu, čo je na tom naozaj pravdy a ak áno, či by som to očkovanie pred 2.dávkou mohla ešte ukončiť.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, súhlasím s postupom Vášho obvodného gynekológa, očkovanie odporúčam aj ja. Existuje niekoľko desiatok typov HPV vírusov, od nízko cez stredne až po vysokorizikové. Aj keď máte pozitivitu na niektoré typy, pred ostatnými Vás očkovanie ochráni. Nepoznám dôvod, akým by očkovanie mohlo skôr uškodiť ako pomôcť.

  • Problém

    , Autor: Nika27

    Dobrý deň.Prednedávnom som vám písala o mojom probléme,ktorý mám už dlho .Po preventívnej prehliadke mi bol zistený stredný až vysoký zápal krčka maternice.Kontrolne mi odobrali ster na K+C a na zaklade toho ze urcia liecbu.Pisali ste mi,ze ked mam zly vytok ze je dozlta a niekedy aj do zelena,ze urcite by malo nieco vyjst.Dnes som volala o vysledok,je negativny.A ked som sa opytala ze co s tym strednym az vysokym zapalom tak mi povedala ze je to len bezny zapal a dalej uz nic .Co si myslite o tom vy ? Mal by sa ten zapal ktory mi uz 3 roky po sebe po preventivnej prehliadke vychadza liecit ? Pretoze ja z toho dobry pocit nemam a ten vytok mi vadi.Nieje den zeby som intimku nenosila.Dakujem za vasu radu.S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak vyšiel negatívny výsledok z kultivácie z pošvy, užívajte vaginálne probiotiká večer pred spaním, realizujte si vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Ak sa bavíme o cytologických výsledkoch, pri CIN 1 a CIN 2 alebo teda LSIL je odporúčané sledovanie a kontrola cytológie o 6 mesiacov až rok. Ak sú ale výsledky cytológie CIN 3 alebo CIN 4, je nutná bioptizácia vo forme konizácie. Vhodné by bolo aj očkovanie proti HPV. Keďže nepoznám presnú interpretáciu výsledkov, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.