Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • polypózne endometrium

    , Autor: Lianett

    Dobrý deň, mám 47 rokov a minulý rok mi gynekológ diagnostikoval polyp na maternici. Behom mesiaca som podstúpila zákrok, kde mi ho v rámci jednodňovej chirurgie odstránili. Tento rok pred mesiacom som dostala silný menzes, ktorý neutíchal a po troch týždňoch silného krvácania som musela podstúpiť kyret maternice. Potom krvácanie ustalo. Po histologických vyšetreniach - údajne mám polypózne endometrium - mi môj lekár navrhol, aby som začala brať Mistru (neberiem ju primárne ako antikoncepciu). A tak som ju začala brať v prvý deň hneď nasledujúceho menštruačného cyklu po zákroku. Nerobí mi to zatiaľ veľmi dobre, ale bojím sa, že by sa situácia s neustálym krvácaním zopakovala. Nikdy som počas svojho života žiadnu antikoncepciu nebrala. Neviem, či to môže mať súvis, ale teraz ani nemám žiaden sexuálny život, pretože mi pred troma rokmi umrel manžel, počas manželstva som HAK nebrala, hoci pravidelne sme cca 2 krát týždenne mali pohlavný styk. Nikdy som tieto problémy pred tým nemávala. Teraz mávam bolesti takmer každý cyklus a to krvácanie býva vyčerpávajúce. Chcem sa preto spýtať, je to naozaj nutné prosím brať Mistru v prípade tej diagnózy, ktorú mi stanovil histolog? Nedá sa to riešiť nejakým iným spôsobom? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak u Vás pretrváva silná menštruácia, ktorá Vás vyčerpáva a anemizuje a hormonálna antikoncepcia Vám nerobí dobre, vzhľadom k okolnostiam je vo Vašom prípade vhodné porozmýšlať o definitívnom riešení Vašich ťažkostí a to operačnom odstránení maternice. Nepoznám však úplne všetky okolnosti, preto je sa najvhodnejšie poradiť s Vašim obvodným gynekológom, ktorý Vás pozná najlepšie.