Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • skrateny krcok koli konizaciam

    , Autor: matula25986

    dobry den p. doktor, chcela by som sa opytat ci existuje nahrada za serklaz alebo pesar, moj dr. mi spomenul taku moznost ze na krcok sa pripevni nejaky pruzok / ci sietka vraj sa tento zakrok zacina vykonavat uz v česku , viac info neviem budeme sa rozhodovat ak sa nam podari znovu otehotniet,mam dost skrateny krcok po 2 konizaciach a presla som si potratom v 22 tt , zbieram nejake info aby som mala predstavu, a taktiez aj vas nazor ma zaujima, a v ktorom tt by sa mala aplikovat serklaž ak uz som po konizacii a po potrate. dakujem za vas cas .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj u nás je známy pojem preventívna cerclage. Dá sa aplikovať podľa potreby a nálezu, medzi 16.- 24. týždňom tehotenstva. V individuálnych prípadoch aj neskôr. Pesar sa v dnešnej dobe už prestáva používať, niekde je už aj zakázaný. Tým, že ste už po viacerých zákrokoch, ako aj po potrate vo vyššom týždni tehotenstva, tehotenstvo je od jeho úplného začiatku rizikové. Každá pacientka je však individuálna a jedinečná, preto aj presný postup a načasovanie závisí od viacerých okolností.