Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cysty

    , Autor: sandra-2

    Dobrý deň. Od svojích 13r. sa mi na vaječníku objavujú cysty. Teraz mám už 18 rokov a stále som sa toho nezbavila. Na začiatku som bola operovaná 3 krat za pol roka z dôvodu,že mi cysty nepukajú. Spôsobujú mi veľké bolesti,ktoré sprevádzajú stavy omdlievania. Už tri roky užívam antikoncepciu. Na začiatku to boli lieky logest a aj napriek pravidelnému užívaniu sa mi cysty tvorili a nepukali. Aktualne uživam mersilon. Cysty mi spôsobujú veľmi nepríjemné stavy naposledy sa mi cysta dostala do križovej časti čo mi spôsobovalo komplikácie pri chôdzi. Viacerí lekári mi hovoria že tento moj problém ktorý ma tak dlho sprevádza vyrieši len bábätko. Je to podľa vás naozaj tak? Je možné že aj napriek užívania antikoncepie je môj stav stále rovnaký? Doteraz som absolvovala 5 laparoskopií. Vaječniky mi aj napichovali no nič nepomohlo. Môže to ovplyvniť aj to že deti nebudem môcť mať? Budem veľmi vďačná za vašh odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je u Vás diagnostikovaný syndróm PCO (polycystické vaječníky) , prípadne endometrióza, ktorá okrem iného môže spôsobovať aj takéto cysty, najlepšou voľbou liečby je tehotenstvo. Ak by sa Vám náhodou nedarilo otehotnieť viac ako 12 mesiacov intenzívneho snaženia, odporučil by som navštíviť Centrum asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • Reaktívna uzlina

    , Autor: Monči81

    Dobrý deň. Prosím Vás, bola som na vyšetrení prsníkov mamografiou a následne doplnená ultrazvukom.
    Tu sú výsledky: oba prsníky majú primeranú štruktúru prechodného typu so zachovanými zlazovymi telesami. Obojstranne sú LQQ ojedinele drobné cysty, s rôznym obsahom, vpravo v LHQ je asi 10mm reaktívna intramamárna uzlinka, iné presvedčivé ložiskového zmeny nevidím. V pazuchách patologicky zväčšené uzliny nevidím.
    Kontrola pravého prsníka o tri mesiace.

    Pani DR mi vysvetlila,že uzlina môže byt zväčšená aj kvôli prekonanej chorobe atd. No môže byt uzlina v prsníku zväčšená aj patologicky ? Môže sa zvrhnúť na nádor zhubný?
    Pani DR si spravila snímok uzlinky, je možné vidieť podľa ohraničenia , či je uzlina už teraz nebezpečná?

    Mam velke obavy, a čakať tri mesiace ….


    Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na mamológa, ktorý sa prsníkmi zaoberá. Príčin zväčšených lymfatických uzlín, nie len v prsníkoch, môže byť viacero. Môže sa jednať iba o prechodnú reaktívnu záležitosť, napríklad z dôvodu choroby. Je potrebné postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. Nevidím však zatiaľ dôvod na obavy.

  • Cysta

    , Autor: Donuty22

    Dobrý deň, bola mi nájdená cysta na ľavom vaječníku v priemere 57 mm, po magnetickej rezonancii zistili, že sa jedná o hemoragickú ovárialnu cystu. Môj gynekológ sa aj na základe tohto výsledku z MR stále domnieva, že sa jedná o endometrióznu cystu. Mohli na MR zle určiť druh cysty? Môže sa sama ešte vstrebať? Už mám od nálezu 4. cyklus. Po zistení mi bral krv na onkomarkery, výsledok mierne zvýšené potom už krv nebral ani vyšetrenie nerobil iba po 3 mesiacoch kontrola, kde nevedel o akú sa jedná tak som mala ísť na magnetickú rezonanciu. Odporúča chirurgické odstránenie aj vybratie vaječníka. Vedeli by ste mi ešte nejako poradiť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Či máte ťažkosti, bolesti a podobne, koľko máte rokov, aké sú výsledky Ca125, ako sa mení nález, či sa cysta zväčšuje, je rovnaká, zmenšuje sa. Ak na MRI potvrdili hemoragickú cystu a nemáte ťažkosti, teoreticky s môže vstrebať, či prasknúť. Niekedy to však trvá aj niekoľko mesiacov. 6 cm cysta však môže pretrvávať aj mesiace. Ak sa jedná o endometrióznu cystu, nezmizne Vám a bude to potrebné riešiť. Keďže som však nevidel nález, USG ani MRI, ani nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, hodnoty onkomarkerov, ani ďalšie okolnosti a nálezy, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Fertilý typ žľazy, dysplázia žlazy

    , Autor: Dobka

    V pravo nad mamilou hypoechogénne nepravidelná area veľkosti 25x15 mm, mikrocysty do 3mm a bodkovité kalcifikáty do 2 mm. V pravo area dysplázie žľazy. Čo to prosím Vás znamená ? Môže to mať súvis s rakovinou? Poslali ma na mamologiu čo na takom vysestrení mám očakávať. Mám strach.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu sa nedá bližšie vyjadriť. Práve kvôli popisovanému nálezu ste boli odoslaná do mamologickej poradne, kde na základe vyšetrení (mamografia, biopsia, ...) určia diagnózu a následne stanovia ďalší postup. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Viac Vám povedať neviem.

  • Hrčka na krčku

    , Autor: Andye

    Dobry den prajem. Včera som si nahmatala na krčku maternice hrčku. Veľkosť hrášku. Mám bolesti v podbrušku a v panve. Hojný priesvitný páchnuci výtok ( hnilobne zapáchajúci).
    Bola som na steroch na ureaplazmu ( výsledky zatial este nie su) , v októbri som mala tiež takéto isté ťažkosti .
    Minulý rok som bola aj na steroch na rakovinu krčka. Doktorka povedala že všetko je v poriadku. Nechápem už tieto bolesti . Som z toho nešťastná.???????? bojím sa že to môže byť niečo vážne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Spomínaný guľatý útvar na krčku môže byť aj ovula Nabothi, ovulóza, teda cysty krčka maternice, ktoré vznikajú upchatím ústia žliazok krčka a ich naplnením. Takto bez vyšetrenia sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí možnú príčinu ťažkostí a stanoví ďalší postup.

  • Operacia cysty v posve

    , Autor: Moni62525

    Dobrý deň , pred dvoma týždňami som absolvovala operáciu cysty v posve. Nasli mi ju na beznej kontrole, som par mesiacov po porode. Museli mu ju vyoperovat. Nachadzala sa vo vnutri v posve. Prišli mi výsledky avšak ja im nerozumiem ku gynekológovi idem až o týždeň.

    V nádobe 3 neorientovatelne hnede fragmenty veľkosť 7-15mm.
    Záver patologa
    Fragmenty steny cysty vystlané riasinkovým a mucioznym epitelom a fokusmi skvamoznej metaplazie bez dysplazie.
    Na povrchu nachádzame stratifikovany skvamozny epitel bez dysplazie. Bez akútnych zápalových zmien.
    Záver: v.s. sa jedna o Muleriansku cystu, dif dg. cystu Bartholiniho žľazy. Nutná je klinicko-patologicka korelacia nalezu.
    Dg záver: topologia MKCH0 morfológia MKCH0 MKCH10 Topologia klasifikácia N89.8

    Prosím o pomoc s vysvetlením. :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jednalo pravdepodobne o Mülleriánsku cystu pošvy, čo je pozostatok embryonálneho vývoja. Teda išlo o odchýlku pri vývoji, teda o akúsi vrodenú chybu, ktorá je skôr kozmetická ako funkčná. Niekedy sa označujú aj ako Gartnerove cysty, ktoré sú typické v horných tretinách pošvy, o ktorej sa predpokladá, že je podporovaná zachovanými pozostatkami Gartnerovho kanálika. Spomínaná je aj možnosť, že sa jedná o cystu Bartholíniho žľazy. Záleží tiež od toho, kde konkrétne cysta bola. Čo sa týka záveru histologického vyšetrenia, je to v poriadku. Podstatné je, že v náleze nie sú prítomné atypie, ani žiadne dysplastické zmeny. Môžete byť teda kľudná. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.