Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cysta na vaječníku

    , Autor: katarina3

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie. Bola sa som preventívke, doktor mi robil sono a povedal, že mám cystu na vaječníku. Antikoncepciu som vysadila cca pred 4 mesiacmi. Mám dve deti, 40 rokov a uvažujeme ešte o dieťati. Kázal mi prísť o 3 mesiace na kontrolu a užívať indonal. Je tu možnosť otehotnenia? Počula som aj taký názor, neužívať indonal (na 3 mes. je to dosť financií). Vymizne cysta aj sama?
    Ďakujem za odpoveď a pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    cysty sa spávajú rôzne, závisí o typ cysty y jej veľkosť, kontrola o 3 mesiace je normálny postup
    ak indonal užívať nechcete, tak ho neužívajte, je to vaša osobná voľba
    otehotnenie závisí od toho či ovulujete, to so samotnou cystou nesúvisí, i keď niekedy môžu cysty blokovať
    otehotnieť sa môžte pokúsiť, uvidíte aký bude výsledok
    S pozdravom

Podobné otázky

  • Cysta na ľavom vaječníku

    , Autor: Ani38

    Dobrý deň. Prosím Vás, potrebujem poradiť. V decembri 2023 mi bola zistená cysta na ľavom vaječníku. Následne pri CT obličky mi bola táto cysta popísaná takto: V oblasti malej panvy sa v úrovni ľavého ovária zobrazuje hypodenzný oválny útvar cystického charakteru s priemerom 28 mm, v dif. dg. cysta, folikul, vpravo taktiež v oblasti ovária menšie hypodenzné štruktúry do 15 mm, folikuly. Voľná tekutina neprítomná. Záver: Cystické štruktúry na ováriách bilat., viac vľavo, v dif. dg. cysta, event. folikuly. Toto CT brucha mi bolo robené kvôli obličke-kameň. Následne mi na sone gynekológ povedal, že cysta na vaječníku má 3.5cm. Po mesiaci a pol kontrolné sono, cysta o 1cm menšia. Teraz znova kontrolné sono- cysta znova 3.5cm. Zobrali mi krv a Roma index ak som dobre počula sestričku, 11.4%. Mám 38r.menštruáciu mávam pravidelne, ale posledné asi 3-4 mesiace mávam slabšiu ako predtým..a kratšiu. Po týchto krvných výsledkoch mi bolo cez telefón povedané, že o mesiac mám prísť na kontrolu. Gynekolôg povedal, že podľa neho to skôr vyzerá na endometriózu. Prosím Vás o Váš názor a rady.
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností môže byť viacero. Folikuly sú bežnou súčasťou vaječníka. Niekedy však nedôjde k prasknutiu dominantného folikulu a vznikne tzv. folikulárna cysta. Tá však može časom aj prasknúť alebo sa vstrebať. Záleží od viacerých okolností, či máte ťažkosti alebo nie a ako sa mení veľkosť popisovaného cystického útvaru. Čo sa týka onkomarkerov, dôležitý je nie len výsledok ROMA indexu, ktorý máte na hranici pozitivity, keďže norma je do 11.3%, ale aj HE4 a Ca125. Keďže som však nevidel nález, ani nepoznám všetky výsledky vyšetrení a informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Dlhodobé gynekologické problémy

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a už 4 roky mám vkuse gynekologické problémy - hlienovitý výtok, bolesti, pálenie, špinenie mimo menštruácie. Ako 10 ročnej mi praskol apendix, 2x ma operovali pretože po 7 dňoch po 1. operácií som dostala septický šok. Zrejme kvôli tomu a následným zrastom v malej panve sa mi nepodarilo otehotnieť. S tým som sa už zmierila, avšak pred 4 rokmi som začala mať uvedené problémy. Najprv mi bolo povedané, že mi to spôsobuje cysta na vaječníku. Podstúpila som operáciu, kde mi vyoperovali cystu, jeden vajíčkovod a na druhom mi robili neostómiu. Problémy však pretrvávali, po roku a pol som dostala horúčky a veľké bolesti. Výsledkom bola ďalšia operácia - mala som ileus, zápal pobrušnice, hnisavú cystu a extrémne veľa zrastov - operácia trvala cca 5 hodìn. Zobrali mi jeden vaječník a zostávajúci vajíčkovod - už mám len maternicu a jeden vaječník. Avšak moje problémy sa tým neskončili, stále mám výtok, pálenie, špinenie mimo ms, bolesti podbruška a krížov. Žiadna lokálna ale ani celková liečba mi na to nepomáha, za posledné roky sok vybrala viac atb ako za celý život. Mala som ísť aj do kúpeľov, ale nakoľko stále mám ten výtok a pálenie, som tam nebola. V apríli mám ísť ešte na MRI malej panvy. Inak zápalové parametre z krvi, Ca 125, krvný obraz - mám všetko v norme. Momentálne nepracujem - keď som sa aj o to snažila, bolo to veľmi vyčerpávajúce, pretože mi vadí chlad a aj ťažšia fyzická námaha. Vždy sa mi potom zhoršia bolesti. Mojou otázkou je či si myslíte, že na základe mojich ťažkostí by mi mohla byť uznaná aspoň čiastočná invalidita?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pálenia a štípania môže byť viacero. Ak Vám ešte neboli realizované stery na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis, doplnil by som ešte to. Môže sa u Vás jednať aj o tzv. bakteriálnu vaginózu, kedy je vplyvom opakovaných a častých užívaní antibiotík porušená pošvová mikroflóra. Skúsiť si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré môžete užívať aj dlhodobejšie. Čo sa týka prípadného tehotenstva, pomôcť by Vám mohli v centre asistovanej reprodukcie. Čo sa týka prípadnej invalidity, nepoznám všetky okolnosti, ani priebehy operačných výkonov a neprináleží mi vyjadrovať sa k tomu.

  • Cysta a meškajúca ms

    , Autor: leniik

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na váš názor. 31.10 som absolvovala komplet preventívku. Cytológia ok, akurát mi bola nájdená cysta na pravom vaječníku veľkosti 3x5cm. Doteraz som žiadne problémy, ani ťažkosti nemala. Neužívam už hak, no môj cyklus bol stále zvyčajne 25 dní. Poslednú menštruáciu som mala 22.10 takže dnes je to už dá sa povedať 5 deň odkedy mi mešká. Pociťujem bolesti v podbrušku a jemné pichanie na vaječníku už minimálne týždeň ak nie viac. Mala som prísť na kontrolu, hneď 1 deň po skončení ms. Myslíte že by som mala ďalej čakať alebo je možné že sa ms nedostaví vôbec?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednou z príčin meškajúcej menštruácie môže byť aj spomínaná cysta na vaječníku. Cysta priemeru 5 cm je pomerne veľká, preto nemusí dôjsť k jej spontánnemu vstrebaniu, či prasknutiu. Záleží však od typu cysty, jej obsahu, hrúbky steny a ďalších okolností. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Cysta

    , Autor: Hanah12

    Dobry deň,
    Cca pred 4mesiacmi mi meškala manštruácia skoro 2týždne a lekár zistil že mám cystu 3-4cm. Bral mi aj krv všetko bolo v poriadku. Po 3mesiacoch som bola na kontrole stav sa nemenil ani veľkosť aj krv bola v poriadku a menzes chodil pravidelne. Žiaľ teraz v čase 4.menštruácie mi znova mešká. Moja otázka je či to môže znamenať zhoršenie stavu, kedy je potrebná operácia ak vôbec je a čo by som mohla spraviť aby sa menštruácia dostavila a ak sa nedostaví by som chcela vedieť aký je postup. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, cysta na vaječníku môže mať vplyv na menštruačný cyklus. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, USG nálezy, či výsledky vyšetrení, preto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám eventuálne vie doplniť vyšetrenie na onkomarkery, skontrolovať veľkosť a charakter cysty a určí ďalší postup. Do úvahy pri pretrvávaní nálezu prichádza aj laparoskopia.

  • Hnisavá cysta na vaječníku

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Dlhodobo som mávala zápaly, svrbenie, krvácanie, hustý hlienovitý výtok. 5.11. som bola akútne operovaná pretože som mala veľkú cystu naplnenú hnisom. Keď som prestala krvácať zase sa objavilo slabšie svrbenie. Keď som prišla domov z nemocnice nasadila som si betadine čípky 1x denne, trošku to zabralo ale počas dňa sa mi objavil zase hustý biely hlienovitý výtok ktorí spôsobuje svrbenie. Môže byť že sa to tam ešte nejak "čistí"? Brala som aj atb takže teoreticky by to mohli byť aj kvasinky. Výtok je bez zápachu, ale nie klasický kvasinkový. Je skôr hlienovitý. Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne si myslím že sa jedná o bakteriálnu vaginózu, ktorá môže vzniknúť po užívaní antibiotík v dôsledku poruchy vaginálnej mikroflóry. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.