Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • meškanie menštruácie

    , Autor: coccinelle

    Dobrý deň,
    Mám 21 rokov a problémy s menštruačným cyklom. Tento problém nastal keď mi zistili vlani v septembri ulceróznu kolitídu (nešpecifický zápal hrubého čreva). Odvtedy už mi menštruácia nechodila a tak som musela chodiť na injekcie pre jej vyvolanie. Môj gynekológ mi povedal že sa musím vyliečiť najskôr z choroby a potom mi nasadí hormonálnu liečbu. Vravel že v tak mladom veku by nechcel podceniť môj stav a že by som mohla mať trvalé následky. Nerozumiem ako to presne myslel. Beriem na túto chorobu salofalk, imunoprim a prednison lieky. Chcem sa spýtať nakoľko je táto situácia vážna, riziko neplodnosti alebo ďalšie možné problémy a či sa mám začať obávať dopredu.
    Ďakujem za rady S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň
    pri ulceróznej kolitíde sú takéto ťažkosti relatívne časté, je naozaj pravda ,že je nutné zvládnuť akútnu fázu a musí dôjsť k ustáleniu a následne je možné sa venovať gynekologickej oblasti.
    Situácia to vážna je, je dôležitíé dôsledne venovať pozornosť doporučeniam a dodržiavaniu opatrení ,ktoré vám gastroenterológ doporučuje.Pre tehotenstvo sa následne liečba bude upravovať, kortikoidy a imunosupresíva a niektoré iné sa v tehotenstve užívať nemôžu.Avšak myslím si, že vaši lekári vás budú plne informovať.

    S pozdravom

Podobné otázky

  • meškanie menštruácie

    , Autor: Aneta12

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. 31.12. som mala posledný deň menštruácie, 1.1. som musela užila escapelle, tabletku po. Týždeň nato som začala špiniť, prešlo to do veľmi slabého krvácania, trvalo to cca týždeň. Menštruácia mi dodnes neprišla 19.2., čiže mešká okolo 3 týždňov. Mám hormonálnu disbalanciu, cysty na vaječníku (PCOS), liečbu antikoncpeciou som ešte nezačala. Tehotenské testy vyšli negatívne. Mohla mi tabletka narušiť cyklus? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, jedným z najčastejších vedľajších účinkov preparátov núdzovej antikoncepcie je znepravidelnenie menštruačného cyklu. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť na pravej strane brucha

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň ospravedlňujem sa že píšem znova. Mešká mi menštruácia už tretí deň, minulý mesiac som užila tabletku po. Viem že tabletka má vplyv aj na cyklus, pred týždňom som však bola u gynekologicky a povedala mi že vyzerá byť maternica pred menštruáciou, avšak stále nechodí a už druhý ten mám takú pichavu bolesť pri zakaslani alebo stisnutí brucha dole na pravej strane ale necítim to ako predmenstruacnu bolesť, taktiež mi na prehliadke povedala že cysty nemám, test som si robila a je negatívny, sú to už štyri týždne od styku kedy sa to stalo. Pobolievaju má aj kríže, neviem už čo mám robiť. Na internete som čítala že je dobrý čaj rebríček na privolanie menštruáciu a uvoľnenie bolesti. Može teda bolesť spôsobovať aj tá tabletka? Aká je taká tolerantná doba na meškanie po tabletke. Ďakujem veľmi pekne sa odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, preparáty núdzovej antikoncepcie so sebou prinášajú viacero vedľajších, či nežiadúcich účinkov. Záleží aj od užitého preparátu. Meškanie menštruácie tri dni nič neznamená. Opisované ťažkosti môžu byť prejavom PMS (predmenštruačného syndrómu). Znepravidelnenie cyklu, pobolievanie v podbrušku, či pichavé bolesti po stranách podbruška môžu súvisieť s užitím núdzovej antikoncepcie. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie tehotná nebudete. V prípade, že sa Vám menštruácia nedostaví, viete navštíviť Vášho obvodného gynekológa za účelom vyvolania menštruácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Viki123

    Dobrý deň. Minulý mesiac som vysadila antikoncepciu, menzes sa nedostavil hneď po vysadení. Teraz som mala dostať menštruáciu normálne ako keď som brala lieky. Mešká mi 4 dní a mam bolesti ako keby mala prísť bolest krížov a v podbrušku. Test mam negatívny. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po vysadení hormonálnej antikoncepcie môže byť menštruačný cyklus nepravidelný. Opisované prejavy môžu svedčiť pre blížiacu sa menštruáciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Luculka

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať keď mi mešká menštruácia tretí deň a nemám ani žiadne príznaky ani výtok ani nič žeby som ju mala dostat čím to môže byť? Po koľkých dňoch meškania menštruácie by som mala navštíviť gynekológa? Nemôžu to byť dajake zle náznaky napríklad miom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškajúcej menštruácie môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj v prípade ťažkostí, či nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem objektívne vyjadriť, ani k tehotenstvu, ani k prípadným myómom.

  • meskanie menstruacie

    , Autor: Luculka

    Dobrý deň, chcem sa spýtat meskaju mi 3 den kramy co je take neobvykle pretoze mne sa nikdy este nestalo zeby mi takto meskali vzdy prisli dva tri dni skor a teraz mi meskaju. Robila som si tehotensky test a ten mi vysiel negativny... lenze cca tyzden do zadu som brala antibiotika koli urazu co som mala tak nemoze to byt aj tym ze som brala antibiotika??? lebo mesiace pred tym kym som nemala ziadne lieky nikdy nebol z menstruaciov problem a tento mesiac ako som mala tie antibiotika tak mi meskaju moze to byt aj liekmi????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, ako stres, lieky, ochorenie, … Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.