Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zápal?

    , Autor: katherin8412

    Dobrý deň! 3.1. mi skončila ms ktorá bola normálne po 30 dňoch no kratšia a s bolesťami a nevoľnosťou po celu dobu čo zvyčajne mávam len v prvý deň. Potom jeden deň bez výtoku ďalší slabo ružový žiadny, opäť slabo ružový aj s výraznou chvíľkovou bolesťou v podbrusku a od vtedy nic a ostali len slabé bolesti, nevoľnosť a pocit tlaku v podbrušku. Bola som u zastupujúcej dr. lebo môj doktor je pn vyšetrila ma a pýtala sa počas vyšetrenia, či keď zatlačila bolí, bolelo ale len ako bežne pri tlaku ... a konštatovala že je to zápal ... dala mi atb ...môže to byť zápal? Info: dojčím dcéru ... má 1 rok a2 mesiace... Či si mám robiť baby test? Ďakujem
    katherin8412

    Príspevky: 1
    Registrovaný: Pia 10.Jan. 2014 9:29

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    tehotenský test si urobiť môžte, ale podľa príznakov sa jedná o zápal. Ak to potvrdila vaša lekárka, nerozumiem prečo máte pochybnosti. Do pár dní užívania ATB by bolesti mali postupne ustupovať.

Podobné otázky

  • Zápal?

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň ja som tu už písala asi pred mesiacom ohľadom zápalu močových ciest. Brala som vtedy antibiotiká, pociťovala som pocit na časté močenie, bolesť v podbrušku a v krížoch. Prestalo to no včera, mám opäť rovnaké " príznaky" preto sa však obávam či nejde o niečo iné. Čítala som že aj kvapavka má príznaky tomuto podobne no s ňou je spájaný aj výtok a bolesť pri styku čo ja nemám. A taktiež pohlavný styk bol vždy chránený prezervatívom. Existuje nejaký zásadný rozdiel, ktorý by mi pomohol rozlíšiť o čo sa jedná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí, či prejavov môže byť viacero. Niektoré sú úplne nešpecifické a vyskytujú sa pri širokej škále ochorení, niektoré sú viac špecifické, či typické pre dané ochorenie. Kondóm nie je záruka ochrany pred pohlavne prenosnými ochoreniami. Pre oddiferencovanie príčiny je potrebné realizovať viaceré vyšetrenia, od vyšetrenia cievkovaného moču, vyšetrenia krvi ,aj na sérologické vyšetrenia, realizácie výterov, či už štandardných kultivačných vyšetrení alebo rozšírených mikrobiologických výterov z krčka maternice na pohlavne prenosné ochorenia. Na základe výsledkov vyšetrení sa dá stanoviť diagnóza a na základe toho aj vhodná liečba. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Spinenie

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň. Som 6 týždňov po kyrete v 10tt, menzes som už mala 28.1. a v čase ovulácii (minuly týždeň) som mala 2x spinenie svetloruzovej farby, jedno bolo po sexe. Žiadne bolesti ani horúčky. Dva dni som mala časté mocenie, bolelo má aj hrdlo upchatý nos ale keďže som doma v teple tak to neprepuklo do choroby. Včera som mala znovu to spinenie po sexe avšak dnes to prešlo už do tmavej farby ale bolo to minimálne. Akurát dnes som mala ist na preventívnu prehliadku, tu mi nespravila koli spineniu, po sone povedala, že tam mám vodovu cystu 2,9cm a že spinim asi len preto, že je to ešte krátko po zakroku a mám rozhádzané hormóny. Ale keď som jej povedala o tom nachladnuti, ktoré neprepuklo do choroby tak zrazu mi predpísala antibiotiká s tým, že je to asi zápal. Asi zápal? A keď teraz nad tým rozmýšľam, my sme si počas sexu minulý týždeň nedávali pozor. To som jej nepovedala, lebo ma to vôbec nenapadlo, keď mi povedala že mám cystu. Pretože je mi jasne, že neotehotniem, keď mám cystu avšak stále mám v hlave, že čo ak predsa len by sa stala náhoda a bojím sa, že antibiotiká by mohli ublížiť tomu babatku. Čo si o tom myslite vy? Antibiotiká sú širokospektrálne augmentin na 7dni.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívané antibiotiká sa počas tehotenstva používajú, nemali by mať negatívny vplyv na prípadné tehotenstvo. Čo sa týka spomínanej cysty, môže sa jednať o funkčnú cystu, ktorá nemusí mať vplyv na ovuláciu. Neviem sa Vám však takto bližšie objektívne vyjadriť. Po zákroku je vhodné snažiť sa po 3 mesiacoch od zákroku, teda mať aspoň trikrát menštruáciu a tak začať so snažením sa. Vhodné je užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne dva mesiace pred začatím snaženia sa. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Myslíte, že je to zápal?

    , Autor: Maleficent69

    Dobrý deň. Už niekoľko mesiacov sa liečim na E. Coli, stále neúspešne. Antibiotiká mi nezaberajú, všetko iba zhoršujú. Tak mi bolo nariadené aby som iba brala probiotiká. Začala sa mi však v hlienovitom, priesvitno-žltom výtoku objavovať trocha svetločervenej krvi. Mám aj strašné bolesti v podbrušku, ako keby kŕče spojené so zápalom(tak to cítiť). Často chodím na wc(vyšetrenia z urológie však boli vždy dobré). Pociťujem aj pálenie a svrbenie v oblasti konečníka.

    V túto chvíľu beriem každé 3 dni nejaké lieky, teraz Gynella Silver Caps. Bolo mi nariadené, aby som ich užívala pomaly menej a menej často. Napriek tomu sa mi začali bolesti. Menštruáciu som mala minulý týždeň, menštruácia mi akoby vždy zlepší celý stav, mám menej príznakov. Nerozumiem tomu.


    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností ešte odporúčam realizovať výtery z krčka maternice na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. E. Coli môže byť v pošve prítomná, nemusí to byť však pravá príčina ťažkostí.

  • Nepravidelná menstruacia

    , Autor: Emsss

    Dobrý deň, mám 18 rokov a gynekologický problém v podobe nepravidelnej menštruácie. Menstruacia mi nechodí každý mesiac, ale niekedy len každé dva alebo tri. Niekedy sa mi dostaví iba hnedý zapáchajúci výtok. Ale tento mesiac trvá tento hnedý výtok už dva týždne a do toho pred týždňom začalo sem tam aj krvavé spinenie ale velmi slabé. Pred cca troma týždňami som mala jemný zápal močových ciest. Moze tento hnedý zapáchajúci výtok signalizovať aj vaginalny zápal? Alebo sa jedna čisto o menštruačné spinenie?

    Co sa týka nepravidelného cyklu, pred rokom som bola na vyšetrení, kde mi lekár povedal ,že do 18 by sa to malo ustáliť, ale stále to je rovnake ako predtým. Mám nízku váhu, stresujúci životný štýl a nepravidelný spánok, cvičím často silové tréningy s vysokými váhami. Strava tiež nie je ukazkova. Môžu byt práve toto naozaj dostatočne príčiny pre nepravidelnú menštruáciu?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, najmä stres, životný štýl, fyzická aktivita, stravovanie, … Všetky z Vami uvedených okolností majú vplyv na menštruačný cyklus a jeho neprsvielenosť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zápal?

    , Autor: michala2703

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať, už asi 4. deň mám bolesť v oblasti pošvy,svrbenie. Cez deň to nie je cítiť vôbec ale k večeru sa to opakuje už štvrtý večer po sebe. Skúšala som sa natierať krémom ale nepomáhalo. K tomu mám aj biely výtok ktorý ale vôbec nepachne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o počínajúcu vaginálnu infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, aplikovať si vaginálne probiotiká, prípadne Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, kde sa na základe realizovaného vyšetrenia a výteru z pošvy nasadí potrebná liečba a určí ďalší postup.