Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • menopauza

    , Autor: medulienka1970

    Dobrý deň pani doktorka prosím Vás ja mám taký problém mám43 rokov ,neustále som mávala návaly tepla a zvýšený pulz ,po návšteve internistu my nasadili egilok 25 a beriem ho len večer 1/2 a poslali ma na gyndu tam my spravili testy všetky mám OK ,pani doktorka my nasadila NOVOFEM
    ale návaly a potenie mávam ešte len chvíľkové môžem to užívať naďalej užívam ho 7 deň alebo vysadiť ďakujem Vám za Váš názor
    PS nemôže my ten egilok ublížiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pokračujte ďalej v užívaní oboch liekov, počkajte na efekt, za 7 dní sa efekt ešte neprejaví naplno. Následne kontrola u internistu aby zvážil prípadne vysadenie Egiloku.

Podobné otázky

  • pokračovanie gyn.problému

    , Autor: MAJ

    Dobrý deň,
    ďakujem Vám za odpoveď na moju otázku zo dňa 24.8.2023 s názvom "predpísaný Macmiror komplex", môj problém však pokračuje. 11 kapsulí som teda vybrala, po menštruácii 10.9. aj tú 12tu. Cítila som sa ok. Po ďalšej Menštr. 5.10. sa mi však celý pocit diskomfortu vrátil a na vyšetrení mi dr. povedal, že mám nízke PH, tak si mám vždy pred a po M dávať pár dní gél Lactofeel. Z kultivácie vyšiel masívne Streptokokus agalact., tak mi predpísal Ciphin a Jenamazol. Nebrala som to, necítila som sa tak zle na také silné ATB s istotou mykózy a navyše som nechcela mať v dôsledku takejto liečby oneskorenú ďalšiu M, pretože 13.11. sme mali s manželom termín týždenného kúpeľného pobytu. Tak som to nechala tak a síce sa necítim úplne fit, ale keď ma to večer vo vnútri trochu viac páli, dám si Clogin a fungujem. Ibaže, moja M mi už týždeň mešká a ja nerozumiem prečo. Kvôli baktérii? Či používaním gélu? Začínajúca menopauza by to vraj nemala byť, sono vyhodnotilo vajčníky ešte ako plne funkčné. Kúpele teda na pondelok zrušíme, procedúry vo vode by som chcela absolvovať a asi nebudeme riskovať to, že nie som úplne zdravá odspodu a tiež to, že mi M príde priamo v kúpeľoch. Presunieme to o 2 týždne a dr. povedal, že keď mi M nepríde do týždňa, zoberie mi krv a bude to riešiť tabletkami. Nezvyklo mi to za tie roky nikdy ani meškať ani vynechávať, hoci práve v júli sa to oneskorilo o 10 dní a nikto nezistil prečo. Máte nejaký názor na to? A myslíte, že tie ATB sú potrebné na tú baktériu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Ak ste už v období premenopauzy, menštruačný cyklus nemusí byť pravidelný. Nemusí sa za tým hľadať žiadny problém. Čo sa týka nálezu Streptococcus agalactiae v pošve, ak máte ťažkosti, voľnejšie je ho preliečiť, najvhodnejšie však lokálnou liečbou v závislosti od citlivosti na antibiotiká. Podľa opisu sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu, takže sa nejedná o infekciu zanesenú z vonku ale o nerovnováhu pošvovej mikroflóry vplyvom zmeny pH a premnoženia “zlých” bakterií, ktoré sa v pošve vyskytujú bežne, napríklad aj spomínaný Streptococcus agalactiae. Častá aplikácia vaginálnych vyplachov tiež nie je vhodná a je skôr na škodu ako úžitok. Odporúčam dlhodobejšiu aplikáciu vaginálnych porobiotík, ktoré napomôžu obnoviť pošvovú mikroflóru. Nepoznám však všetky okolnosti, informácie, ako aj nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Odstránenie vaječníkov/maternice

    , Autor: Mišu2626

    Dobrý deň, som zdravá nosička BRCA2 genu a odhodlala som sa ísť na preventívne odstránenie vaječníkov. Moja otázka však je, že kým moj gynekológ odporúča odstrániť aj vaječníky aj maternicu kvôli lepšej možnosti prípadneho podavania hormonov po operácii a prípadným problémom, v nemocnici mi povedali, že je na mne či chcem vybrať aj maternicu, že nie je to z hľadiska brca2 potrebné. Neviem čo mám teraz robiť, bojím sa radikálnej operácie kvôli poklesu mechúra a podobným veciam a na druhej strane môj gynekológ mi teraz povedal o tých problémoch s prípadnou hormonálnou liečbou a kompikáciami s maternicou. Aký je pán doktor váš názor, ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to naozaj tak. Ak ste nositeľkou BRCA2 génu, z profylaktického hľadiska je potrebné a dostačujúce odstránenie vaječníkov. Pri výkone sa realizuje odstránením celých adnex (vaječníkov a vajíčkovodov), ktoré tvoria anatomicky jeden komplex. Maternicu nie je potrebné odstraňovať. Pri BRCA2 sa nezvyšuje riziko rakoviny maternice, takže odstránenie maternice nemá zmysel. Maternica Vám drží panvové dno, močový mechúr, ..., má svoje opodstatnenie. Áno, odstránením vaječníkov Vám bude navodená menopauza. Tým, že ste nositeľom BRCA2 génu je veľmi otázne, či Vám bude nasadená hormonálna liečba. Je to dosť kontroverzná téma a záleží od viacerých okolností, aj od toho, či máte odstránené oba prsníky. Nepoznám však všetky informácie, okolnosti, vek, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hormonálny profil - je v poriadku prosím?

    , Autor: Dd99

    Zdravím, pán doktor, mám prosím otázku, dala som si ako samoplatca vyšetriť hormonálny profil, keďže sa k svojmu dostanem až za nejaký čas, môžete sa prosím pozrieť a zhodnotiť, či je v poriadku?
    Ďakujem pekne :)

    Hormonálny profil pre ženy *S-FSH 4.32 IU/l
    *S-TSH 2.570 mIU/l 0.27-4.20 Fáza: IU/l
    *S-fT4 17.10 pmol/l folikul. 3.5 - 12.5
    ženy: 12.0 - 22 ovulácia 4.7 - 21.5
    gravidné: luteálna 1.7 - 7.7
    1.trimester 11.0 - 24 postmen. 26.0 -135.0
    2.trimester 8.2 - 25 *S-LH 8.04 IU/l
    3.trimester 8.2 - 25 Fáza: IU/l
    *S-PROG 0.51 nmol/l folikul. 2.4 - 12.6
    Fáza: ovulácia 14.0 - 95.6
    folikul. <0.159 - 0.616 luteálna 1.0 - 11.4
    ovulácia 0.175 - 13.2 postmen. 7.7 - 58.5
    luteálna 13.1 - 46.3 *S-E2 180.00 pmol/l
    postmen. <0.159 - 0.401 Fáza: pmol/l
    Gravidita: folikul. 114 - 332
    1.trim. 35 - 141 ovulácia 222 - 1959
    2.trim. 80.8- 264 luteálna 222 - 854
    3.trim. 187 - 681 postmen. <18.4 - 505
    S-PRL 14.28 ug/l
    netehotné: 2.8-29.2
    tehotné: 9.7-208.5
    postmenopauza: 1.8-20.3

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie je jasné, na ktorý deň cyklu bol hormonálny profil realizovaný, nepoznám ani ďalšie okolnosti, ako vek, pravidelnosť cyklu, dĺžku cyklu, … a ani dôvod realizácie hormonálneho profilu. Ak sa snažíte otehotnieť a nedarí sa Vám, doplnil by som ešte odber na AMH. Neviem sa Vám takto iba na základe opisu bližšie objektívne vyjadriť.

  • krvácanie mimo cyklu

    , Autor: Jannissss

    Dobrý deň pán doktor. Prosím vás veľmi pekne o radu. 5.februára som dostala menštruáciu. Mávam ju pravidelne 28 dňový cyklus, príznaky začiatku klimatéria žiadne, aj keď mám 51 rokov. Keďže som neprestala po skončení cyklu na hnedo špiniť a začala som mať bolesti v podbrušku, čo sa mi nestáva, šla som 15.februára radšej na pohotovosť. Pán doktor ma pozrel, že je všetko v poriadku, len myom na zadnej stene maternice 18x19mm, EE 2,50 mm. a drobný polyp. Zobrali mi krv. Zápal sa nezistil žiadny, CRP v poriadku. Tak mi pán doktor predpísal aspoň POLYGYNAX kapsuly a že to môžu byť rozhádzané hormóny vzhľadom na môj vek. Doma som si pozrela papiere od môjho gynekológa a všimla som si, že myom bol minulý rok v máji veľkosti 16x10 mm a včera som si všimla, že špinenie začalo byť svetlo ružové a dnes som začala normálne krvácať. Bolesti v podbrušku mám stále a aj v krížoch, ako pri menstruácii. Je mi hlúpe, ísť znovu na pohotovosť, že blázniva baba v prechode, ale neviem či je to v poriadku a mám obavy. Alebo by som mala radšej ísť? K obvodnému gynekolóvi som objednaná až na 23.februára. Prosím poaďte mi.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, myóm spomínanej veľkosti Vám ťažkosti nerobí. Ak Vám bol zistený v maternici polyp, ten môže spôsobovať nepravidelné špinenie, či krvácanie. Príčina však môže byť aj hormonálna, nakoľko ste v premenopauzálnom období. Ak krvácanie nie je silné, navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa objednania. Bude vhodné polyp odstrániť vrámci jednodňovej chirurgie, kedy sa Vám okrem polypu zoberie aj vzorka sliznice kanála krčka maternice a dutiny maternice. Ak bude histológia negatívna, dá sa u Vás uvažovať aj o termoablácii endometria, kedy by sa vrámci krátkeho zákroku spálila sliznica dutiny maternice a nemali by ste viac špiniť, či krvácať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Je väčšie riziko rakoviny prsníka po potratoch?

    , Autor: laura207

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať, mam väčšie riziko, že ochoriem na rakovinu prsníka ak som prekonala už 2 potraty, oproti zenam ktore nikdy potrat neprekonali?
    Islo o missed abort, teda samovoľne potraty v prvom trimestri.

    Niekde som tuto informáciu čítala a dosť ma znepokojila. Je to pravda? Zvyšuje sa riziko?
    Chcela by som vedieť Váš názor.



    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje viacero faktorov, ktoré zvyšujú riziko rakoviny prsníka. Bavíme sa iba o riziku ochorenia, nie automaticky o ochorení. Medzi tieto faktory patrí najmä genetika, vek, telesná konštitúcia, skorý nástup puberty a naopak neskorá menopauza. Čo sa týka samovoľných potratov, bolo robených viacero výskumov. Výsledky výskumov, ktoré hľadali možný súvis medzi samovoľným potratom a rakovinou prsníka, nie sú jednotné. Niektoré z výskumov žiaden súvis neobjavilo. Je možné, že súvis môže byť u tých žien, ktoré mali viacero samovoľných potratov, alebo že potrat zvyšuje riziko rozvinutia rakoviny prsníka u žien v neskoršom veku, keď už je žena v menopauze. Na svete je enormné množstvo žien, ktoré potratili raz, či dvakrát a nemyslím si, že každá druhá z týchto žien bude mať rakovinu prsníka. Ak ste prekonali dva zamlčané potraty v I. trimestri za sebou, odporúčam realizovať hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické vyšetrenia.